• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Indijas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.1999., Nr. 21/22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21254

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Indijas Republikā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

26.01.1999., Nr. 21/22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Indijas Republikā

Šodien valsts svētki — Republikas diena (1950)

Indija ar vairāk nekā 952,269 miljoniem iedzīvotāju (ANO 1996. gada dati) iedzīvotāju skaita ziņā ir pasaules otra lielākā valsts (aiz Ķīnas). Savukārt pēc teritorijas lieluma Indija ar 3 287 590 kvadrātkilometriem ir tikai septītā (aiz Krievijas Federācijas, Kanādas, Ķīnas, ASV, Brazīlijas un Austrālijas). Līdz ar to Indijā ir visai liels iedzīvotāju blīvums — vidēji 285 cilvēki uz kvadrātkilometru. Sieviešu skaits Indijā jūtami atpaliek no stiprā dzimuma pārstāvju skaita — tikai 94 sievietes uz katriem 100 vīriešiem.

Pēc ilgiem ekonomiskas un politiskas pakļautības gadiem Anglijai Indija 1946. gada pavasarī ieguva domīnijas statusu. Tā paša gada augustā Indijas Nacionālais kongress izveidoja pirmo nacionālo valdību, ko vadīja Džavaharlals Neru. Valstisko neatkarību Indija ieguva 1947. gada 15. augustā, kad Indijas teritorijā pēc reliģiskā principa tika izveidotas divas suverēnas valstis — hinduiskā Indija un musulmaniskā Pakistāna.

26. janvāris ir Indijas valsts svētki kopš 1950. gada, kad šajā dienā stājās spēkā jauna konstitūcija un Indija tika proklamēta par republiku.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!