• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas komisijās: - Eiropas augstais komisārs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.1999., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20755

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētājs: - tiekoties ar Lietuvas vēstnieku

Vēl šajā numurā

12.01.1999., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas komisijās:

— Eiropas augstais komisārs

Vakar, 11.janvārī, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija tikās ar EDSO augsto komisāru Maksu van der Stūlu.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Antons Seiksts pauda viedokli, ka kopš pēdējās augstā komisāra vizītes Latvijā risinājušās pozitīvas pārmaiņas.

M. van der Stūls augstu novērtēja integrācijas programmas lielo nozīmi un uzsvēra, ka to jāturpina attīstīt, lai panāktu harmoniju sabiedrībā. Viesis norādīja, ka vēl nav pabeigtas diskusijas par Valsts valodas likumu. Viņš ieteica iekļaut likumdošanā normas, kas aizsargātu minoritāšu valodu tiesības. Augstais komisārs atzina, ka Latvijai ir visas tiesības aizsargāt latviešu valodu un nodrošināt tās lietošanu. Viņš uzsvēra, ka augstu vērtē pasākumus, kas saistīti ar latviešu valodas mācībām. Tomēr Latvijai jāievēro starptautiskajos līgumos noteiktie pienākumi, kas ierobežo iejaukšanos privātajā jomā.

Komisijas priekšsēdētāja biedre Viola Lāzo, runājot par sabiedrības integrāciju, atzīmēja, ka ir grūti lielākas nācijas pārstāvjus integrēt mazākā nācijā. Savukārt Pēteris Tabūns pauda viedokli, ka referenduma rezultāti par Pilsonības likuma grozījumiem bija uzspiesti, jo tos ietekmēja spiediens gan no Austrumiem, gan no Rietumiem. Deputāts Boriss Cilevičs norādīja, ka Latvijā arī liberālo politiķu vidū dominē uzskats, ka Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem piešķirama pilsonība, bet līdz sešpadsmit gadu vecumam viņi gan valodas, gan kultūras ziņā jāasimilē. A.Seiksts paziņoja, ka viņam nav zināmi gadījumi, ka kāds no politiskajiem spēkiem būtu piedāvājis kādu nelatviešu asimilācijas programmu.

Arī Izglītības, kultūras un zinātnes komisija tikās ar EDSO komisāru Maksu van der Stūlu.

Tikšanās laikā galvenokārt pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar gaidāmo Valsts valodas likumprojekta izskatīšanu Saeimā. Komisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis informēja viesi par to, ka 6.Saeimas darbības beigu posmā Izglītības, kultūras un zinātnes komisija uzskatījusi par lietderīgu ierosināt Valsts valodas likumprojektu izskatīt 7.Saeimā un ka komisijā strādā jaunievēlētie deputāti (tikai divi deputāti strādājuši arī 6.Saeimā). Dz.Ābiķis teica, ka 6.Saeimā pieņemtā Izglītības likuma sadaļa, kas attiecas uz valodu, pilnībā atbilst Valsts valodas likuma projekta nostādnēm un tās tikušas sagatavotas saskaņā ar EDSO rekomendācijām. Komisija strādā ciešā kontaktā ar Izglītības un zinātnes ministriju, sarunā uzsvēra Dz.Ābiķis un izteica pārliecību, ka tiks darīts viss, lai likums īstenotos dzīvē arī atbilstoši M. van der Stūla ieteikumiem. Gatavojot Valsts valodas likuma projektu izskatīšanai 7.Saeimā, komisijas locekļi seko priekšlikumu atbilstībai EDSO rekomendācijām.

Augstais komisārs pauda izpratni par to, kāpēc Latvijā nepieciešams Valsts valodas likums, jo arī citās valstīs tādi ir. Bet jāņem vērā, ka attiecībā uz privāto biznesu likuma nostādnēm jāatbilst starptautiskajiem standartiem. Runājot par latviešu valodu skolu sistēmā, viesis atzina, ka skolās tā jālieto, lai cilvēki, kas dzīvo Latvijā, sasniegtu attiecīgu valodas prasmes līmeni. Uz jautājumu, kā viņš vērtē faktu, ka Izglītības un zinātnes ministrijā nolemts paaugstināt algu latviešu valodas skolotājiem skolās ar krievu mācībvalodu, M. van der Stūls teica, ka acīmredzot ministrija vadās no apsvēruma, ka tas pašreiz ir vissvarīgākais. EDSO komisārs izteica gatavību aicināt citu valstu valdības palīdzēt latviešu valodas apguves procesa finansēšanā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!