• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2010. gada 24. februāra lēmums Nr. 70 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bite Latvija" savienojuma pabeigšanas tarifa augšējo robežu 2010.–2012.gadā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2010., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205832-par-sabiedribas-ar-ierobezotu-atbildibu-bite-latvija-savienojuma-pabeigsanas-tarifa-augsejo-robezu-2010-2012-gada

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta instrukcija Nr.1

Kārtība, kādā valsts pārvaldes iestādes sniedz informāciju par tehnisko noteikumu projektiem

Vēl šajā numurā

26.02.2010., Nr. 33

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 70

Pieņemts: 24.02.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.70

Rīgā 2010.gada 24.februārī (prot. Nr.9, 5.p.)

Publiskojamā versija

Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bite Latvija" savienojuma pabeigšanas tarifa augšējo robežu 2010.–2012.gadā

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk – Komisija) ir izvērtējusi sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bite Latvija", vienotais reģistrācijas numurs: 40003742426, juridiskā adrese: Uriekstes iela 2a–24, Rīga, LV–1005 (turpmāk – SIA "Bite Latvija"), 2008.gada 13.februāra iesniegumu "Par balss izsaukumu pabeigšanas tarifu" (turpmāk – Iesniegums par savienojumu pabeigšanas tarifu) un 2009.gada 30.oktobra iesniegumu Nr.9000-13 "Par savienojuma pabeigšanas tarifa regulēšanu" (turpmāk – Izmaksu pamatojums),

Komisija konstatē:

1. Saskaņā ar Komisijas 2007.gada 7.marta lēmumu Nr.47 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bite Latvija" būtisku ietekmi balss savienojumu pabeigšanas sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bite Latvija" individuālajā publiskajā mobilajā telefonu tīklā tirgū" SIA "Bite Latvija" ir noteikta par elektronisko sakaru komersantu ar būtisku ietekmi balss savienojumu pabeigšanas SIA "Bite Latvija" individuālajā publiskajā mobilajā telefonu tīklā tirgū.

2. Ņemot vērā Lēmumu Nr.47, Komisija ar 2010.gada 10.februāra lēmumu Nr.49 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bite Latvija" būtisku ietekmi balss savienojumu pabeigšanas sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bite Latvija" individuālajā publiskajā mobilajā telefonu tīklā tirgū" (turpmāk – Lēmums Nr.49) noteica SIA "Bite Latvija" speciālās prasības (saistības un pienākumus).

3. Lēmuma Nr.49 lemjošās daļas 2.punkts nosaka SIA "Bite Latvija" caurredzamības saistību izstrādāt un publicēt starpsavienojumu pamatpiedāvājumu saskaņā ar Komisijas apstiprinātajiem noteikumiem par pamatpiedāvājuma izstrādes kārtību, iekļaujamo informāciju un publicēšanu.

4. Lēmuma Nr.49 lemjošās daļas 6.punkts nosaka SIA "Bite Latvija" tarifu regulēšanas un izmaksu aprēķināšanas saistību tuvināt savienojuma pabeigšanas un ar to saistīto pakalpojumu tarifus pakalpojumu sniegšanas izmaksām.

5. Saskaņā ar Elektronisko sakaru likuma 42.panta trešo daļu, ja elektronisko sakaru komersantam ir pienākums tuvināt tarifus izmaksām, tad tam ir jāpierāda Komisijai, ka tarifi ir balstīti uz pamatotām izmaksām, ņemot vērā peļņu par veiktajām investīcijām. Komisija izmaksu aprēķināšanai var izmantot arī citādas metodes, nevis tās, kuras izmantojis elektronisko sakaru komersants, kā arī tarifus salīdzināmos tirgos. Ja Komisija konstatē, ka tarifā iekļautās izmaksas nav pamatotas vai tarifi nav tuvināti izmaksām, tā ir tiesīga apturēt šo tarifu piemērošanu un noteikt tarifu augšējo robežu vai arī uzdot elektronisko sakaru komersantam koriģēt tarifus.

6. Iesniegumā par savienojumu pabeigšanas tarifu SIA "Bite Latvija" informē Komisiju, ka no 2008.gada 1.marta vairumtirdzniecības tarifs visiem operatoriem savienojumu pabeigšanai SIA "Bite Latvija" individuālajā publiskajā mobilajā telefonu tīklā (turpmāk – savienojuma pabeigšana SIA "Bite Latvija" tīklā) ir Ls 0,062 par minūti.

