• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par ūdens kvalitāti, sabiedrības veselību un pārtikas drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2010., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206943

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 18.martā

Vēl šajā numurā

23.03.2010., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par ūdens kvalitāti, sabiedrības veselību un pārtikas drošību

Zemkopības ministrijā (ZM) 18.martā notikušajā Pārtikas padomes sēdē izskatīja Veselības inspekcijas, Latvijas Infektoloģijas centra un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) 2009.gada darbības rezultātus, kā arī pārrunāja galvenos šā gada uzdevumus. Tāpat tika uzklausīta Veselības ministrijas (VM) informācija par rīcību sāls patēriņa samazināšanai iedzīvotāju labākai veselībai.

Veselības inspekcijas Vides veselības nodaļas vadītāja Solvita Muceniece ziņojumā norādīja, ka pērn, lai optimizētu finanšu līdzekļus, tika veikts mazāk kontroļu un samazināts nosakāmo rādītāju skaits. Izvērtējot monitoringa rezultātus, secināts, ka ūdens kvalitāte kopumā valstī ir uzlabojusies, par ko liecina arī mazāks iedzīvotāju sūdzību skaits. Tāpat ūdens kvalitāte uzlabojusies pārtikas ražošanas un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, kā arī izglītības iestādēs. Tomēr aptuveni ceturtā daļa iedzīvotāju saņem ūdeni, kura kvalitāte neatbilst normatīviem. Tas skaidrojams ar novecojušiem cauruļvadiem, kas pārsvarā izmantoti mazajās ūdensapgādes sistēmās. Vienlaikus konstatēts, ka vairāk ūdens piegādātāju nodrošina prasībām atbilstošu dzeramo ūdeni. Šogad Veselības inspekcijas uzmanība tiks pievērsta ūdens kvalitātes atbilstības Eiropas Savienības (ES) prasībām nodrošināšanai, uzraudzības un kontroles procesu konsolidācijai un stiprināšanai.

Latvijas Infektoloģijas centra Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka 2009.gadā epidemioloģiskā situācija valstī ir pasliktinājusies – pieaugušas saslimšanas ar akūtām zarnu infekcijām, galvenokārt inficējoties dzīvesvietās un bērnu izglītības iestādēs. Tāpat ievērojami palielinājusies saslimšana ar ērču encefalītu. “Epidemioloģiskā stāvokļa pasliktināšanās ir tieši saistīta ar iedzīvotāju ekonomiskās situācijas pasliktināšanos,” uzsvēra Latvijas Infektoloģijas centra pārstāvis. Lai ierobežotu infekcijas slimību izplatību, šogad uzmanība tiks pievērsta iedzīvotāju izglītošanai, higiēnas prasību ievērošanai un epidemioloģiskajai uzraudzībai.

Savukārt PVD ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Māris Balodis, iepazīstinot padomes locekļus ar paveikto 2009.gadā, norādīja, ka dienesta pastiprināta uzmanība pērn bija pievērta eksportspējas veicināšanai, īpaši Krievijas virzienā. Tostarp izstrādāti jauni protokoli uzņēmēju pārbaudēm, ņemot vērā Krievijas normatīvo aktu prasības, veiksmīgi notikušas Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta ekspertu vizītes, noslēgti sadarbības memorandi par zvejas produktu un augu izcelsmes produktu eksportu uz Krieviju. Tāpat sadarbības projektu ietvaros sniegta praktiska palīdzība Ukrainas un Azerbaidžānas pārtikas drošības kontroles sistēmas pilnveidošanā. Savukārt, kontrolējot pašmāju pārtikas pārstrādes uzņēmumus, nepilnības konstatētas līdzīgas kā iepriekš – nepilnības paškontroles sistēmā, neatbilstības telpu, iekārtu un aprīkojuma nodrošinājumā. PVD samazinātā finansējuma dēļ uzņēmumu kontroles veiktas par 15% mazākā apjomā nekā iepriekš. Samazinājies arī administratīvo sankciju skaits un iekasēto soda naudu apjoms.

Šogad svarīgāko veicamo uzdevumu vidū PVD ierindo Latvijas pārtikas uzņēmumu konkurētspējas sekmēšanu, drošuma un nekaitīguma kontroles pastiprināšanu importētajiem produktiem, kā arī dienesta reorganizācijas turpināšanu.

Veselības ministrijas (VM) pārstāve Ineta Remese padomes locekļus iepazīstināja ar ES Padomes pārtikas darba grupas priekšlikumiem sāls patēriņa samazināšanai, kā arī ar apkopotajiem statistikas datiem par paaugstināta sāls daudzuma, kas tiek lietots pārtikā, negatīvo ietekmi uz cilvēka veselību. I.Remese norādīja, ka VM aicinās ražotājus ievērot iespējami zemākās sāls patēriņa normas pārtikas ražošanas procesā, cerot arī uz citu ministriju atbalstu.

Padomes sēdē piedalījās Pārtikas padomes locekļi – ministriju un nozares institūciju speciālisti, kā arī nozares sabiedrisko organizāciju pārstāvji un uzņēmēji. Pārtikas padomes sēdi vadīja tās priekšsēdētājs zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!