• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 18.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2010., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206949

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par neatliekamās palīdzības mašīnu iepirkuma līgumu

Vēl šajā numurā

23.03.2010., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 18.martā

ĀM: Par Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas kārtību

18.martā valsts sekretāru sanāksmē izsludināja Ministru kabineta noteikumu projektu “Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas kārtība”, ko izstrādājusi Ārlietu ministrija.

Noteikumu projekts padarīs saprotamākas Latvijas valsts karoga lietošanas tehniskās prasības un atvieglos karoga izgatavošanu.

Tajā paredzēts reglamentēt Eiropas Savienības un NATO karoga lietošanu pie valsts pārvaldes iestāžu ēkām, Latvijas valsts karoga un karoga vimpeļa lietošanas tehniskos noteikumus, kā arī karogu kātu un karogu mastu izgatavošanas prasības.

Noteikumu projektā ir definēts Latvijas valsts karoga karmīnsarkanā toņa kods pēc starptautiskās Pantone tekstila skalas, lai turpmāk izvairītos no situācijas, ka valsts karoga krāsa variē no tumši brūna līdz pat violetam tonim.

Tāpat paredzēts, ka turpmāk Eiropas Savienības karogs pastāvīgi tiks lietots pie Ministru kabineta ēkas, ministriju, republikas pilsētu un novadu domju ēkām, Latvijas robežkontroles punktos un robežpārejas punktos, kā arī pie Latvijas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību ēkām. Savukārt NATO karogam pastāvīgi būs jāplīvo pie Aizsardzības ministrijas un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba ēkas.

Latvijas valsts karogs svētku un atceres dienās turpmāk būs jāpaceļ ne vēlāk kā pulksten 9 no rīta un jānolaiž ne agrāk kā pulksten 21.

Līdzšinējais regulējums noteica, ka valsts karogs jāpaceļ, saulei austot, un jānolaiž, saulei rietot, kas radīja domstarpības par valsts karoga lietošanas ilgumu ziemas un vasaras laikā.

Pēc noteikumu projekta izsludināšanas notiks projekta starpministriju saskaņošana.

Atkarībā no saskaņošanas rezultātiem tas tiks virzīts apstiprināšanai Ministru kabinetā vai Ministru kabineta komitejas sēdē atkārtotai izvērtēšanai.

Šie noteikumi ir izstrādāti saistībā ar jauno Latvijas valsts karoga likumu, kas stājās spēkā pērn 18.novembrī. Saskaņā ar pārejas noteikumiem Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas kārtībai vajadzētu stāties spēkā 1.maijā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments


 

FM: Par grozījumiem valsts amatpersonu deklarāciju aizpildīšanas un iesniegšanas kārtībā

18.martā valsts sekretāru sanāksmē (VSS) tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais noteikumu projekts, kas paredz grozījumus noteikumos par kārtību, kādā aizpildāmas, iesniedzamas, reģistrējamas un glabājamas valsts amatpersonu deklarācijas un aizpildāmi un iesniedzami valsts amatpersonu saraksti.

Grozījumi precizē valsts amatpersonas deklarācijas aizpildīšanas kārtību, ņemot vērā, ka 2009.gada grozījumi likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” nosaka, ka ar 2010.gada janvāri valsts amatpersonas deklarācijas iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) tikai elektroniskā veidā, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Saskaņā ar grozījumiem likumā par VID (VID struktūrā nav centrālā aparāta un teritoriālo iestāžu) noteikumu projektā ir svītrotas normas, kuras nosaka, ka valsts amatpersonu deklarācijas tiek iesniegtas VID pēc amatpersonas deklarētās dzīvesvietas, kā arī normas, kurās noteikts, ka valsts amatpersonu sarakstus VID iesniedz pēc attiecīgās institūcijas reģistrācijas vietas.

Grozījumi arī paredz, ka deklarācijā būs jānorāda, vai reģistrējamie transportlīdzekļi ir īpašumā, valdījumā vai lietošanā, kā arī jānorāda radinieku deklarēto dzīvesvietu adreses.

