• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Izraēlas Valsts ārlietu ministra darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.07.2010., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212841

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apmeklējot Jaunpiebalgas novadu, godinot novada vērtības, sveicot Priekuļu lauksaimniecības tehnikumu 100.gadadienā

Vēl šajā numurā

06.07.2010., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Izraēlas Valsts ārlietu ministra darba vizīti Latvijā

Tiekoties ar Valsts prezidentu

4.jūlijā Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar Izraēlas ārlietu ministru Avigdoru Libermanu.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja pozitīvās un draudzīgās attiecības, kas ir izveidojušās abu valstu starpā, un aicināja nākotnē aktivizēt ekonomisko sadarbību, uzsverot, ka šajā jomā pastāv liels attīstības potenciāls.

Sarunas gaitā tika apspriesta situācija Tuvajos Austrumos. Izraēlas ārlietu ministrs dalījās pārdomās par dažādiem drošības jautājumiem un aspektiem reģionā. Tikšanās laikā abas amatpersonas pārrunāja kodolieroču situāciju Irānā un iespējas mazināt kodolbruņojuma izraisītos draudus.

Valsts prezidenta preses dienests

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāja biedri

Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone 5.jūlijā ar Izraēlas ārlietu ministru Avigdoru Libermanu pārrunāja situāciju Tuvo Austrumu miera procesā, kā arī iespējas stiprināt Latvijas un Izraēlas ekonomisko sadarbību. “Latvija kā ES dalībvalsts ir gatava sniegt savu ieguldījumu Tuvo Austrumu konflikta mierīgā noregulējumā, kas būtu izdevīgs gan Izraēlai, gan palestīniešiem un respektētu abu pušu rūpes par drošību un valstiskumu,” sveicot ārlietu ministru Saeimā, uzsvēra K.Pētersone.

K.Pētersone akcentēja vizītes vēsturisko nozīmi, jo šī ir pirmā reize, kad Latviju apmeklē Izraēlas ārlietu ministrs. “Kopš Izraēlas vēstniecības atvēršanas Rīgā 1992.gadā mūsu attiecības veidojušās ļoti dinamiski,” pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas un Izraēlas attiecības raksturojot kā labas un konstruktīvas.

Arī ārlietu ministrs uzsvēra abu valstu attiecību pozitīvo dinamiku. “Mūsu politiskās attiecības veidojušās ļoti ciešas, un es tajās neredzu nekādus būtiskus problēmjautājumus,” teica A.Libermans. Viņš atzina, ka ne mazāk aktīvi veidojas arī cilvēciskie kontakti starp abu valstu iedzīvotājiem, ko sekmē tiešie avioreisi un tūrisms.

Puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Izraēlas lieliskās politiskās attiecības ir labs pamats daudz ciešākas ekonomiskās sadarbības veidošanai nākotnē.

Pārrunājot situāciju Tuvajos Austrumos, A.Libermans skaidroja Izraēlas pozīciju aktuālos šī reģiona politiskajos jautājumos. “Patlaban notiekošajā civilizāciju sadursmē Izraēla atrodas frontes priekšējās līnijās. Šī nav tikai Izraēlas cīņa par izdzīvošanu, tā ir nozīmīga arī visas Rietumu pasaules drošībai,” teica ārlietu ministrs, paužot bažas par islāma valstīs pieaugošo ekstrēmismu.

Savukārt Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš atzīmēja, ka Latvija atbalsta mierīgu Tuvo Austrumu konflikta noregulējumu. “Tuvo Austrumu miera procesā Latvija iestājas par divu valstu pieeju, kas ļautu izveidot neatkarīgu Palestīnas valsti, vienlaikus ņemot vērā arī Izraēlas rūpes par savu pilsoņu drošību,” teica A.Bērziņš.

Ar Izraēlas ārlietu ministru tikās arī Saeimas deputātu grupa sadarbībai ar Izraēlas parlamentu. Tikšanās laikā tika pārrunāta abu valstu divpusējā sadarbība, īpašu uzmanību veltot parlamentārajiem kontaktiem un ekonomisko kontaktu intensificēšanai.

Saeimas preses dienests

Tiekoties ar ārlietu ministru

5.jūlijā ārlietu ministrs Aivis Ronis tikās ar Izraēlas ārlietu ministru Avigdoru Libermanu, kas apmeklē Latviju darba vizītes ietvaros.

A.Ronis pauda gandarījumu, ka 18 gadu laikā kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas attiecības starp Latviju un Izraēlu ir dinamiski attīstījušās. Abi ārlietu ministri uzsvēra, ka notiek aktīva politiskā sadarbība, tostarp augstākajā līmenī. Latvijas puse atkārtoti izteica Valsts prezidenta uzaicinājumu Izraēlas Valsts prezidentam Šimonam Peresam ierasties vizītē Latvijā. Vienlaikus ministri atzīmēja arī vispusīgo attīstību parlamentārajos kontaktos un ciešu kultūras un izglītības pārstāvju sadarbību.

Ārlietu ministrs A.Ronis uzsvēra, ka Latvija par prioritāti Latvijas un Izraēlas starpvalstu sadarbībā uzskata ekonomisko attiecību tālāku padziļināšanu un abu valstu uzņēmējdarbības potenciāla pilnveidošanu. Ministri vienojās, ka tuvākajā laikā jāplāno Izraēlas rūpniecības, tirdzniecības un darba ministra un tūrisma ministra vizītes Latvijā kopā ar Izraēlas uzņēmēju delegāciju. Starp Latviju un Izraēlu ir izveidota divpusējā līgumtiesiskā bāze ekonomisko attiecību attīstībai un kopš 1990.gada 4.maija ir noslēgti 15 starpvaldību līgumi.

Pārrunājot Tuvo Austrumu reģiona jautājumus, Latvijas ārlietu ministrs pauda Eiropas Savienības kopīgo nostāju, kā arī uzsvēra, ka miers Tuvajos Austrumos ir panākams tikai sarunu ceļā. “Latvija ir gandarīta par Izraēlas valdības un Palestīniešu pašpārvaldes lēmumu turpināt netiešās miera sarunas ar ASV kā vidutāju. Ceram, ka netiešās sarunas pāraugs tiešā dialogā. Pozitīvi vērtējam Izraēlas valdības 20.jūnija lēmumu atvieglot Gazas joslas robežšķērsošanas nosacījumus,” norādīja A.Ronis. Ministrs atzīmēja, ka Izraēlas valdības lēmums uzskatāms par soli pareizajā virzienā, kas kļūtu par sākuma punktu Gazas joslas humanitārās situācijas ilgtspējīgam risinājumam. Ministrs sniedza pozitīvu vērtējumu par Izraēlas iniciatīvu izveidot savu izmeklēšanas komisiju par uzbrukumu flotilei Gazas atbalstam un kā soli pozitīvā virzienā vērtēja lēmumu iekļaut tajā starptautiskos ekspertus. Tāpat ārlietu ministrs A.Ronis aicināja Izraēlas pusi iesniegt aizliegto preču sarakstu ievešanai Gazā. Sarunas ietvaros Latvijas ārlietu ministrs A.Ronis izteica atbalstu ES augstās pārstāves apņēmībai veicināt progresu Tuvo Austrumu miera procesā.

Ārlietu ministrijas Informācijas
un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!