• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dzimumu līdztiesības stratēģiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2010., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207204

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tiesisku noteiktību pārrobežu laulību šķiršanas lietās

Vēl šajā numurā

26.03.2010., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dzimumu līdztiesības stratēģiju

No desmit valdes locekļiem Eiropas lielākajos biržās kotētajos uzņēmumos tikai viena ir sieviete, un visu centrālo banku vadītāji ES ir vīrieši. Ekonomika iegūtu, ja vadošos amatus ieņemtu vienlīdz daudz vīriešu un sieviešu, teikts jaunajā ziņojumā, ar kuru 25.martā nāca klajā Eiropas Komisija. Tas ir priekštecis jaunai dzimumu līdztiesības stratēģijai, kuru Eiropas Komisija paredzējusi pieņemt šogad.

“Ja Eiropa patiesi vēlas pārvarēt krīzi un kļūt par konkurētspējīgu ekonomiku gudras un iekļaujošas izaugsmes ceļā, mums jāprot labāk izmantot sieviešu talantu un prasmes. Tāpēc dzimumu līdztiesība ir Eiropas stratēģijas 2020.gadam stūrakmens. Sieviešu nodarbinātība mums palīdzēs izkļūt no krīzes,” sacīja Viviena Redinga, ES komisāre tiesiskuma, pamattiesību un pilsonības jomā un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece. “Pētījumi liecina, ka uzņēmumi, kuros sievietes ir plaši pārstāvētas, uzrāda arī labākos finanšu rezultātus. Es aicinu uzņēmumus un valstu valdības cītīgi strādāt pie tā, lai dzimumu līdzsvars augsta līmeņa amatos kļūtu par realitāti. Es arī mudinu talantīgas sievietes pieņemt izaicinājumu kļūt par valdes loceklēm un pieteikties konkursos uz augsta līmeņa amatiem.”

Ziņojums “Vairāk sieviešu vadošos amatos – atslēga uz ekonomikas stabilitāti un izaugsmi” liecina, ka ekonomikas lēmumu pieņemšanas līmenī sievietes joprojām ir krasi izteiktā mazākumā. Uzņēmumu vidē Eiropas lielākajos biržās kotētajos uzņēmumos gandrīz 89% valdes locekļu ir vīrieši. Vislielākā atšķirība vērojama pašos augstākajos amatos – tikai 3% šādu uzņēmumu vada sievietes. Norvēģija ir vienīgā valsts, kurā ir iespējams runāt par zināmu dzimumu līdzsvaru – lielāko biržās kotēto uzņēmumu valdēs ir 42% sieviešu un 58% vīriešu – tas panākts juridiskās kvotas rezultātā.

Tajā pašā laikā vairāki pētījumi liecina, ka abu dzimumu pārstāvētība dod labus rezultātus un ir vērojama pozitīva saikne starp sieviešu īpatsvaru vadošos amatos un uzņēmuma darbības rādītājiem. Piemēram, Somijā veiktā pētījumā tika konstatēts, ka uzņēmumi, kuru valdēs vērojams dzimumu līdzsvars, vidēji gūst par 10% lielāku peļņu nekā tie, kuru valdē ir tikai vīrieši.

Politisko lēmumu pieņemšanas līmenī Eiropas Parlaments kopš pašiem pirmsākumiem 1979.gadā ir bijis forums, kurā vērojams vislabākais dzimumu līdzsvars – 35% sieviešu un 65% vīriešu. Sieviešu deputāšu īpatsvars valstu parlamentos (vienpalātas parlamentos/apakšpalātās) visā Eiropā kopumā ir pieaudzis no 16% 1997.gadā līdz 24% 2009.gadā. Tomēr tas joprojām ir zemāks par tā saukto kritisko daudzumu – 30%, ko uzskata par nepieciešamu, lai sievietes patiesi varētu ietekmēt politiskos lēmumus. Valstu valdībās situācija pastāvīgi uzlabojas – ES valstu valdībās sieviešu īpatsvars būtiskos ministru amatos ir 27%. Eiropas Komisijas sastāvā ir deviņas sievietes (33%) un astoņpadsmit vīrieši (67%) – tas ir līdz šim labākais dzimumu līdzsvara rādītājs – pieaugot no 5,6% 1994./1995.gadā.

Vairāk nekā puse (55%) nesenajā “Eurobarometer” pārskatā aptaujāto Eiropas iedzīvotāju uzskatīja, ka būtu steidzami jāpievēršas sieviešu un vīriešu procentuālajam sastāvam parlamentos. Pasaules ekonomiskās krīzes apstākļos sieviešu loma uzņēmumos kļūst arvien svarīgāka. Lai uzņēmumi izdzīvotu un spētu darboties krīzes apstākļos, tie jāpārvalda pēc iespējas labāk, piesaistot tiem labākos iespējamos talantus. Saskaņā ar pētījumu, kas tika veikts Zviedrijas ES prezidentūras laikā 2009.gadā, dzimumu līdzsvara trūkuma novēršana nodarbinātības jomā ES dalībvalstīs varētu potenciāli radīt 15%–45% IKP pieaugumu.

Tādēļ ir nepieciešams straujš progress, lai panāktu sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu pārstāvētību vadošajos amatos visās jomās un visos līmeņos. Komisija, 5.martā nākot klajā ar “Sieviešu hartu”, vēlreiz apstiprināja savu apņemšanos panākt lielāku dzimumu līdztiesību visās ES politikas jomās. Harta tiks īstenota ar jaunu dzimumu līdztiesības stratēģiju, kuru Eiropas Komisija paredzējusi pieņemt šogad. Viena no būtiskākajām šīs stratēģijas prioritātēm būs līdztiesības veicināšana lēmumu pieņemšanas līmenī.

Pasākumos, lai uzlabotu dzimumu līdzsvaru lēmumu pieņemšanas līmenī, var iekļaut dzimumu līdztiesības plānu izveidi, mērķu noteikšanu un regulāru uzraudzību, labāku darba un privātās dzīves līdzsvara nodrošināšanu, veiksmīgu sieviešu karjeras stāstu popularizēšanu, padomdevēju programmas un tīklojumu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!