Tāpat noteikumu projekts nosaka skaidru un saprotamu pārskata periodu, par kādu jāaizpilda un jāiesniedz kārtējā gada deklarācija.

Noteikumu projektu vēl izskatīs un par tā pieņemšanu lems Ministru kabinets.


 

FM: Par Latvijas un Krievijas nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanas līgumu

18.martā valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais likumprojekts par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem un tās protokolu.

Pašreiz līgumslēdzējas valsts investori otrā līgumslēdzējā valstī tiek aplikti ar nodokļiem, pamatojoties vienīgi uz otras valsts nodokļu normatīvajiem aktiem. Līdz ar to nav nodrošināta stabilitāte attiecībā uz vienas līgumslēdzējas valsts investoru ienākumu aplikšanu ar nodokļiem otrā valstī ilgākā laika periodā.

Tāpat šobrīd līgumslēdzējas valsts nodokļu administrācijai (Latvijā – Valsts ieņēmumu dienests) nav pienākuma atbildēt uz otras valsts nodokļu administrācijas pieprasījumu par informācijas sniegšanu par nodokļu maksātāju darījumu partneriem un par nodokļu maksātāju saņemtajiem ienākumiem. Turklāt otrai valstij ir apgrūtināta tās rezidentu ārvalstīs gūto ienākumu aplikšana ar nodokļiem.

Līguma noslēgšana par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu likvidētu minētās problēmas, tāpat arī radītu likumīgu pamatu abu valstu nodokļu administrāciju tiešai sadarbībai, kā arī mazinātu iespējas izvairīties no nodokļu maksāšanas, administrācijām veicot savstarpēju informācijas apmaiņu.

Paredzams, ka līguma noslēgšana veicinās uzņēmējdarbību Latvijā un Krievijā, kā arī atvieglos investoru darbību, radot stabilu investīciju vidi un atbilstoši starptautiski atzītiem standartiem sakārtojot nodokļu uzlikšanas jautājumus.

Likumprojektu vēl izskatīs Ministru kabinets un Saeima.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa


 

LM: Par grozījumiem Civilprocesa likumā

Vienkāršojot administratīvās procedūras, kā arī novēršot situāciju, kad viena valsts iestāde maksā valsts nodevu citai, Labklājības ministrija (LM) rosina atbrīvot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA) no valsts nodevas maksāšanas civillietās.

Plānots, ka VSAA nebūs jāmaksā valsts nodeva, iesniedzot prasības pieteikumus civillietās par finanšu līdzekļu atgūšanu valsts budžetā saistībā ar valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumu vai valsts sociālo pabalstu pārmaksu, kā arī ar valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumu vai valsts sociālo pabalstu izmaksu saistībā ar ceļu satiksmes negadījumiem.

Līdzekļi, kuri ietaupīsies, atbrīvojot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru no minētās nodevas samaksas, tiks novirzīti VSAA kārtējo izdevumu segšanai.

Šobrīd VSAA, iesniedzot prasības pieteikumus tiesā civillietās par valsts budžeta līdzekļu atgūšanu, maksā valsts nodevu trīs kategorijās:

1) atgūstot jebkuru pārmaksāto valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumu (pensiju, pabalstu vai atlīdzību), kas pakalpojuma saņēmējam izmaksāts nepamatoti par VSAA lēmumiem, kuri pieņemti līdz 2006.gada 31.decembrim;

2) atgūstot regresa kārtībā no darba devējiem darba negadījumos cietušajām personām izmaksātos valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumus;

3) atgūstot no apdrošinātājiem ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem izmaksātos valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumus un valsts sociālos pabalstus.

Piemēram, lai civiltiesiskā kārtā iesniegtu tiesā uz 2009.gada 31.decembri VSAA uzskaitē esošos 11 apdrošinātāju atteikumus atlīdzināt valsts budžetā valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumus par kopējo summu 9,5 tūkstoši latu, VSAA būtu jāmaksā valsts nodeva 978,09 lati.