7. 2009.gada 1.oktobrī Komisija nosūtīja SIA "Bite Latvija" vēstuli Nr.1-2.73/3515 "Par savienojuma pabeigšanas tarifu regulēšanu", kurā lūdza sniegt savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā izmaksas, lai Komisija savlaicīgi izvērtētu, vai savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifs ir tuvināts izmaksām.

8. Izmaksu pamatojumā SIA "Bite Latvija" norādīja, ka savienojuma pabeigšanas pakalpojuma nodrošināšanas SIA "Bite Latvija" tīklā minūtes izmaksas ir Ls**.

9. Saskaņā ar Eiropas Komisijas 2009.gada 7.maija Ieteikumu 2009/396/EK par savienojuma pabeigšanas tarifu reglamentāciju fiksētajos un mobilajos tīklos Eiropas Savienībā (turpmāk – Ieteikums), katras Eiropas Savienības valsts elektroniskos sakarus regulējošajai institūcijai (turpmāk – regulators) ir jānodrošina, ka līdz 2012.gada 31.decembrim ir ieviesti uz efektīvām izmaksām balstīti, simetriski savienojuma pabeigšanas tarifi. Izņēmuma gadījumā – it īpaši ierobežoto resursu dēļ, ja regulators nespēj savlaicīgi ieviest Ieteikumā ieteikto izmaksu modeli un spēj pierādīt, ka cita regulēšanas metode dod vajadzīgo rezultātu, regulators līdz 2014.gada 1.jūlijam var noteikt cenas, izmantojot šo metodi. Ja atsevišķiem regulatoriem līdzekļu trūkuma dēļ rastos nesamērīgas grūtības ieviest ieteikto izmaksu modeli līdz 2014.gada 1.jūlijam, šie regulatori var turpināt izmantot citas regulēšanas metodes, ja vien notiek sadarbības ar Eiropas Komisiju un tās attiecīgām darba grupām. Alternatīvajām regulēšanas metodēm ir jānodrošina, ka savienojuma pabeigšanas tarifi nepārsniedz vidējos savienojuma pabeigšanas tarifus, kurus citi regulatori ir noteikuši, izmantojot ieteikto izmaksu modeli.

10. Eiropas Komisijas 2009.gada 7.maija dokumentā C(2009)3359, kas pievienots Ieteikumam, norādīts, ka 2012.gada beigās paredzamais vidējais savienojuma pabeigšanas tarifs mobilajā tīklā būs 2,5–5,5 EUR centi minūtē atkarībā no tarifu samazinājuma virzības, savukārt Eiropas Komisija paziņojumā presei par Ieteikuma pieņemšanu informēja, ka savienojuma pabeigšanas tarifs mobilajā tīklā 2012.gada beigās būs 1,5 līdz 3 EUR centi minūtē.

11. Eiropas regulatoru grupas 2009.gada 18.maija dokumentā 23b "Pilnveidotais tirgus pētījums par savienojumu pabeigšanu mobilo sakaru tīklos" ir norādīts, ka 19 Eiropas Savienības valstu regulatori savienojuma pabeigšanas tarifu regulēšanai ir izvēlējušies pakāpenisku tarifu samazināšanu (glide-path) reizi gadā vai reizi pusgadā vairāku gadu periodā.

12. Saskaņā ar Eiropas Komisijas četrpadsmito Ieviešanas ziņojumu par vienotu Eiropas elektronisko komunikāciju tirgu (Progress Report on The Single European Electronic Communications Market (14th Report), turpmāk – Ieviešanas ziņojums) 2008.gada oktobrī Eiropas Savienības vidējais savienojuma pabeigšanas mobilajā tīklā tarifs bija 8,55 EUR centi/minūtē (6,01 santīmi).

13. Saskaņā ar Ieviešanas ziņojumu laika periodā no 2005.gada oktobra līdz 2008.gada oktobrim Eiropas Savienības vidējais savienojuma pabeigšanas mobilajā tīklā tarifs ir samazinājies vidēji 12% gadā jeb 32% periodā.

