• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV Transporta pavēlniecības komandiera vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2010., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209413

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunās 4.maija pastmarkas pirmās dienas zīmogošanu

Vēl šajā numurā

07.05.2010., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV Transporta pavēlniecības komandiera vizīti Latvijā


ASV Transporta pavēlniecības komandieris ģenerālis Dankans Dž.Maknabs un ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere, tiekoties ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru
Foto: VPK

Pie Valsts prezidenta

5.maijā Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar ASV Transporta pavēlniecības komandieri ģenerāli Dankanu Dž.Maknabu. Sarunas laikā Valsts prezidents aicināja ASV vēl plašāk izmantot Latvijas ostu piedāvātās iespējas nemilitāro kravu nogādāšanai uz Afganistānu. Savukārt ģenerālis D.Dž.Maknabs ASV vārdā pateicās par Latvijas karavīru ieguldījumu operācijā Afganistānā.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Ministru prezidenta

6.maijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar ASV Transporta pavēlniecības komandieri ģenerāli Dankanu Dž.Maknabu.

Tikšanās laikā abas puses pārrunāja veiksmīgo ASV un Latvijas sadarbību tranzīta un nemilitāro kravu nodrošināšanā ASV un NATO spēkiem Afganistānā. Ģenerālis D.Dž.Maknabs uzsvēra, ka Latvijas–Afganistānas sauszemes transporta koridors ir svarīgs faktors Afganistānas valsts drošības, stabilitātes un ilgtermiņa attīstības nodrošināšanā. V.Dombrovskis informēja, ka šogad plānotie pārvadājumu apjomi ir trīskāršojušies, norādot uz turpmāko pozitīvo sadarbības potenciālu arī nākotnē.

Ministru prezidents un ASV Transporta pavēlniecības komandieris pārrunāja arī iespējas par ASV spēkiem nepieciešamā aprīkojuma un produkcijas iegādi sertificētos Latvijas uzņēmumos.

Vizītes beigās ģenerālis D.Dž.Maknabs pateicās par Latvijas karavīru ieguldījumu starptautiskajā operācijā Afganistānā, tādējādi stiprinot starptautisko un nacionālo drošību.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments


Lai apspriestu nemilitāro kravu tranzītu caur Latviju uz Afganistānu, trešdien un ceturtdien, 5. un 6.maijā, Latvijā darba vizītē uzturējās ASV Transporta pavēlniecības komandieris ģenerālis Dankans Dž.Maknabs. Vizītes laikā viesis tikās ar Latvijas augstākajām valsts un militārajām amatpersonām, kā arī kopā ar Aizsardzības ministrijas izpildsekretāru ģenerālmajoru Raimondu Graubi nolika ziedus pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa Rīgā (attēlā)
Foto: Normunds Mežiņš, RJC

Pie ārlietu ministra

6.maijā ārlietu ministrs Aivis Ronis tikās ar Amerikas Savienoto Valstu Transporta pavēlniecības komandieri ģenerāli Dankanu Dž.Maknabu. Tikšanās norisinājās, lai pārrunātu Latvijas un ASV sadarbību nemilitārā tranzīta jomā.

“Nemilitāro kravu tranzīts caur Latvijas ostām dod ieguldījumu gan veiksmīgas Starptautisko drošības atbalsta spēku misijas īstenošanā, gan Afganistānas atjaunošanā kopumā,” sarunā atzīmēja ārlietu ministrs A.Ronis. Vienlaikus A.Ronis un ģenerālis D.Dž.Maknabs uzsvēra, ka Latvijai un ASV ir izveidojusies izcila sadarbība šajā jomā. Ģenerālis D.Dž.Maknabs norādīja, ka caur Latviju izveidotais transporta ceļš būtiski atvieglo ASV un citu ISAF spēku (International Security Assistance Force) apgādi.

A.Ronis aicināja ASV izmantot Latvijas uzņēmēju piedāvātās iespējas un produkciju, veicot iepirkumus ASV spēku vajadzībām Afganistānā. “Mūsu uzņēmēji var nodrošināt kvalitatīvu un konkurētspējīgu produkciju ASV spēku vajadzībām Afganistānā,” uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

A.Ronis un ģenerālis D.Dž.Maknabs bija vienisprātis par potenciālu, ko izveidotais transporta ceļš sniedz Afganistānai, paverot iespēju attīstīt tirdzniecības sakarus ar Eiropu.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Pie aizsardzības ministra

6.maijā aizsardzības ministrs Imants Lieģis, Aizsardzības ministrijas (AM) izpildsekretārs ģenerālmajors Raimonds Graube un vairākas AM amatpersonas tikās ar ASV Transporta pavēlniecības komandieri ģenerāli Dankanu Dž.Maknabu, kurš no 5. līdz 6.maijam uzturējās Latvijā darba vizītē.

Tikšanās laikā galvenokārt tika apspriests nemilitāro kravu tranzīts uz Afganistānu. I.Lieģis uzsvēra, ka gada laikā, kopš ASV izmanto Latvijas tranzīta ceļu, ir transportēts vairāk nekā 11 000 kravu. “Šāda sadarbība mums ir būtiska ne tikai militārajā jomā, bet dod arī ievērojamu ieguldījumu Latvijas ekonomikā,” sacīja I.Lieģis. Savukārt D.Dž.Maknabs pateicās Latvijai par galvenās lomas uzņemšanos nemilitāro kravu tranzīta nodrošināšanā uz Afganistānu.

Amatpersonas arī izteica abpusēju pateicību par abu valstu sadarbību starptautiskajā operācijā Afganistānā. D.Dž.Maknabs atzīmēja Latvijas karavīru profesionalitāti un cilvēciskās īpašības.

I.Lieģis informēja arī par Latvijā plānoto starptautisko militāro mācību sagatavošanās procesu un Lielvārdes lidlauka attīstību.

Pēc tikšanās amatpersonas nolika ziedus pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!