To paredz LM izstrādātie grozījumi Civilprocesa likumā, kas 18.martā izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām, jāapstiprina valdībā un jāpieņem Saeimā.


 

LM: Par grozījumiem likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”

Lai atvieglotu valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu pieprasīšanas kārtību, plānots, ka turpmāk informāciju par bērna dzimšanu un personas miršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) iegūs no Latvijas Iedzīvotāju reģistra.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas 18.martā izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām, jāapstiprina valdībā, kā arī jāpieņem Saeimā.

Plānots, ka iedzīvotājiem, pieprasot paternitātes pabalstu un vecāku pabalstu, turpmāk nebūs jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība, bet, pieprasot apbedīšanas pabalstu, – izziņa par miršanas fakta reģistrāciju. Līdz ar to, lai iesniegtu iesniegumu un uzrādītu attiecīgos dokumentus, pabalsta pieprasītājam vai viņa pilnvarotai personai nebūs jādodas uz VSAA. Iesniegumu par attiecīgā pabalsta piešķiršanu cilvēks varēs iesniegt arī elektroniski vai nosūtīt pa pastu.

Vienlaikus spēkā paliek arī pašreizējā minēto pabalstu pieprasīšanas kārtība. Tā paredz pabalsta pieprasītāja vai viņa pilnvarotas personas ierašanos jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā, lai iesniegtu rakstisku pieprasījumu. Tas nozīmē, ka cilvēkiem palielināsies izvēles iespējas attiecībā uz sev ērtāko pabalsta pieprasīšanas veidu – viņi varēs izvēlēties, kādā veidā attiecīgo pabalstu pieprasīt: personīgi ierodoties VSAA, nosūtot pieprasījumu pabalsta piešķiršanai pa pastu vai iesniedzot šo pieprasījumu elektroniska dokumenta formā.

Iesniegumu par paternitātes, vecāku vai apbedīšanas pabalsta piešķiršanu tāpat kā līdz šim attiecīgā pabalsta pieprasītāji iesniegs jebkurā VSAA nodaļā. Tā pēc konkrētā iesnieguma izskatīšanas nodrošinās attiecīgā pabalsta piešķiršanu, aprēķināšanu un izmaksu.

Ziņas par veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām VSAA nodaļai, tāpat kā līdz šim sniegs Valsts ieņēmumu dienests.

Pēc LM rīcībā esošās informācijas 2009.gadā paternitātes pabalstu saņēma 8549 cilvēki, vecāku pabalstu – 16 804 un apbedīšanas pabalstu (apdrošinātās personas vai viņa ģimenes locekļa nāves gadījumā) – 2200 cilvēku.


 

LM: Par apmācību darba aizsardzības jautājumos

Lai mazinātu administratīvo slogu mazajiem uzņēmumiem un noteiktu konkrētāku apmācības kārtību, Labklājības ministrija (LM) plāno pilnveidot prasības darba aizsardzības speciālistu, darba devēju, darbinieku un uzticības personu apmācībai.

Paredzēts, ka turpmāk darba aizsardzības speciālisti ar pamatlīmeņa (160 stundu) izglītību darba aizsardzībā varēs veikt darba vides risku novērtēšanu visos uzņēmumos, kuros nav vairāk par pieciem nodarbinātajiem, arī tad ja uzņēmums nodarbojas ar bīstamiem komercdarbības veidiem, kuros darba devējam būtu jāpiesaista kompetenta institūcija.

Savukārt, lai novērstu pārpratumus attiecībā uz terminu “apmācība” un “instruktāža” lietošanu, plānots noteikt, ka apmācība ietvers sevī ievadapmācību, instruktāžu darba vietā un tematisko apmācību. Vienlaikus norādīti jautājumi, par kādiem nodarbinātie ir jāapmāca ievadapmācībā un instruktāžā darba vietā, kā arī izstrādāts ieteicamais darba aizsardzības instrukciju satura un struktūras paraugs, kas palīdzēs sagatavot kvalitatīvākas instrukcijas.

