• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par IIN piemērošanu dienesta auto izmantošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2010., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209797

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par inflāciju aprīlī salīdzinājumā ar martu

Vēl šajā numurā

13.05.2010., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par IIN piemērošanu dienesta auto izmantošanai

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegto informāciju par 2010.gada pirmo ceturksni Latvijā no nodokļiem par darba ņēmēja gūto labumu no darba devēja (dienesta) automašīnas izmantošanas privātām vajadzībām valsts budžetā papildu ir saņemts 1,1 miljons latu. Tādējādi kopējā ieņēmumu prognoze uz gadu varētu būt 4–6 miljoni latu.

Ņemot vērā, ka masu medijos nemitīgi notiek nepamatotas spekulācijas par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) piemērošanu dienesta auto izmantošanai personīgām vajadzībām, Finanšu ministrija atkārtoti norāda, ka normatīvā bāze šā nodokļa piemērošanai ir sakārtota.

Ņemot vērā, ka netika ieviests jauns nodoklis, bet gan tikai mainīta IIN aprēķināšanas kārtība, nevarētu atzīt, ka 4–6 miljonu papildu ieņēmumi gada laikā budžetā būtu ļoti slikts rādītājs, kaut gan tas ir mazāk, nekā tika prognozēts. Vēršam uzmanību, ka jauna normatīvā regulējuma sākotnējais ietekmes novērtējums var atšķirties no faktiskās ietekmes rezultāta uzreiz pēc regulējuma spēkā stāšanās, jo izmaiņas vienā normatīvajā aktā var radīt vairākus citus jautājumus, kā piemērot citus normatīvos aktus. Tādēļ, lai novērtētu situāciju kopumā, ir jāizvērtē ieņēmumu izmaiņu tendence ilgākā pārskata periodā.

Ieņēmumu apjoms 2009.gadā tika prognozēts, balstoties uz 2009.gada nogales CSDD datiem, ka Latvijā uz juridisko personu vārda bija reģistrētas vairāk nekā 118 tūkstoši vieglo automašīnu (tika rēķināts, ka personiskām vajadzībām varētu tikt izmantoti aptuveni 40% no tām). Savukārt aprīļa dati rāda, ka uz juridisko personu vārda Latvijā vairs ir reģistrēts nedaudz vairāk nekā 74 tūkstoši vieglo automašīnu.

Grozījumi likumā tika pieņemti pērnā gada decembra sākumā, bet piemērošanas noteikumi – tikai decembra beigās, tādējādi nodokļa piemērošanā varētu būt neskaidrāks sākuma periods un attiecīgi mazāk nomaksāto nodokļu. Tagad visi nepieciešamie normatīvie akti ir pieņemti un darbojas, nodokļu maksātājiem un VID vienkārši šie normatīvie akti ir jāpiemēro – ir atsevišķi noteikumi par kārtību, kādā ar IIN apliek darba ņēmēja gūto labumu no dienesta automašīnas izmantošanas personiskām vajadzībām, kā arī ir precizēti grāmatvedības uzskaites noteikumi šajā jautājumā. Šobrīd ir arī noregulēti jautājumi par labuma no pasažieru vieglo automobiļu izmantošanas personīgām vajadzībām atzīšanu par saimnieciskās darbības izmaksām uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas mērķiem.  

Tāpat iespējams, ka visi darba devēji vēl nav iesnieguši VID deklarācijas par pirmo ceturksni un attiecīgi nav nomaksāts nodoklis. VID pagaidām arī vēl nav veicis tematiskās pārbaudes par šā nodokļa nomaksu, kas parādītu, vai darba devēji izpilda likuma prasības un iekļauj gūto labumu apliekamajā ienākumā, kā arī nomaksā par to nodokli pilnā apmērā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!