• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Igaunijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2010., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206527

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Moldovas Robežsardzes dienesta priekšnieka vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

12.03.2010., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Igaunijā

10.martā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš oficiālās vizītes laikā Igaunijā tikās ar savu kolēģi Urmasu Paetu un pārrunāja valstu sadarbības iespējas divpusējā un reģionālajā līmenī.

Izvērtējot pilnu starpvalstu divpusējo attiecību spektru, ministri atzinīgi novērtēja Latvijas un Igaunijas attiecību attīstību, iezīmējot attīstāmās jomas. M.Riekstiņš un U.Paets bija vienisprātis, ka nākotnes skatījumā nozīmīgs ir pašlaik izstrādājamais Sadarbības ziņojums, kas uzskatāms par ceļa karti Latvijas un Igaunijas sadarbības veicināšanai konkrētās tautsaimniecības nozarēs, ietverot arī kultūru un izglītību, ko ir uzdevuši izstrādāt Latvijas un Igaunijas premjeri. No Latvijas puses uzdevuma veikšanai ir iecelts Ārlietu ministrijas politiskais direktors Andris Razāns, savukārt no Igaunijas puses – BNS ziņu aģentūras vadītājs Anvars Samosts. M.Riekstiņš norādīja, ka jau dokumenta izstrādes stadijā svarīgi saprast, kā to padarīt aktuālu plašākai sabiedrībai, kā arī to ieviest dzīvē.

Ārlietu ministri pauda gandarījumu par kopīgu telpu nomāšanu Latvijas un Igaunijas pārstāvniecībām Kairā (Ēģipte). Šis ir pirmais tāda veida projekts Baltijas valstu starpā, kam, iespējams, varētu sekot arī citi. M.Riekstiņš un U.Paets pārrunāja sadarbības iespējas konsulārajos jautājumos un Šengenas vīzu izsniegšanā. M.Riekstiņš pieņēma Igaunijas puses piedāvājumu pārstāvēt Latviju Šengenas vīzu izsniegšanā Sofijā (Bulgārija), kur Latvijai nav savas pārstāvniecības.

Sarunas laikā īpaša uzmanība tika veltīta Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības (NB8) perspektīvas izvērtējumam, kas ir viena no Latvijas Baltijas Ministru padomes prezidentūras 2010.gadā prioritātēm. M.Riekstiņš nāca klajā ar priekšlikumu izvērtēt reģionālos formātus, lai palielinātu reģionālās sadarbības efektivitāti, kā arī lai pilnveidotu NB8 sadarbību.

Ministri pārrunāja arī Eiropas Savienības aktuālos jautājumus, īpašu uzmanību veltot Eiropas Ārējās darbības dienesta veidošanai un Lisabonas līguma ieviešanai.

10.martā ārlietu ministrs M.Riekstiņš tikās ar Igaunijas premjerministru Andrusu Ansipu. Sarunā īpaša uzmanība tika veltīta ekonomiskajai dimensijai, kā arī eiro ieviešanas plāniem Latvijā un Igaunijā.

Tikšanās laikā puses pārrunāja ekonomisko situāciju Latvijā un Igaunijā. Raksturojot situāciju Latvijā, ārlietu ministrs M.Riekstiņš atzīmēja, ka vairāki rādītāji dod pirmās pozitīvās pazīmes par ekonomikas stabilizēšanos. Savukārt Igaunijas premjerministrs A.Ansips pozitīvi novērtēja Latvijas valdības veiktos pasākumus situācijas normalizēšanai.

Pievēršoties tematam par eiro ieviešanas perspektīvu abās valstīs, A.Ansips informēja par Igaunijas plāniem pievienoties eirozonai 2011.gadā, atzīmējot, ka tas veicinās reģiona konkurētspēju. Abas puses bija vienisprātis, ka svarīgi, lai netiktu mainīti eiro ieviešanas kritēriji.

Pārspriežot Latvijas un Igaunijas uzņēmēju darbību abu valstu tirgos, ārlietu ministrs M.Riekstiņš atzīmēja būvmateriālu ražošanas uzņēmuma “Sakret” un ēdināšanas uzņēmuma “Lido” veiksmīgo darbību Igaunijā. Runājot par abu valstu uzņēmēju dialoga veicināšanu un informācijas apmaiņu, M.Riekstiņš aicināja A.Ansipu izskatīt iespēju vizītē Rīgā šā gada jūnijā ierasties ar uzņēmēju delegāciju.

Oficiālās vizītes ietvaros M.Riekstiņš tikās ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, Ārlietu komisijas vadītāju Svenu Mikseru, kā arī Eiropas lietu komisijas vadītāju Marko Mihkelsonu. Sarunās tika skarti abu valstu divpusējo attiecību jautājumi, Eiropas Savienības dienaskārtība, kā arī drošības politikas aktualitātes.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!