Lai nodrošinātu, ka personas, kas veic ievadapmācību un instruktāžu darba vietā, būtu pietiekami zinošas darba aizsardzības jomā, paredzēts, ka tām ir jābūt kompetentām par ievadapmācībā un instruktāžā iekļaujamajiem jautājumiem.

Tāpat noteikts darba aizsardzības speciālistu, darba aizsardzības koordinatoru un uzticības personu sagatavošanas programmas satura paraugs, iekļaujot tajā programmas aprakstu, mācību plānu, kā arī konkrētas mācību tēmas un apakštēmas. Tās būtiski neatšķiras no šobrīd realizētās mācību programmas. Paredzēts, ka izglītības iestādei būs tiesības mainīt programmu, saglabājot negrozītus 90% no programmas satura parauga.

Iepriekšminēto paredz Labklājības ministrijas sagatavotais noteikumu projekts “Noteikumi par apmācību darba aizsardzības jautājumos”, kas 18.martā izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Lai dotu iespēju darba devējiem sagatavoties jaunajām prasībām, plānots, ka noteikumi stāsies spēkā 2010.gada 1.septembrī.

Noteikumu projekta izstrādē piedalījās pārstāvji no Valsts darba inspekcijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments


 

RAPLM: Par grozījumiem Valsts informācijas sistēmu likumā

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir izstrādājusi grozījumus Valsts informācijas sistēmu likumā, lai uzlabotu drošības situāciju valsts informācijas sistēmās.

Grozījumi likumā paredz izveidot jaunu valsts informācijas sistēmu drošības pārvaldnieku sertifikācijas sistēmu, aizstājot tās ar normām, kas kā obligātu nosaka pieredzi un zināšanas informācijas sistēmu drošības jomā, kuras apliecina sertificēšanas institūcijas izsniegts sertifikāts.

Likuma grozījumos noteikts pārejas periods līdz 2011.gada 1.janvārim, lai valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldnieki varētu iegūt zināšanas apliecinošu sertifikātu, kas atbilst standarta “Atbilstības novērtēšana. Vispārīgās prasības personu sertificēšanas institūcijām” prasībām.

Grozījumi likumā ļaus izvairīties no papildu finanšu līdzekļu izlietošanas, lai izveidotu valsts informācijas sistēmu drošības pārvaldnieku sertifikācijas sistēmu. Tādējādi tiks panākts līdzvērtīgs ieguvums ar minimālu slogu uz administratīvajām procedūrām un bez sloga uz valsts budžetu.

Grozījumi likumā izstrādāti, ņemot vērā pašreizējo valsts finansiālo situāciju un valstī uzsākto birokrātisko procedūru un administratīvā sloga samazināšanas iniciatīvu.

Valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldniekam ir jābūt apmācītam informācijas tehnoloģiju drošības jomā, taču pašreizējā situācijā nav lietderīgi ieviest speciālu valsts informācijas sistēmu drošības pārvaldnieku sertifikācijas sistēmu, kuras ietvaros tiktu radītas jaunas administratīvās procedūras, to nodrošināšanai tiktu veidots attiecīgs institucionālais ietvars.

RAPLM izstrādātie grozījumi Valsts informācijas sistēmu likumā 18.martā izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa


 

SM: Par civilās aviācijas drošības kvalitātes kontroles programmas noteikumiem

Lai Latvijā ieviestu civilās aviācijas drošības kvalitātes kontroles programmu un īstenotu Eiropas Savienības kopīgi noteiktos standartus, izstrādāts īpašs normatīvā akta projekts.

Nepieciešamība paaugstināt drošības uzraudzību ir tādēļ, lai nepieļautu nelikumīgu iejaukšanos civilās aviācijas gaisa kuģu darbībā. Tādēļ izstrādāts un valsts sekretāru sanāksmē 18.martā izsludināts Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par Civilās aviācijas drošības kvalitātes kontroles programmu”. Lai noteikumi stātos spēkā, tiem vēl jāgūst atbalsts valdībā.

