• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrija: Par ASV atbalstu Baltijas valstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.07.2010., Nr. 116 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213860

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par SVF aizdevuma nākamās daļas piešķiršanu

Vēl šajā numurā

23.07.2010., Nr. 116

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrija: Par ASV atbalstu Baltijas valstīm

23.jūlijā aprit 70.gadi kopš toreizējā ASV valsts sekretāra Samnera Velsa deklarācijas, ar kuru ASV paziņoja, ka neatzīs Baltijas valstu inkorporāciju PSRS 1940.gadā. Saistībā ar šo gadadienu ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone prezidenta Baraka Obamas un ASV tautas vārdā ir izplatījusi paziņojumu, kurā vēlreiz apliecina spēcīgās saites starp Latviju un ASV. Laikā, kad Igaunija, Latvija un Lietuva atzīmē gandrīz 20 gadus kopš neatkarības atjaunošanas, ASV izsaka atbalstu saviem Baltijas draugiem kā svarīgiem NATO sabiedrotajiem, spēcīgiem partneriem Eiropā un starptautiskajā arēnā, kas turpina būt par uzskatāmu pierādījumu, ko spēj sasniegt demokrātija un laba pārvaldība.

Pēc Baltijas valstu aneksijas Padomju Savienībā 1940.gadā ASV valsts sekretāra pienākumu izpildītājs S.Velss paziņoja, ka ASV neatzīs šo valstu inkorporāciju PSRS. Vairāk nekā 50 valstu sekoja ASV, ieņemot tādu pašu pozīciju. Šis vēsturiski nozīmīgais dokuments atbalstīja Baltijas valstis kā neatkarīgas republikas tām izšķirošā brīdī, palīdzot nodrošināt starptautisku atzīšanu un sekmējot Baltijas valstu diplomātisko pārstāvniecību nepārtrauktu darbību 50 gadu ilgās okupācijas laikā.

Kopš Velsa deklarācijas pieņemšanas Latvijas un ASV attiecības ir kļuvušas arvien ciešākas un ASV konsekventais atbalsts ir bijis būtisks Latvijas ārpolitisko mērķu realizācijā. Latvija ir ieinteresēta stratēģiskās partnerības ar ASV padziļināšanā gan daudzpusējā, gan divpusējo attiecību jomā, kam labs apliecinājums bija premjera Valda Dombrovska vizīte ASV jūnijā.

Ministrijas Informācijas
un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!