• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valdības lēmumu pieņemšanas procedūru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2010., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206680

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs: Par jaunās VID ģenerāldirektores uzdevumiem

Vēl šajā numurā

17.03.2010., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valdības lēmumu pieņemšanas procedūru

Pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska iniciatīvas Ministru kabineta kārtības rullī ir veiktas izmaiņas, kas stājušās spēkā 2010.gada 15.martā un paredz vairākus būtiskus procedūru uzlabojumus valdības lēmumu pieņemšanas procesā. Izmaiņu mērķis ir atslogot Ministru kabineta sēdes no valdībai nebūtiskiem jautājumiem, vairāk laika atvēlot konceptuāli nozīmīgu un plaši debatējamu jautājumu izskatīšanai.

“Tieši šajā laikā, kad valdības lēmumu būtiskāko daļu aizņem jautājumi, kam ir tieša ietekme uz valsts budžetu un finanšu sistēmas stabilitāti, ir neattaisnojami tērēt valdības sēžu laiku tādiem jautājumiem, kas var tikt izlemti, saskaņojot tos ārpus kabineta. No darba organizācijas viedokļa šādas izmaiņas ir solis uz priekšu un papildu laika ieguvums,” atzīst V.Dombrovskis.

Kārtības rullī ieviests jauns dokumentu saskaņošanas veids – noklusējuma saskaņojums, kas atšķiras no parastās izsludināšanas un saskaņošanas kārtības ar to, ka saskaņošanas laiks ir viena nedēļa parasto divu nedēļu vietā un projekta izstrādātājs, izsludinot projektu nenorāda, kuru institūciju atzinumi būs nepieciešami.

Noklusējuma saskaņošanas procedūru varēs piemērot tiesību aktu projektiem:

• kuriem nav ietekmes uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem;

• kuri neskar administratīvo procesu;

• kuri neskar valsts pārvaldes uzdevumu deleģēšanu;

• kuri neskar cilvēka pamattiesību jautājumus;

• kuri izstrādāti, lai nodrošinātu ES prasību ieviešanu vai LR saistošu starptautisko līgumu izpildi un satur: konkrētas tehniskas un drošības prasības, tehniskās specifikācijas, dokumentu paraugus, sistematizētus objektu sarakstus, nomenklatūras kodus statistiskajām vajadzībām;

• lai normatīvajos aktos aizstātu institūcijas nosaukumu, ja lēmums par attiecīgo institūciju (piemēram, tās reorganizāciju) pēc būtības ir jau pieņemts.

Šis jauninājums lielā mērā sasaucas ar uzdevumu Tieslietu ministrijai strādāt pie regulējuma izstrādes, kas ļautu ministram izdot noteikumus – ārējus normatīvus aktus, t.i., tādus, kas var būt saistoši privātpersonai. Ņemot vērā, ka risinājums minētā uzdevuma īstenošanā ir ilgtermiņa jautājums, noklusējuma saskaņojuma procedūra ir ierosināta kā alternatīva, kuras mērķis ir samazināt resursu patēriņu, virzot lēmumu pieņemšanai tehniska rakstura normu gadījumā. Tas īpaši attiecas uz tehniska rakstura ES direktīvu prasību ieviešanu. Turklāt noklusējuma saskaņojuma procedūru ir iespējams ieviest nekavējoties.

Attiecībā uz parastajiem tiesību aktu projektiem ir noteikta tehniski atvieglotāka saskaņojuma izteikšana. Ja par projektu nav ne iebildumu, ne priekšlikumu, atzinuma sniedzējs dokumentu aprites un kontroles sistēmā (DAUKS) atzīmē, ka projektu saskaņo. Projekta autors automātiski no sistēmas DAUKS uz savu e-pasta adresi saņem paziņojumu par šādu saskaņojumu.

Projekti un tiem pievienojamie dokumenti Valsts kancelejā iesniedzami tikai elektroniski sistēmā DAUKS uz valsts sekretāru sanāksmēm (VSS), Ministru kabineta komitejas (MKK) un Ministru kabineta (MK) sēdēm un Ministru prezidenta rīkojuma projekti parakstīšanai.

MK kārtības rullī tiek reglamentēta audioierakstu veikšana MKK sēdēs, MK sēdes atklātajā daļā, slēgtajā daļā (izņemot valsts noslēpuma objektus). Audioierakstu mērķis ir nodrošināt iespēju precizēt sēžu protokolus, t.sk., ja tiek apšaubīta protokolā izdarītā ieraksta atbilstība sēdes gaitā debatētajam un pieņemtajam lēmumam.

Lai nodrošinātu audioieraksta kvalitāti, personas izsakās pēc sēdes vadītāja uzaicinājuma, ja sēdes vadītājs nenosauc uzaicinātā runātāja vārdu, uzvārdu un amatu, to nosauc pats runātājs, pirms sāk uzstāšanos. Lai iepazītos ar sēdēs veiktajiem audioierakstiem, Valsts kancelejā iesniedzams pieteikums rakstveidā, brīvā formā, var pa e-pastu. Audioierakstu var noklausīties VK uz vietas vai saņemt interneta lapas saiti uz šo audioierakstu, taču Valsts kanceleja audioierakstu neapstrādā atbilstoši pieprasītāja vajadzībām. Ierobežotas pieejamības informācijas pieprasīšanas gadījumā piemēro arī attiecīgos normatīvos aktus, kas aizsargā šādu informāciju.

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!