14. Komisija 2009.gada 3.jūnijā publicēja Konsultāciju dokumentu par savienojuma pabeigšanas tarifu elektronisko sakaru nozarē regulēšanu 2009.–2012.gadā (turpmāk – Konsultāciju dokuments), lai izzinātu elektronisko sakaru tirgus dalībnieku viedokli par savienojumu pabeigšanas tarifu regulēšanu laika periodā no 2009.–2012.gadam. Saņemtas četru elektronisko sakaru komersantu atbildes uz Konsultāciju dokumentā uzdotajiem jautājumiem, priekšlikumi un komentāri, kas ņemti vērā, sagatavojot šo lēmumu.

15. Komisija 2009.gada 9.jūlijā saņēma SIA "Bite Latvija" 2009.gada 9.jūlija vēstuli Nr.1020-68 (turpmāk – Vēstule), kurā SIA "Bite Latvija" izsaka atbalstu Konsultāciju dokumentā minētajai savienojuma pabeigšanas tarifu regulēšanas metodei, atbalsta simetriju savienojuma pabeigšanas tarifu noteikšanā starp mobilo sakaru operatoriem un apstiprina, ka savienojuma pabeigšanas tarifu samazināšana pozitīvi ietekmēs SIA "Bite Latvija" un tās pakalpojumu lietotājus, kā arī apliecina savas iespējas veikt savienojuma pabeigšanas tarifa izmaiņas viena mēneša laikā.

16. Uz šā lēmuma izskatīšanu Komisijas padomes sēdē tika uzaicināts SIA "Bite Latvija" pārstāvis, kurš piekrita pieņemamajam lēmumam. SIA "Bite Latvija" pārstāvis norādīja, ka lēmuma projekts neatspoguļo to, kāpēc Komisija, pieņemot lēmumu par savienojuma pabeigšanas tarifa augšējo robežu, citiem operatoriem termiņu savienojuma pabeigšanas tarifu ieviešanai deva piecus mēnešus, taču SIA "Bite Latvija" šis termiņš ir viens mēnesis.

Komisija secina:

1. Iesniegumā par savienojumu pabeigšanas tarifu norādītais savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifs Ls 0,062 par minūti nav tuvināts šī pakalpojumu sniegšanas izmaksām.

2. Savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifs vairāk kā ** reizes pārsniedz šī pakalpojuma nodrošināšanas izmaksas.

3. Lai tuvinātu savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifu šī pakalpojumu sniegšanas izmaksām, ir jānosaka šī tarifa augšējā robeža, kas balstīta uz pakalpojuma sniegšanas izmaksām un Eiropas Savienības labāko praksi, kā arī ņemot vērā Ieteikumu.

4. Lai nodrošinātu Ieteikumā minēto uz efektīvām pakalpojuma sniegšanas izmaksām balstītu savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifu ieviešanu līdz 2012.gada beigām, savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifs ir jāsamazina par 25% gadā līdz 2012.gada 1.janvārim un 2012.gada laikā Komisijai jāveic savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifu pārskatīšana atbilstoši Eiropas Savienības vidējiem savienojuma pabeigšanas mobilajā tīklā tarifiem, kas noteikti, izmantojot Ieteikumā ieteikto izmaksu modeli.

5. Savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifa pakāpeniska samazināšana laika periodā no 2010. līdz 2012.gadam, nosakot tarifa augšējo robežu katram kalendārajam pusgadam un ievērojot savienojuma pabeigšanas tarifa simetriju ar elektronisko sakaru komersantiem, kuriem ir noteikta tarifu regulēšanas un izmaksu aprēķināšanas saistība tuvināt savienojuma pabeigšanas tarifus pakalpojumu sniegšanas izmaksām, ir atbilstoša labākajai Eiropas Savienības valstu praksei.

6. Komisijai regulāri jāveic ar šo lēmumu noteiktās tarifu augšējās robežas salīdzināšana ar Eiropas Savienības vidējiem savienojuma pabeigšanas mobilajos tīklos tarifiem. Gadījumā, ja kādam laika periodam noteiktā savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifa augšējā robeža būtiski atšķirtos no vidējā savienojuma pabeigšanas mobilajā tīklā tarifa, kuru citi regulatori ir noteikuši, izmantojot Ieteikumā ieteikto izmaksu modeli, Komisijai ir jāpārskata jau noteiktā savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifa augšējā robeža nākamajiem periodiem.

7. Tuvinot savienojumu pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifu efektīva pakalpojumu sniedzēja izmaksām, tiks panākts būtisks elektronisko sakaru pakalpojumu galalietotājiem noteikto tarifu, īpaši izsaukumiem uz citiem elektronisko sakaru tīkliem, samazinājums.

8. Savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifa samazinājums padarīs šo tarifu pieejamāku citiem elektronisko sakaru komersantiem, veicinot elektronisko sakaru tirgus attīstību.

9. Nosakot savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifa augšējo robežu laika periodam no 2010. līdz 2012.gadam, tiek veicināta konkurence un elektronisko sakaru tirgus attīstība, nodrošinot prognozējamu komercdarbības vidi.

10. Ņemot vērā minēto, nosakot savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifa augšējo robežu, tiktu arī ievērots Administratīvā procesa likuma 13.pantā noteiktais – labumam, ko sabiedrība iegūst ar ierobežojumiem, kas uzlikti adresātam, ir jābūt lielākam nekā viņa tiesību vai tiesisko interešu ierobežojumam. Komisija, nosakot šā lēmuma spēkā stāšanos, ņem vērā apstākli, ka SIA "Bite Latvija" Vēstulē ir apliecinājusi, ka spēs nodrošināt savienojuma pabeigšanas tarifa izmaiņas mēneša laikā. Līdz ar to nav saprotama lietderība noteikt citu savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifa augšējās robežas ieviešanas termiņus. Turklāt, nosakot savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifa augšējās robežas spēkā stāšanos datumus tādus pašus kā citiem operatoriem, ir ievērots vienlīdzības princips starp mobilo elektronisko sakaru tīkla operatoriem.

11. Elektronisko sakaru tirgus dalībnieku atbildes uz Konsultāciju dokumentā uzdotajiem jautājumiem, priekšlikumi un komentāri parāda, ka elektronisko sakaru komersanti kopumā atbalsta šajā lēmumā noteiktās savienojumu pabeigšanas tarifu augšējās robežas 2010.–2012.gadam.

Ņemot vērā Komisijas 2007.gada 7.marta lēmumu Nr.47 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bite Latvija" būtisku ietekmi balss savienojumu pabeigšanas sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bite Latvija" individuālajā publiskajā mobilajā telefonu tīklā tirgū", Komisijas 2010.gada 10.februāra lēmumu Nr.49 "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bite Latvija" būtisku ietekmi balss savienojumu pabeigšanas sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Bite Latvija" individuālajā publiskajā mobilajā telefonu tīklā tirgū", Eiropas Komisijas 2009.gada 7.maija Ieteikumu 2009/396/EK par savienojuma pabeigšanas tarifu reglamentāciju fiksētajos un mobilajos tīklos Eiropas Savienībā, pamatojoties uz likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 5.pantu, 9.panta pirmās daļas 1. un 6.punktu un otro daļu, 20.pantu, 21.panta piekto daļu un Elektronisko sakaru likuma 2.pantu, 8.panta pirmās daļas 2. un 5.punktu un otro daļu, 42.panta trešo daļu, Administratīvā procesa likuma 4., 6. un 13.pantu, 55.panta 2.punktu, 57.pantu, 63.panta pirmās daļas 2.punktu, 65.panta ceturto daļu,

padome nolemj:

1. Apturēt ar 2010.gada 1.aprīli savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifa piemērošanu.

2. Noteikt savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifa bez pievienotās vērtības nodokļa augšējo robežu:

2.1. No 2010.gada 1.aprīļa līdz 31.jūlijam – Ls 0,047 par izsaukuma minūti;

2.2. No 2010.gada 1.augusta līdz 31.decembrim – Ls 0,04 par izsaukuma minūti;

2.3. No 2011.gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam – Ls 0,035 par izsaukuma minūti;

2.4. No 2011.gada 1.jūlija līdz 31.decembrim – Ls 0,03 par izsaukuma minūti;

2.5. No 2012.gada 1.janvāra – Ls 0,026 par izsaukuma minūti.

3. Noteikt no 2010.gada 1.aprīļa SIA "Bite Latvija" pienākumu piemērot savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifus, kas nepārsniedz šā lēmuma lemjošās daļas 2.punktā noteikto savienojuma pabeigšanas SIA "Bite Latvija" tīklā tarifa augšējo robežu.

Ja mainās tarifu augšējās robežas vērtību ietekmējošie faktori, Komisija var ierosināt tarifa augšējās robežas vērtības pārskatīšanu un atcelt šo lēmumu.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Šo lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzina vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto lēmumu.

** Ierobežotas pieejamības informācija

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja V.Andrējeva

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!