• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre: Par priekšlikumiem pašvaldību finanšu avotu palielināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.07.2010., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213867

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar jauno ģenerālprokuroru

Vēl šajā numurā

23.07.2010., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre: Par priekšlikumiem pašvaldību finanšu avotu palielināšanai

Ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, kas ietekmē pašvaldību budžetu ieņēmumus, kā arī to, ka pašvaldībām Latvijā ir salīdzinoši zema finanšu ieņēmumu autonomija, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe uzskata, ka jāveic būtiskas izmaiņas nodokļu politikā, lai veicinātu labvēlīgas uzņēmējdarbības vides veidošanos pašvaldībās, tā veicinot investīciju piesaisti un darba vietu rašanos.

D.Staķe uzskata, ka kopumā pašvaldības ir ieinteresētas ekonomiskās aktivitātes pieaugumā savā teritorijā, tomēr pastāv faktori, kas šo ieinteresētību zināmā mērā deformē. Piemēram, pašreizējais iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadales mehānisms un pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēma rada visizdevīgāko situāciju tā sauktajām guļamvagonu pašvaldībām. Tāpat arī pašvaldību ieņēmumiem šobrīd nav sasaistes ar saimnieciskās darbības nodokļiem.

Pastāv tieša un cieša sasaiste starp pašvaldības ieņēmumiem un ekonomisko aktivitāti tajās, norāda ministre D.Staķe. Tādēļ, lai panāktu, ka ekonomiskās aktivitātes pieaugums konkrētajā teritorijā palielina šīs pašvaldības ienākumus, ir izstrādāti samērā radikāli priekšlikumi pašvaldību finanšu avotu palielināšanai un dažādošanai.

Lai veicinātu pašvaldību ieinteresētību sociālekonomiskajā attīstībā, D.Staķe uzskata, ka jānosaka nekustamā īpašuma nodoklis kā pašvaldību nodoklis, dodot tām tiesības noteikt nodokļa likmi likumā noteiktajās robežās. Savukārt veicot izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanā, būtu jānodrošina nodokļa apjoma saglabāšana pašvaldību budžetos, palielinot pašvaldības daļu.

Tāpat uzņēmuma ienākuma nodokļa atskaitījuma daļai jābūt kā pašvaldību ieņēmumiem, kas ieskaitāma pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā. Papildus D.Staķe piedāvā noteikt pašvaldībām tiesības ieviest vietējās nodevas.

Vienlaikus ministre norāda, ka, palielinot pašvaldību ieņēmumus, nepieciešama pārliecība par to godprātīgu izlietojumu vietējās sabiedrības interesēs.

Sagatavojot priekšlikumus pašvaldību finanšu avotu palielināšanai un dažādošanai, ir ņemta vērā gan visa pašvaldību sektora attīstības nepieciešamība, gan arī reģionālās attīstības aktuālie jautājumi saistībā ar sociālekonomisko atšķirību palielināšanos starp pašvaldībām, kā arī Rīgas starptautiskās konkurētspējas palielināšanas nepieciešamība.

Plānots, ka Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas izstrādātie priekšlikumi tuvākajā laikā tiks iesniegti izskatīšanai valdībā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu
ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!