• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finansu ministra uzdevumu Valsts ieņēmumu dienestam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2001., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20966

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vērtspapīru tirgus komisijas dienesta informācija Nr.1-29/311

Par licencēm darbībai vērtspapīru tirgū

Vēl šajā numurā

22.05.2001., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finansu ministra uzdevumu Valsts ieņēmumu dienestam

Finansu ministrs Gundars Bērziņš uzdevis Valsts ieņēmumu dienestam pievērst īpašu uzmanību akcīzes nodokļa iekasēšanai, lai nodrošinātu valsts pamatbudžeta un valsts speciālā autoceļu budžeta finansējumu.

Pieņemot 2001.gada budžetu, Ministru kabinets un Saeima atbalstīja milzīgu nodokļu ieņēmumu prognozi, it īpaši akcīzes nodoklim. Salīdzinot ar 2000.gada akcīzes nodokļa ieņēmumu izpildi, šogad budžeta likums paredz palielināt ieņēmumus par 15% (salīdzinājumam — ekonomiskā pieauguma tempi plānoti daudz pieticīgāki, 5%). Ministru kabinets neatbalstīja Finansu ministrijas ieteikto reālāko ieņēmumu prognozi 2001.gadam.

Akcīzes nodokļa ieņēmumi šā gada pirmajos četros mēnešos ir atpalikuši no prognozētajiem ieņēmumiem. Akcīzes nodokļa ieņēmumi valsts pamatbudžetā janvārī – aprīlī bijuši 34,54 miljoni latu (26% no gada plāna, 133 miljoniem latu), valsts speciālajos budžetos — 12,16 miljoni latu (23,5% no gada plāna, 51,7 miljoniem latu).

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta sniegtās informācijas, akcīzes nodokļa ieņēmumu kritumam ir vairāki objektīvi iemesli, papildus tam, ka gada pirmajos mēnešos nodokļu ieņēmumi vienmēr ir mazāki nekā gada otrajā pusē.

Pirmkārt, pasaules augstās naftas cenas ietekmē arī benzīna cenu kāpumu Latvijā, kas ievērojami samazina patēriņu. Pēc VID datiem, šā gada pirmajos četros mēnešos, salīdzinot ar pērnā gada beigām, ir samazinājies gan naftas produktu imports, gan vairumtirdzniecība, gan mazumtirdzniecība.

Otrkārt, šā gada pirmajos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, ir ievērojami palielinājies ievestās gaišās degvieleļļas (gaišā mazuta) apjoms. Tam ir trīs iemesli — no 23.marta stājās spēkā degvieleļļas akcīzes likmes palielinājums no 5 latiem līdz 100 latiem par 1000 litriem, un uzņēmēji izveidoja uzkrājumus, taču akcīzes nodoklis no šiem importa darījumiem tika iekasēts maz. Otrs iemesls ir iespēja gaišo degvieleļļu legāli izmantot dīzeļdegvielas vietā kā degvielu transportam. Trešais iemesls ir iespēja izmantot gaišo mazutu nelegāli dīzeļdegvielas vietā.

Treškārt, pieaug naftas gāzes izmantošana automašīnās, taču naftas gāzes akcīzes likme ir neliela un netiek pārskaitīta autoceļu fondā.

Valsts ieņēmumu dienests jau veic aktīvu darbību un plāno to vēl pastiprināt, lai palielinātu akcīzes nodokļa ieņēmumus.

• Kontrabandas apkarošanas centrs, Finansu policija un muita turpina degvielas kvalitātes kontroles pasākumus. Kā zināms, pēc patērētāju iesniegtajām sūdzībām pirms neilga laika tika atklāta neīstas dīzeļdegvielas tirdzniecība lielās degvielas uzpildes stacijās. VID paredzējis pastiprināt degvielas kontroli visā aprites sistēmā, sākot no muitas kontroles uz robežas, kontrolējot degvielas importu, eksportu un tranzītu, līdz pārbaudēm lielajās degvielas uzglabāšanas bāzēs un degvielas uzpildes stacijās, kontrolējot tirgotās degvielas izcelsmes legalitāti un atbilstību kvalitātes prasībām.

• VID pastiprina degvielas aprites noteikumu ievērošanas kontroli. VID pārņemot degvielas uzņēmējdarbības licencēšanu no Akcīzes preču pārvaldes, Latvijā darbojās 155 vairumtirdzniecības licences, tagad to skaits ir samazināts līdz 94 licencēm. Kādreizējo 116 licenču degvielas importam, ievešanai brīvam apgrozījumam vietā pašlaik darbojas tikai 78 licences. VID ir samazinājis degvielas tirgū strādājošo firmu skaitu, atņemot licences negodprātīgiem uzņēmējiem, kuru darbība neatbilda likumu prasībām.

•Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija pēdējās sarunās ar VID un Finansu ministriju ir ieteikusi samazināt degvielas vairumtirgotāju skaitu valstī, izslēdzot iespēju izmantot degvielas vairumtirgotāju ķēdes nelegālām darbībām ar degvielu. VID šo ieteikumu atbalsta.

Finansu ministrs sagaida un ir uzdevis Valsts ieņēmumu dienestam jau maijā un jūnijā jūtami palielināt degvielas akcīzes nodokļa ieņēmumus.

Šā gada pirmajos četros mēnešos Valsts autoceļu fonds ir saņēmis 15,29 miljonus latu, no tā 11,41 miljons latu ir ieņēmumi no degvielas akcīzes nodokļa. Akcīzes ieņēmumi saņemti 23,3% apmērā no gadam plānotā apjoma, tas ir aptuveni par 10% mazāk, nekā bija plānots.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!