• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Valsts prezidenta valstsvizīti Serbijas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2010., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/213351

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.07.2010., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Valsts prezidenta valstsvizīti Serbijas Republikā


Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers pirmdien, 12.jūlijā, devās uz Serbiju, kur otrdien, 13.jūlija rītā, ar oficiālo sagaidīšanas ceremoniju pie pils “Serbia” galvaspilsētā Belgradā sākās valstsvizīte. Valstsvizītes ietvaros Valdis Zatlers tikās ar Serbijas prezidentu Borisu Tadiču, premjerministru Mirko Cvetkoviču, Nacionālās asamblejas priekšsēdētāju Slavicu Dukiču-Dejanoviču, kā arī piedalījās Serbijas un Latvijas biznesa forumā.

Savukārt vakar, 14.jūlija pēcpusdienā, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers no Serbijas devās valstsvizītē uz Maķedonijas Republiku, kur tikās ar Maķedonijas prezidentu Gjorgi Ivanovu, premjerministru Nikolu Grujevski un Maķedonijas Asamblejas prezidentu Tjarko Veljanovski (skat. “LV” nākamo laidienu). Latvijā Valsts prezidents atgriežas rīt, 16.jūlijā.

Attēlā: Latvijas Republikas Valsts prezidents un Serbijas Republikas prezidents Boriss Tadičs oficiālās sagaidīšanas ceremonijas laikā pie pils “Serbia” Belgradā
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Latvijas Valsts prezidents, uzturoties valstsvizītē Serbijā un otrdien, 13.jūlijā, tiekoties ar Serbijas prezidentu Borisu Tadiču (augšējā attēlā), Nacionālās asamblejas priekšsēdētāju Slavicu Dukiču-Dejanoviču (vidējā attēlā) un premjerministru Mirko Cvetkoviču (apakšējā attēlā)
Foto: Toms Kalniņš, VPK

13.jūlijā Belgradā sākās Valsts prezidenta Valda Zatlera un Lilitas Zatleres valstsvizīte Serbijā. Vēsturē pirmās Latvijas Valsts prezidenta vizītes ietvaros V.Zatlers pēc oficiālās sagaidīšanas pie Serbijas pils tikās ar savu kolēģi Serbijas prezidentu Borisu Tadiču. Delegāciju sarunu laikā abas puses augstu novērtēja V.Zatlera vizītes nozīmi Latvijas un Serbijas attiecību veicināšanā. Prezidents B.Tadičs pateicās Latvijai par atbalstu Serbijas centienos pievienoties ES un ar īpašu gandarījumu atzīmēja Saeimā gaidāmo Serbijas Republikas un Eiropas Savienības Asociācijas un stabilitātes līguma ratifikāciju.

Latvijas Valsts prezidents no savas puses uzsvēra, ka “Rīga no Belgradas atrodas tikai mazliet vairāk nekā divu stundu lidojuma attālumā un abām valstīm ir iespējas veicināt sadarbību gan divpusējā līmenī, attīstot biznesa sakarus, izmantojot Latvijas ostas un Rīgas lidostu tranzītam, kā arī palīdzot Serbijai virzībā uz ES. Latvijai ir gan ES dalībvalsts, gan arī kandidātvalsts pieredze. Tā var lieti noderēt Serbijai”. Tikšanās laikā valstu vadītāji pārrunāja ekonomisko situāciju abās valstīs pēdējo gadu laikā. Serbijas prezidents arī pieņēma V.Zatlera uzaicinājumu viesoties Latvijā, lai vēl vairāk aktivizētu abu valstu attiecības. Sarunā tika apspriesti arī Rietumbalkānu reģiona politikas un drošības jautājumi.

Savukārt tikšanās laikā ar Serbijas premjerministru Mirko Cvetkoviču lielākā uzmanība tika veltīta abu valstu ekonomiskās un finanšu krīzes pārvarēšanas pieredzei. Serbijas valdības vadītājs īpaši interesējās par Latvijas ekonomikas atveseļošanas pasākumiem. Viņš tāpat izrādīja interesi par meža un telekomunikāciju nozares attīstību Latvijā. Valsts prezidents no savas puses informēja par Latvijas ostu piedāvātajām iespējām.

Lai attīstītu biznesa kontaktus abu valstu starpā, V.Zatlers piedalījās arī Serbijas un Latvijas biznesa forumā. Viņš pateicās Serbijas un Latvijas uzņēmējiem par dalību, uzsverot, ka ekonomikas atveseļošanās periodā rodas jaunas sadarbības iespējas, kas uzņēmējiem ir jāizmanto, īpaši, ja tas attiecas uz jauniem, līdz šim neapgūtiem tirgiem. Valsts prezidents uzsvēra, ka ES šobrīd ir lielākais Latvijas eksporta tirgus un ar Serbijas centieniem pievienoties reģionālajai organizācijai šai sadarbībai ir vēl lielāka nozīmē. Uzrunas laikā viņš aicināja aktīvi veidot kontaktus ar Latvijas uzņēmējiem, kas pārstāv pasažieru aviopārvadājumu, vides infrastruktūras, farmācijas un informācijas tehnoloģiju nozares.

Vizītes ietvaros Valdis Zatlers tikās arī ar Serbijas Nacionālās asamblejas priekšsēdētāju Slavicu Dukiču-Dejanoviču. Sarunas laikā tika pārrunāta parlamentārā sadarbība abu valstu starpā, uzsverot, ka Latvijas kolēģu pieredze virzībā uz ES ir būtiska serbu parlamentāriešiem. Īpašu interesi Nacionālās asamblejas priekšsēdētāja izrādīja par parlamentāro sadarbību veselības, izglītības un zinātnes jomā.

Savukārt Lilita Zatlere apmeklēja asociāciju cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem “Living Together”, kā arī, lai iepazīstu Serbijas kultūru un vēsturi viesojās Serbijas etnogrāfiskajā muzejā un kņazienes Ļubicas mājā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!