• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Par priekšlikumiem izdevumu samazināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.04.2010., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207652

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

06.04.2010., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Par priekšlikumiem izdevumu samazināšanai

Beidzoties Pasaules Bankas (PB) tehniskās palīdzības misijai, kuras ietvaros PB eksperti analizēja iespējamos fiskālās konsolidācijas pasākumus, Finanšu ministrija (FM) ir saņēmusi PB ekspertu sākotnējo ziņojumu ar dažādiem priekšlikumiem. Gatavojot nākamā gada budžeta projektu un plānojot fiskālās konsolidācijas pasākumu priekšlikumus, FM aicina nozaru ministrijas, politiskās partijas, valdības sociālos un sadarbības partnerus, kā arī sabiedriskās organizācijas sniegt savu vērtējumu par PB sagatavotajiem ierosinājumiem, kā arī izstrādāt alternatīvus priekšlikumus fiskālās konsolidācijas īstenošanai.

“Ņemot vērā, ka nākamā gada budžeta veidošanas procesā būs jāveic fiskālā konsolidācija, aicinu jau tagad politiskās partijas, nozaru ministrijas un sabiedriskās organizācijas sagatavot kvalitatīvus un pārdomātus priekšlikumus. Sākotnējai apspriešanai tiek piedāvāti Pasaules Bankas ekspertu sagatavotie priekšlikumi, jo ir ļoti svarīgi šo laiku izmantot mērķtiecīgi un lietderīgi,” norāda finanšu ministrs Einars Repše.

PB savā ziņojumā rosina rūpīgāk analizēt finansējuma sadalījumu valsts pārvaldes atlīdzības fondā, valsts pensiju un sociālo pabalstu sistēmā, kā arī veselības aprūpes un izglītības nozarē. PB priekšlikumiem ir rekomendējošs raksturs.

Ziņojumā ir norādīts, ka būtu jāturpina darba vietu samazināšana valsts pārvaldē, galvenokārt nozaru ministriju pakļautajās valsts aģentūrās, valsts uzņēmumos, kā arī pašvaldību budžeta iestādēs, nodrošinot strādājošajiem konkurētspējīgu atalgojumu.

Tāpar ir jāturpina darbs pie strukturālajām reformām, atsakoties no atsevišķām valsts pārvaldes veiktajām funkcijām vai deleģējot tās privātajam sektoram, kā arī ierosināts atcelt tiešās subsīdijas valsts un pašvaldību uzņēmumiem, kas strādā ar zaudējumiem. PB rosina pastiprināt piešķirtā finansējuma izlietojuma kontroli aģentūrās un uzņēmumos, kas pakļauti Izglītības un zinātnes, Kultūras un Satiksmes ministrijai, kā arī nodrošināt nelietderīgā finansējuma atgūšanas mehānismus. Piedāvāto publiskā sektora reformu ieviešanas rezultātā varētu ietaupīt līdz 145 miljoniem latu.

PB eksperti piedāvā reformas arī sociālajā jomā: rosina izvērtēt pensiju neapliekamā minimuma samazināšanu no 165 līdz 140 vai 80 latiem mēnesī, kā arī ierosina atteikties no piemaksām pensijām, kas tika aprēķinātās līdz 1996.gadam un kas pārsniedz 140 latus mēnesī. Tāpat ir rosināts ieviest vispārēju pensiju indeksāciju atbilstoši patēriņa cenu indeksa izmaiņām. Ieteikts atcelt vecāku pabalstu strādājošiem vecākiem un aizstāt to ar ģimenes valsts pabalstu 100 latu apmērā. Ieviešot PB ekspertu piedāvāto sociālajā sfērā, finansiālais ietaupījums varētu sasniegt 300 miljonus latu.

Izglītības nozarē starptautiskie eksperti rosina par 50% samazināt valsts budžeta finansētās studiju vietas valsts augstskolās vai sadalīt finansējumu konkrētai studiju vietai vienlīdzīgi starp valsti un privātpersonu, kā arī rosina pārtraukt subsīdijas valsts galvotajiem studiju kredītiem. Kopumā izglītības nozarē ietaupījums budžetā varētu būt ap 40 miljoniem latu.

Savukārt veselības aprūpes nozarē tiek piedāvāts samazināt gultas vietu skaitu valsts slimnīcās līdz 450 vienībām uz 100 000 iedzīvotājiem, tādējādi nākamā gada budžetā varētu ietaupīt līdz 16 miljoniem latu.

Kopumā, ieviešot PB ekspertu sagatavotos priekšlikumus, 2011.gada valsts budžetā varētu ietaupīt līdz 500 miljoniem latu.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!