• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par NATO Eiropas spēku virspavēlnieka vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2010., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213354

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Valsts prezidenta valstsvizīti Serbijas Republikā

Vēl šajā numurā

15.07.2010., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par NATO Eiropas spēku virspavēlnieka vizīti Latvijā


NATO Eiropas spēku virspavēlnieks admirālis Džeimss Stavridis (attēlā centrā), 13.jūlijā tiekoties ar Latvijas aizsardzības ministru Imantu Lieģi (attēlā pa kreisi) un NBS komandieri ģenerālmajoru Raimondu Graubi (attēlā pa labi)
Foto: Normunds Mežiņš, RJC

Pie aizsardzības ministra

13.jūlijā aizsardzības ministrs Imants Lieģis un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube tikās ar NATO spēku virspavēlnieku Eiropā (SACEUR) admirāli Džeimsu Stavridi, lai pārrunātu NATO jauno stratēģisko koncepciju, starptautisko operāciju Afganistānā, Latvijas aizsardzības nozares aktualitātes, veiktās reformas NBS, kā arī NATO gaisa telpas kontroli Baltijas valstīs.

Ministrs sarunā uzsvēra jaunās stratēģiskās koncepcijas apspriešanas laikā atbalstīto priekšlikumu par nepieciešamību NATO dalībvalstīm savstarpēji konsultēties pirms dažādu militāru tehnoloģiju pārdošanas trešajām valstīm. “Šādi darījumi ir pieļaujami tikai tajā gadījumā, ja tas nerada bažas par iespējamu reģionālās drošības risku pieaugumu,” norādīja I.Lieģis. Ministrs arī pauda gandarījumu par izpratni, ko šādu jautājumu apspriešanā viņš saņēma no NATO spēku virspavēlnieka Eiropā.

“NATO vadīto spēku ieguldījums, palīdzot apmācīt un sagatavot Afganistānas Nacionālo armiju, ir svarīgs, lai gūtu panākumus mūsu misijā. Mans vēstījums ir viens – paldies par jūsu bruņoto spēku lielo drosmi un augsto profesionalitāti. Latvijas iedzīvotājiem patiesi jālepojas par darbu, ko veic karavīri NATO vadītajās operācijās,” teica admirālis Dž.Stavridis.

NBS komandieris ģenerālmajors R.Graube atzinīgi novērtēja admirāļa detalizētās zināšanas par Latvijas karavīru uzdevumiem starptautiskajā operācijā Afganistānā: “Esmu gandarīts, ka admirālis Dž.Stavridis ir personīgi rūpējies par mūsu karavīriem nozīmīgiem operācijas norises jautājumiem, tostarp arī par viņu drošību un sekmīgu Afganistānas Nacionālās armijas apmācību.”

NATO spēku virspavēlnieks Eiropā vizītes lakā informēja politisko un militāro vadību par situācijas attīstību Afganistānā, uzsverot arī jaunā NATO spēku komandiera ģenerāļa Deivida Petreusa lomu sekmīgā operācijas norisē.

Vizītes laikā Latvijā admirālim plānota tikšanās arī ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un ārlietu ministru Aivi Roni.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Pie Ministru prezidenta

14.jūlijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar NATO spēku virspavēlnieku Eiropā (SACEUR) admirāli Džeimsu Stavridi.

Tikšanās laikā admirālis Dž.Stavridis pateicās par Latvijas bruņoto spēku dalību NATO vadītajā starptautiskā operācijā Afganistānā, uzsverot, ka NATO ļoti augstu novērtē Latvijas ieguldījumu.

Runājot par NATO militāro spēju saglabāšanu, Dž.Stavridis aicināja aizsardzības jomai nodrošināt budžetu, kas ir 2% no iekšzemes kopprodukta. V.Dombrovskis atzina, ka nākotnē, līdz ar valsts ekonomikas izaugsmi, Latvijā tiks papildināts arī aizsardzības jomas budžets.

Ministru prezidents sarunas gaitā informēja par Latvijas veiksmīgo pieredzi, nodrošinot kravu tranzītu uz Afganistānu. Admirālis atzina, ka Latvijas ģeogrāfiskais novietojums ir ārkārtīgi izdevīgs šī uzdevuma veikšanai un nākotnē tas būtu papildināms ar iepirkumu veikšanu Latvijā starptautisko spēku Afganistānā vajadzībām.

Valdis Dombrovskis un Džeimss Stavridis pārrunāja Alianses nodrošināto gaisa telpas kontroli virs Baltijas valstīm, tāpat pieskārās jautājumam par NATO jauno stratēģisko koncepciju.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Pie ārlietu ministra

14.jūlijā ārlietu ministrs Aivis Ronis tikās ar admirāli Džeimsu Stavridi, NATO spēku virspavēlnieku Eiropā (SACEUR). Tikšanās laikā tika pārrunātas NATO iekšējās reformas, jaunā NATO Stratēģiskā koncepcija un Starptautisko atbalsta spēku (ISAF) operācija Afganistānā.

“NATO Stratēģiskās koncepcijas izstrādāšanas process ir maksimāli jāizmanto Alianses solidaritātes stiprināšanai. Līdzšinējās debates par jauno NATO Stratēģisko koncepciju ir tuvinājušas sabiedrotos, vēlamies redzēt šī procesa veiksmīgu attīstību arī turpmāk. Savukārt NATO iekšējo reformu mērķim ir jābūt efektīvas pārvaldes un spēju izveidei atbilstoši Stratēģiskajā koncepcijā definētajiem uzdevumiem,” uzsvēra ārlietu ministrs A.Ronis.

Sarunas laikā ministrs akcentēja NATO partnerību politikas nozīmi, kur līdztekus padziļinātu partnerattiecību veidošanai ar individuālām valstīm būtiski ir veidot institucionāli ciešākas attiecības ar Eiropas Savienību.

Runājot par Afganistānu A.Ronis uzsvēra, ka “starptautiskās sabiedrības panākumi ir atkarīgi no Afganistānas drošības spēku spējas pārņemt kontroli pār drošību valstī, kā arī civilo struktūru kapacitātes īstenot efektīvu valsts pārvaldi”. Ministrs arī atzīmēja Latvijas ieguldījumu ISAF nemilitāro kravu tranzītā caur Latvijas ostām, kas potenciāli varētu kļūt par tirdzniecības ceļu starp Eiropu un Centrālāziju.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!