• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Stratēģiskās analīzes komisija: Par risinājumiem valsts ilgtermiņa attīstībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2010., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/212310

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts pārvaldes attīstības politikas padome: Par valsts pārvaldes civildienesta reformu

Vēl šajā numurā

22.06.2010., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Stratēģiskās analīzes komisija: Par risinājumiem valsts ilgtermiņa attīstībai

“Cilvēki ir gatavi izteikties un izvirzīt risinājumus Latvijas attīstībai nākotnē – domāt ilgtermiņā,” 18.jūnijā pēc Latvijas ekspertu un iedzīvotāju diskusiju foruma atzina Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas vadītājs Roberts Ķīlis, iepazīstoties ar iedzīvotāju žūriju izstrādātajiem ieteikumiem situācijas uzlabošanai demogrāfijas, izglītības, sabiedrības līdzdalības, nodokļu un ēnu ekonomikas apkarošanas jomā.

Latvijas iedzīvotāju un ekspertu diskusiju forums vienlaikus notika piecās pilsētās. Līdztekus Valsts prezidenta Valda Zatlera un ekspertu diskusijai Rīgā, ko varēja vērot interneta tiešraidē, aptuveni 25 cilvēku lielas iedzīvotāju žūrijas Jelgavā, Ventspilī, Valmierā un Daugavpilī apsprieda ieteikumus valsts ilgtermiņa attīstībai.

Jelgavā, kur apskatīja sabiedrības līdzdalības jautājumus, tika secināts, ka iedzīvotāju līdzdalības veicināšanai sabiedriskos procesos plašāk jāizmanto modernās tehnoloģijas, jāapkaro korupcija, jāsniedz plašāka informācija par sabiedrības lomu un iespējām valstī. Jelgavnieki iesaka sabiedrībai aktīvāk iesaistīties NVO, kontrolēt politiķu darbību un solījumu izpildi, kā arī izvērst diskusijas par valsts pārvaldes darbu.

Ventspilī diskutēja par demogrāfijas jautājumiem, nonākot pie šādiem ieteikumiem: Latvijā nepieciešama vērtību sistēmas maiņa, vairāk jārūpējas par veselību un veselīgu dzīvesveidu, jāveicina ekonomiskā attīstība un drošības sajūta valsts iedzīvotājos, jāaizkavē emigrācija un jāveicina aizbraukušo atgriešanās Latvijā.

Valmieras iedzīvotāju žūrija apsprieda izglītības tematiku un secināja, ka nepieciešams vienots valsts redzējums par augstāko izglītību, kurā būtu integrēti arī uzņēmēju ieteikumi.

Valmierieši uzsver profesionālās un augstākās izglītības sasaisti ar mūžizglītību, norāda uz nepieciešamību pēc teorijas un prakses sabalansētības, IT pielietojamības pilnveidošanas mūsdienīgam, uz praktiskām iemaņām balstītam izglītības saturam, kā arī vajadzību pēc pedagogu apmācības, kas atbilst augstākajām izglītības iestādēm citur pasaulē.

Daugavpilieši, runājot par nodokļiem un ēnu ekonomiku valstī, nonāca pie secinājuma, ka nodokļi tiks godīgi maksāti tad, kad valdība un vara iedzīvotājiem šķitīs uzticama un viņi redzēs, kā šī nauda tiek izlietota. Tāpat nepieciešamas nodokļu atlaides inovatīviem uzņēmumiem un tiem, kas darbojas mazāk attīstītos reģionos, nodarbinot vietējos iedzīvotājus. Daugavpilieši uzsver, ka jāveicina ražošana, tādējādi radot darba vietas un nodokļu maksātājus.

Latvijas ekspertu un iedzīvotāju diskusijas laikā tika atklāta pirmā tautas domnīca “Scenāriji.lv”. Tā ir vieta Latvijas iedzīvotāju un ekspertu kompetentām sarunām par valsts attīstību nākotnē un platforma Latvijas ilgtermiņa attīstības modelēšanai. Jaunajā vietnē būs iespējams plašāk iepazīties arī ar 18.jūnija diskusiju materiāliem un rezultātiem, izmantot līdz šim nebijušu iespēju – apskatīt aptuveni 100 vietējo ekspertu paneļa rezultātus attiecībā uz diskusijā aplūkotajām tēmām, uzdot jautājumus un saņemt atbildes no ekspertiem, izmēģināt Latvijas nākotnes modelēšanu u.c.

Līdz jūlija vidum R.Ķīlis sola, ka no 18.jūnija diskusijās apkopotajiem iedzīvotāju un ekspertu ieteikumiem tiks izveidots t.s. atskaites rāmis – Latvijas iedzīvotāju vēlmju un ieteikumu kopums, ar ko priekšvēlēšanu laikā un ilgtermiņā “Scenāriji.lv” aicinās rēķināties politiķus un varas pārstāvjus.

“Gadās dzirdēt cilvēkus sakām, ka šādai diskutēšanai un runāšanai nav nekādas jēgas. Taču es gribu uzsvērt pretējo. Ir lietas, par kurām noteikti jārunā, lai cilvēki saprastu to nopietnību un apzinātos sekas,” jaunās tautas domnīcas “Scenāriji.lv” visaptverošo nozīmi skaidro R.Ķīlis.

Arī Valsts prezidents mudina ikvienu būt aktīvam un līdzdarboties jaunajā domnīcā un kopā veidot Latvijas scenāriju, lai valsts likteni turpmāk lemtu ne vien politiķi, bet arī paši iedzīvotāji.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!