• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Par nākamā gada budžeta sagatavošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2010., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211533

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Eiropas izglītības konferencē, runājot par skolotāju lomu

Vēl šajā numurā

09.06.2010., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Par nākamā gada budžeta sagatavošanu

Vērtējot Saeimas pirmajā lasījumā pieņemtos grozījumus likumā “Par budžetu un finanšu vadību”, finanšu ministrs Einars Repše pauž bažas par to, ka atsevišķas politiskās partijas maldina sabiedrību, ka kvalitatīvu 2011.gada budžeta projektu varētu sagatavot līdz 1.septembrim.

“Priekšvēlēšanu populismā politiskās partijas maldina sabiedrību, ka līdz 1.septembrim būtu iespējams sagatavot kvalitatīvu nākamā gada budžeta projektu. Finanšu ministrija turpinās rūpīgu darbu, lai nodrošinātu budžeta izstrādi atbilstoši valdības apstiprinātajam grafikam,” uzsver E.Repše.

Lai sagatavotu kvalitatīvu budžeta projektu, ir nepieciešami vismaz divi, trīs mēneši. Gadījumā, ja tiktu pieņemts lēmums, ka budžetu jāiesniedz līdz 1.septembrim, budžeta ieņēmumu prognoze būtu jābalsta tikai uz šā gada pirmā ceturkšņa datiem. Tas savukārt nozīmētu daudz lielāku izdevumu samazināšanu, nekā tas būtu vajadzīgs, ja budžeta izstrādē balstītos uz deviņu mēnešu datiem, kas varētu būt pozitīvāki, ekonomiskajai situācijai Latvijā stabilizējoties un atsākoties pakāpeniskai izaugsmei. Turklāt šādā termiņā sagatavotais budžeta projekts sabiedrībai dos pilnīgi nepareizu priekšstatu par nākamā gada budžeta apjomu un to jebkurā gadījumā pēc 1.septembra būs pilnībā jāpārstrādā, tostarp ievērojot jaunievēlētās Saeimas apstiprinātās valdības nozaru politiku vadlīnijas.

Pašlaik nākamā gada valsts budžeta projekta sagatavošanas darbi norit atbilstoši Ministru kabinetā apstiprinātajam 2011.gada budžeta gatavošanas grafikam – ir sagatavotas indikatīvās makroekonomisko rādītāju prognozes vidējam termiņam, veikta bāzes izdevumu aprēķināšana, kā arī sākta vispārēja valsts funkciju izvērtēšana. Paralēli norit darbs arī pie nodokļu politikas pamatnostādnēm un pasākumu plāna ēnu ekonomikas samazināšanai un godīgas konkurences nodrošināšanai. Šobrīd daudz svarīgāk ir koncentrēties uz nepieciešamo priekšdarbu veikšanu, piemēram, valsts īstenoto funkciju vērtēšanu, lai pēc Saeimas ievēlēšanas būtu iespējams sagatavot 2011.gada budžetu ātrāk nekā likumā noteikto četru mēnešu laikā.

“Sasteigta un nekvalitatīva valsts budžeta projekta iesniegšana Saeimā radīs nepareizas un maldinošas politiskās debates priekšvēlēšanu laikā, jo tās koncentrēsies uz neprecīziem datiem, tā vietā, lai piedāvātu konstruktīvus risinājumus,” uzsver finanšu ministrs E.Repše. “Tāpēc mēs aicinām politiskās partijas izmantot šo laiku un sagatavot arī savus priekšlikumus nākamā gada budžeta projektam.”

Lai nodrošinātu sabiedrības informētību par 2011.gada budžeta izstrādes gaitu un galvenajiem gatavojamiem dokumentiem, Finanšu ministrija pastāvīgi informē gan sadarbības partnerus, gan plašu sabiedrību par nodokļu politikas vidēja termiņa pamatnostādnēm, ēnu ekonomikas mazināšanas plāna izstrādi, funkciju izvērtēšanu, makroekonomiskajām prognozēm, fiskālās disciplīnas likumu un citām aktualitātēm. Tāpat Finanšu ministrija aicina arī citas ministrijas laikus sākt publiskās diskusijas par nākamajā gadā plānotajiem pasākumiem un iespējamiem līdzekļu ietaupījumiem 2011.gada budžetā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!