• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Indijas Republikā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.1999., Nr. 21/22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21255

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Triju Zvaigžņu gaismā - par sevi, par dzīvi, par laiku

Vēl šajā numurā

26.01.1999., Nr. 21/22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Indijas Republikā

Turpinājums

no 1.lpp.

Šodien valsts svētki — Republikas diena

Jau pēc nepilniem trim mēnešiem starp abām jaunajām valstīm izcēlās karš Kašmiras provinces dēļ. Karadarbība teritoriālu pretenziju dēļ starp Indiju un Pakistānu vairākkārt izraisījusies arī turpmākajos gados. Kvalitatīvi jauns, vēl sarežģītāks posms abu kaimiņvalstu attiecībās aizsākās pērn, kad Indija izmēģināja savu pirmo atombumbu, uz ko Pakistāna pavisam drīz atbildēja ar adekvātu kodolizmēģinājumu.

Indija tagad ir industriāli agrāra jaunattīstības valsts ar augsti attīstītu mašīnbūvi, tekstilrūpniecību un pārtikas rūpniecību. Dažos pētījumu virzienos Indija ierindojama starp pasaules vadošajām zinātnes valstīm. Piemēram, Indijā veic kosmosa pētījumus ar pašu valstī izstrādātu tehniku un Indijā būvētām raķetēm, Indijā darbojas pēc nacionālajiem projektiem celtas atomelektrostacijas.

Taču vienlaikus Indijā joprojām ir smagas ekonomiskās un galvenokārt sociālās problēmas, ko jo smagākas vērš grūti kontrolējamā iedzīvotāju dzimstība. Pēc dažu pasaules vadošo demogrāfu prognozēm, jaunā gadu tūkstoša sākumā Indija iedzīvotāju skaita ziņā apsteigs Ķīnu, kļūstot par pasaules lielāko valsti.

Kopš astoņdesmito gadu vidus Indijas ekonomikā iezīmējušies arī vairāki pozitīvi procesi. Piemēram, ja 80. gadu vidū Indijas maksājumu bilance bija negatīva (476 miljoni ASV dolāru 1985. gadā), tad 90. gadu vidū tā jau bija izteikti pozitīva (4 777 miljoni dolāru 1994. gadā.). Ikgadējais nacionālā kopprodukta pieaugums Indijā šajā laikā kāpināts no 0,2% līdz 1,9%. Šajā laikā Indijā samazinājies strādājošo vīriešu īpatsvars no 81,3% uz 79,1%, savukārt nedaudz pieaudzis ekonomiski aktīvo sieviešu īpatsvars — no 20,8% līdz 25,8%.

Rūpniecībā strādājošo indiešu īpatsvars pieaudzis nedaudz — no 23,1% uz 24% . Samazinājies lauksaimniecībā nodarbināto cilvēku īpatsvars — no 41,6% līdz 38,8%.

Indijas lielākā ārējās tirdzniecības partnere ir Vācija ar 4% no kopējā Indijas eksporta un 25% importa apjoma. Otra lielākā Indijas eksportpartnere ir Turcija, uz kuru tiek nosūtīti 2% Indijas ražojumu. Importa jomā otra lielākā Indijas partnere ir Japāna ar 12% no kopējā importa apjoma. Trešā lielākā Indijas ekonomiskās sadarbības partnere ir Itālija ar 1% no kopējā Indijas eksporta un 9% no importa kopapjoma.

Lauksaimniecības produktu ražošanas indekss (par 100 pieņemot 1979. —1981. gadu līmeni) desmit gados pieaudzis no 135 līdz 212 vienībām, bet pārtikas produkcijas indekss — no 135 līdz 216.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Indiju tika nodibinātas 1991. gada 7. decembrī. Indijas intereses mūsu valstī pārstāv ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Sušils Dubejs, kurš savu akreditācijas vēstuli Latvijas Valsts prezidentam iesniedza 1997. gada 25. martā. Sušils Dubejs ir jau otrais Indijas vēstnieks Latvijā, viņa rezidence ir Stokholmā.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!