• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par inflāciju aprīlī salīdzinājumā ar martu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2010., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209796

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministrija: Par Rundāles pils restaurāciju ar privātā mecenāta atbalstu

Vēl šajā numurā

13.05.2010., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par inflāciju aprīlī salīdzinājumā ar martu

12.maijā Centrālā statistikas pārvalde publicēja datus par aprīļa patēriņa cenu līmeni – vidējais patēriņa cenu līmenis 2010.gada aprīlī, salīdzinot ar 2010.gada martu, palielinājās par 0,9%. Savukārt, salīdzinot ar 2009.gada aprīli, patēriņa cenu līmenis bija par 2,7% zemāks.

Patēriņa cenu pieaugums aprīlī, salīdzinot ar martu, bija sagaidāms – galvenokārt pieaugošo degvielas cenu, siltumenerģijas un sezonālo faktoru dēļ pārtikas tirdzniecībā (tirgū parādījās pirmā vietējo dārzeņu raža, kas vēsturiski ir dārgāka). Arī iepriekšējā mēnesī bija novērojama spēcīga inflācija. Tas liecina, ka piepildās iepriekš izteiktās prognozes – pasaules energopreču (nafta, gāze utt.) cenu pieaugums rada inflācijas spiedienu arī Latvijā. Šobrīd veidojas situācija, kad valsts iekšējais sektors rada deflācijas spiedienu (samazinās cenu līmenis vietējai produkcijai, samazinās darbaspēka izmaksas, turpinās deflācija pakalpojumu sektorā), bet ārējais sektors nodrošina inflācijas spiedienu.

Igaunijā patēriņa cenas 2010.gada aprīlī pret martu pieauga par 0,5%. To galvenokārt ietekmēja cenu kāpums pārtikai, telekomunikāciju pakalpojumiem un degvielai. Savukārt gada laikā patēriņa cenas Igaunijā pieaugušas par 2,9%.

Lietuvā patēriņa cenas 2010.gada aprīlī pret martu pieauga par 0,4%. Galvenā ietekme bija cenu kāpumam pārtikai, transportam, apģērbiem un apaviem, kā arī cenu kritumam medikamentiem. Salīdzinot ar 2009.gada aprīli, patēriņa cenas Lietuvā pieaugušas par 0,3%.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!