• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Par valsts finansiālās stabilitātes veicināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.07.2010., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213865

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Par iekļaujošo izglītību bērniem ar speciālām vajadzībām

Vēl šajā numurā

23.07.2010., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Par valsts finansiālās stabilitātes veicināšanu

Veiksmīgi noslēdzoties Starptautiskās aizņēmuma programmas pārskata misijai, Eiropas Komisija (EK) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) apstiprināja turpmāko sadarbību ar Latviju valsts ekonomikas stabilizēšanā, piešķirot nākamo aizdevuma daļu 300 miljonu eiro apmērā.

“Pateicoties valdības izsvērtajai fiskālajai politikai un veiksmīgai sadarbībai ar starptautiskajiem partneriem, tiek nodrošināta stabila finanšu rezerve Valsts kasē, kas veicina uzticību Latvijas finanšu tirgum. Starptautisko aizdevēju finansējums mums ir pieejams par ļoti zemām procentu likmēm, kas ilgtermiņā ir labāks par jebkuru citu piedāvājumu. Latvijas sadarbība ar aizdevējiem ir pozitīvs signāls investoriem, kā arī drošības garants iekšējā finanšu tirgū,” skaidro finanšu ministrs Einars Repše.

Pieejamā finanšu rezerve ir vajadzīga valsts budžeta vispārējās finansēšanas nodrošināšanai, lai segtu valsts konsolidētā kopbudžeta deficītu, kas saskaņā ar vienošanos ar starptautiskajiem partneriem nedrīkst pārsniegt 8,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) (atbilstoši EKS95 metodoloģijai). Pēc pašreizējā IKP prognozes novervējuma budžeta deficīts šim gadam plānots ap vienu miljardu latu.

Tāpat ir jāuzsver, ka viens no svarīgiem mērķiem, kam tiek paredzēti aizņēmuma līdzekļi, ir aizdevumi pašvaldībām un pašvaldību uzņēmumiem ES fondu projektu līdzfinansējumam, kas ir nozīmīgākais ilgtermiņa ieguldījums Latvijas ekonomikā.

Saskaņā ar iepriekšējās valdības lēmumu 2008.gadā valstij par ļoti augtām procentu likmēm bija jāaizņemas līdzekļi iekšējā tirgū, t.sk. lai sniegtu finansiālo palīdzību akciju sabiedrībai “Parex banka”. Pašlaik visi šie aizņēmumi ir pilnībā pārfinansēti par daudz zemākām likmēm. Latvijai maksājot starptautiskajiem aizdevējiem procentus par aizdevumu, tika iegūta arī iespēja pārfinansēt citus parādus par krietni mazākām procentu likmēm.

Ņemot vērā valsts finansiālo stabilitāti, starptautiskās reitinga aģentūras ir pārvērtējušas un paaugstinājušas Latvijas nākotnes attīstības prognozes no negatīvām uz stabilām, tas ir ļoti nozīmīgs rādītājs ārvalstu investoriem, lai veidotu ilgtermiņa sadarbību ar Latviju.

Uzlabojoties valsts ekonomikai, Valda Dombrovska valdība ir panākusi vienošanās ar aizdevējiem, ka Latvija turpinās aizņemties līdzekļus tikai no institucionālajiem aizdevējiem – Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Komisijas un Pasaules Bankas. Finansējums, kas bija plānots no Eiropas valstīm, tiks lietots tikai kā kredītlīnijas, Latvijai no šīm valstīm naudu aizņemoties vajadzības gadījumā, tādējādi līdz 2011.gada beigām no pieejamā 7,5 miljardu eiro lielā aizdevuma tiktu izmantoti ap 5 miljardiem eiro.

Nākamā aizdevēju pārskata misija Latvijā tiek plānota rudenī. Atkarībā no tās rezultātiem un no nākamā gada budžeta projekta būs zināms, vai Latvijai papildus būs jāaizņemas no starptautiskajām institūcijām.

Finanšu ministrijas
Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!