Tas nosaka, ka uzraudzību pār civilās aviācijas drošības jomā noteikto pasākumu īstenošanu veic Civilās aviācijas aģentūra. Projektā paredzēti uzraudzības veidi un arī administratīvie sodi, ja tiks atklāti pārkāpumi civilās aviācijas drošības garantēšanas jomā.

Lai atbilstoši veiktu civilās aviācijas drošības kvalitātes kontroli, minētās aģentūras inspektori papildus ir apguvuši Eiropas Komisijas rīkotos apmācības kursus.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa


 

VidM: Par grozījumiem piesārņojuma likumā EK pārkāpuma procedūras novēršanai

18.martā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais likumprojekts “Grozījumi likumā “Par piesārņojumu””.

Grozījumi likumā izstrādāti, lai pārņemtu atsevišķas Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 23.aprīļa direktīvas 2009/29/EK (ar ko direktīvu 2003/87/EK groza, lai uzlabotu un paplašinātu Kopienas siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju kvotu tirdzniecības sistēmu) tiesību normas, kuras normatīvajos aktos Latvijai bija jāpārņem līdz 2009.gada 31.decembrim.

Tādējādi likumprojekts noteiks kārtību, kādā tiek nodrošināta informācijas (likumprojektā lietotais termins – iekārtu saraksts) sagatavošana, apstiprināšana un iesniegšana Eiropas Komisijā par bezmaksas emisijas kvotu sadalījumu laikā no 2013.gada 1.janvāra stacionārām tehnoloģiskajām iekārtām, kas ir ES ETS dalībnieki. Līdz ar to, sākot ar 2013.gadu, netiks turpināta līdzšinējā prakse, kad emisijas kvotu sadalījumu noteica nacionālā līmenī, izstrādājot emisijas kvotu sadales plānus.

Tāpat ar izstrādāto likumprojektu tiks noteikta piesārņojošo darbību, kas uzsāks dalību ES ETS, tikai sākot ar 2013.gada 1.janvāri, līdzšinējās siltumnīcefekta gāzu emisijas informācijas iesniegšanas un pārbaudes kārtība un informācijas iesniegšanas Eiropas Komisijā nodrošināšana.

Iepriekš jau izskanēja, ka 16.marta Ministru kabineta sēdē tika akceptēts Vides ministrijas sagatavotais nostājas projekts par formālo pārkāpumu, kurā atzīts, ka Latvijas Republika nav pārņēmusi atsevišķas direktīvas 2009/29/EK tiesību normas un, lai to pilnībā novērstu, sagatavos un līdz 2010.gada jūnija beigām apstiprinās nepieciešamos grozījumus likumā “Par piesārņojumu”.

Izstrādātais likumprojekts pilnībā pārņems direktīvas 2009/29/EK tiesību normas, par kuru ierosināta pārkāpuma procedūra.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa


 

ZM: Par dārzeņu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības kārtību

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Dārzeņu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi”, ko 18.martā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Šobrīd spēkā ir Ministru kabineta 2007.gada 17.jūlija noteikumi Nr.502 “Dārzeņu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi”.

Noteikumu projekts sagatavots, lai līdz 2010.gada 30.jūnijam ieviestu prasības, kas noteiktas Eiropas Komisijas 2009.gada 26.jūnija direktīvā 2009/74/EK. Ņemot vērā, ka noteikumu projektā ir precizētas vairākas tiesību normas, noteikumi tiek izdoti jaunā redakcijā.

Noteikumu projektā ir precizēta sēklaudzētāju, sēklu sagatavotāju, saiņotāju un tirgotāju reģistrācijas kārtība, lauka apskates kārtība un sēklaudzēšanai noteiktās prasības. Noteikumu projektā ir precizētas prasības standartsēklu iegūšanai, kvalitātes novērtēšanai un iesaiņojumu etiķetēšanai ar saiņotāja etiķetēm. Tāpat noteikumu projektā ir precizēti dokumenti, kas apliecina sēklas kvalitāti.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!