• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Iekšlietu ministrijas 2009.gada pārskatu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.2010., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210842

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

28.05.2010., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Iekšlietu ministrijas 2009.gada pārskatu

Likvidējot Iekšlietu ministrijas (IeM) padotībā esošo Latvijas Policijas akadēmiju (LPA), pieļauti būtiski pārkāpumi, tāpēc Valsts kontrole (VK) neguva pārliecību par Latvijas Policijas akadēmijas slēguma pārskatu.

Pirms LPA likvidācijas nav veikta pilnīga materiālo vērtību, kā arī saistību un prasību inventarizācija. Savukārt vairāki grāmatojumi veikti bez attaisnojuma dokumentiem kopsummā par 46 180 latiem, tāpat konstatētas kļūdas atlaišanas un atvaļināšanas pabalstu aprēķināšanā un izmaksā. LPA izdevumi 2009.gadā bija 3 062 409 lati, veidojot būtisku daļu no IeM konsolidētā pārskata.

VK konstatējusi nesaimnieciskas rīcības ar iegādātajām materiālajām vērtībām risku Valsts robežsardzē, likvidējot Valmieras pārvaldi. Vairāku pamatlīdzekļu norakstīšana veikta pirms derīgā lietošanas laika beigām, nav pietiekami izvērtēts ekonomiski izdevīgākais atsavināšanas veids, un nav iegūti iespējami lielākie ieņēmumi no norakstīto pamatlīdzekļu atsavināšanas. Likvidēti vairāk nekā 70 pamatlīdzekļi ar kopējo atlikušo vērtību 8826 lati, tos izjaucot un nododot metāllūžņos, par to saņemot tikai 373 latus. Tā, piemēram, tika likvidēta konteinertipa katlumāja ar kopējo platību 32 m2, kas aprīkota ar 2001.gadā un 2005.gadā iegādātiem un uzstādītiem apkures katliem, arhīva plaukti, traktors MTZ-82, buldozera lāpsta, zāles pļāvējs, urbjmašīna, metināšanas pusautomāts, pārnēsājamā elektrostacija, krāsns “Jotul”, pļaujmašīna un divi zāģi “351 Husqvarna”.

Vismaz 913 442 lati izlietoti neefektīvi, jo IeM un VP nav veikusi pasākumus, lai optimizētu nomāto transportlīdzekļu izmantošanu un samazinātu nomas izdevumus. VK atklāja, ka līzinga kompānijas ir piedāvājušas iespēju izvērtēt transportlīdzekļu nomas nosacījumu maiņu, taču IeM, saņemot līdzekļus neparedzētiem gadījumiem – 461 791 latu, nav turpinājusi jautājuma risināšanu.

IeM nav nodrošinājusi racionālu valsts budžeta līdzekļu plānošanu un, samazinot izdevumus par telpu nomu, ir pieļāvusi parādu izveidošanos. Tāpēc tika piešķirti un izlietoti 3 418 995 lati no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem IeM administratīvo ēku kompleksa nomai.

VK norāda, ka no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 2009.gadā IeM piešķirti papildu 4 050 786 lati iepriekš prognozējamām un gadskārtējā budžetā plānojamām vajadzībām – telpu un transportlīdzekļu nomai un VP aprīkojuma iegādei, kaut gan līdzekļus neparedzētiem gadījumiem piešķir izdevumiem katastrofu un dabas stihiju seku novēršanai, to radīto zaudējumu kompensēšanai, citiem neparedzētiem gadījumiem un valstiski īpaši nozīmīgiem pasākumiem.

Tā kā IeM un VP izdevumu plānošanas procesā nav veikusi valsts budžeta izdevumu racionālu sadalījumu budžeta programmās, atsevišķos izdevumu posteņos pieļauta parāda izveidošanās uz 2009.gada beigām – VP kopsummā 1 896 186 lati, tajā skaitā nodokļu parāds 1 744 591 lats.

Finanšu revīzija veikta par 2009.gada pārskata sagatavošanas pareizību, un Valsts kontrole ar atbildīgajām amatpersonām ir saskaņojusi veicamās darbības un termiņus revīzijā konstatēto nepilnību novēršanai. Arī turpmāk Valsts kontrole sekos līdzi ieteikumu ieviešanai.

Valsts kontroles informācijaa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!