• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par eksporta kredīta garantiju atteikšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2010., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205639

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālās drošības padome: Par informācijas sistēmu drošības pārvaldību

Vēl šajā numurā

24.02.2010., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par eksporta kredīta garantiju atteikšanu

Ekonomikas ministrija ir saņēmusi informāciju no pieciem komersantiem par atteiktajām eksporta kredīta garantijām uz atsevišķām ES un OECD valstīm; sarunas ar Eiropas Komisiju par programmas saskaņošanu tiks turpinātas. Tā kā iesniegtā informācija no dažiem komersantiem ir nepilnīga (nav pievienots apdrošinātāju rakstisks apliecinājums par limitu samazināšanu vai darījumu neapdrošināšanu), ministrija sazināsies ar komersantiem, lai saņemtu vēl trūkstošo informāciju.

Pēc tam tiks turpinātas sarunas ar Eiropas Komisiju, lai ļautu Latvijas Garantiju aģentūrai sniegt eksporta kredītu garantijas arī komersantu darījumiem uz Eiropas Savienības un atsevišķām Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstīm û Austrāliju, Kanādu, Īslandi, Japānu, Jaunzēlandi, Norvēģiju, Šveici, ASV.

Kā zināms, lai iegūtu EK saskaņojumu, Latvijai jāapliecina minētā apdrošināšanas seguma neesamība vai trūkums Latvijā, t.i., Eiropas Komisijai jāiesniedz rakstiski apliecinājumi, ka pašreizējos tirgus apstākļos kredītrisku apdrošināšanas kompānijas Latvijas eksportētājiem ir atteikušas sniegt eksporta darījumu apdrošināšanas pakalpojumus uz ES un atsevišķām OECD valstīm.

Ekonomikas ministrija norāda, ka detalizētāka komersantu iesniegtā informācija netiks publiskota un tā tiks izmantota tikai komunikācijā ar Eiropas Komisiju.

Kā esam informējuši jau iepriekš, 2009.gada 12.maijā tika apstiprināti Ministru kabineta noteikumi Nr.436 “Īstermiņa eksporta kredītu garantēšanas noteikumi”, kas nosaka īstermiņa eksporta kredītu garantiju segumu, saņēmējus, garantiju sniegšanas kārtību un kārtību, kādā garantētājs sedz zaudējumus. Ar 2009.gada 1.jūniju Latvijas Garantiju aģentūra ir uzsākusi garantiju pieteikumu pieņemšanu un to izvērtēšanu uz trešo valstu tirgiem.

Eksporta kredītu garantijām novirzīts finansējums Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) 2007.û2013.gada plānošanas perioda 2.2.1.3.aktivitātes “Garantijas komersantu konkurētspējas uzlabošanai” ietvaros 20 000 000 latu apmērā.

Kopš programmas sākšanas līdz 2010.gada 16.februārim ir saņemti 52 eksporta kredīta garantiju pieteikumi no 21 uzņēmuma, no tiem 28 ir apstiprināti par kopējo summu 1 987 312 lati. Šobrīd ir noslēgti 19 līgumi par īstermiņa eksporta kredīta garantijas piešķiršanu par kopējo summu 1 189 109 lati. Visi uzņēmumi, ar kuriem noslēgti līgumi, pārstāv apstrādes rūpniecību.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!