• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas militāro atašeju arī Apvienotajā Karalistē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2001., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20539

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents: - intervijā Latvijas Televīzijā vakar, 17.maijā - intervijā Latvijas Radio vakar, 17.maijā

Vēl šajā numurā

18.05.2001., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijai militārais atašejs arī Apvienotajā Karalistē
1KR.JPG (16491 BYTES)
Pēc Latvijas Republikas militārā atašeja Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē Ingusa Vizuļa inaugurācijas Aizsardzības ministrijas Baltajā zālē 17.maijā: Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, komandkapteinis Ingus Vizulis, Apvienotās Karalistes vēstnieks Stīvens Tomass Nešs, Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un Apvienotās Karalistes militārais atašejs Latvijā pulkvežleitnants Endrū Tagijs

Vakar, 17. maijā, Aizsardzības ministrijas Baltajā zālē goda vietā bija Latvijas Republikas un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes karogi. Zālē pulcējās Aizsardzības ministrijas vadība un Nacionālo bruņoto spēku vadītāji, lai aizsāktu jaunu tradīciju — militāro atašeju inaugurāciju. Svinīgajā ceremonijā klāt bija arī Apvienotās Karalistes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Stīvens Tomass Nešs ( Stephen Thomas Nash ) un militārais atašejs pulkvežleitnants Endrū Tagijs ( Andrew Tuggey ). Atjaunotās Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vēsturē pirmais tika inaugurēts Latvijas militārais atašejs Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē, komandkapteinis Ingus Vizulis.

Svinīgo ceremoniju ievadīja Latvijas valsts himna. Klātesošos uzrunāja Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis:

2KR.JPG (14926 BYTES)
Latvijas Republikas militārais atašejs Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvieno-tajā Karalistē komandkapteinis Ingus Vizulis Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Ingus Vizulis

dzimis 1965. gadā. Beidzis Kaļiņingradas Augstāko jūras kara skolu, ASV Štāba militāro koledžu un pretmīnu apmācības kursu kara skolā Beļģijā, kā arī vairākus īstermiņa mācību kursus rietumvalstīs. Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēkos sācis dienēt 1992. gadā. Līdz šim bija Latvijas Nacionālo bruņoto spēku jūras spēku štāba priekšnieks. Precējies, ir divi bērni. Pārvalda latviešu, angļu un krievu valodu.

Svinīgo ceremoniju ievadīja Latvijas valsts himna. Klātesošos uzrunāja Latvijas aizsardzības ministrs

Ģirts Valdis Kristovskis:

— Šodien mēs esam pulcējušies, lai aizsāktu jaunu tradīciju un kopīgi sveiktu mūsu valsts militāro atašeju Lielbritānijā, komandkapteini Ingu Vizuli. Šis notikums apliecina, ka militārā sistēma mūsu valstī attīstās. Tas arī apliecina, ka agrākais priekšstats par karavīru, kas rīkojas vienīgi ar ieročiem kaujas laukā, šodien jau ir nepilnīgs, jo aizvien lielāka nozīme ir arī militārajai diplomātijai, kas stiprina mieru Eiropā un pasaulē.

Militārā diplomātija ir ļoti svarīga darbības joma ikvienai valstij un, protams, arī Latvijai. Tā mums ir ļoti vajadzīga. Šis dienests Latvijā vēl tikai attīstās. Līdz šim mums militārie atašeji bija tikai tuvākajās valstīs. Tagad Latvijas militāro atašeju izvietojuma kartē parādās arī Lielbritānija. Varbūt tas notiek pavēlu, jo Latvijai ar Lielbritāniju jau ir cieša militārā sadarbība un Apvienotā Karaliste mums ir ļoti svarīga sadarbības partnere. Tas nozīmē, ka Latvijas militārajam atašejam Lielbritānijā būs daudz darba, gan sekmējot mūsu valstu praktisko sadarbību aizsardzības jomā, gan arī nesot Latvijas vārdu Apvienotajā Karalistē. Militārā atašeja pienākumiem parasti tiek izraudzīti karavīri, kas sevi teicami apliecinājuši iepriekšējā dienestā, un tāds ir arī komandkapteinis Ingus Vizulis, kurš visās līdzšinējās dienesta gaitās sevi parādījis kā teicams latviešu virsnieks.

Pēc tam tika nolasīta aizsardzības ministra 30. aprīļa pavēle par komandkapteiņa Ingus Vizuļa iecelšanu par Latvijas Republikas militāro atašeju Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē. Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis Ingum Vizulim pasniedza pavēles kopiju un militārā atašeja akselbantes.

Atbildes runā komandkapteinis

Ingus Vizulis teica:

— Vispirms es pateicos par man parādīto lielo godu būt pirmajam Latvijas militārajam atašejam Lielbritānijā. Apzinos, ka man uzticēts smags un atbildīgs darbs. Kaut arī man nebūs jāsāk no nulles, jo Latvijai un Lielbritānijai jau ir nozīmīgas militārās sadarbības iestrādes. Pildot Latvijas militārā atašeja pienākumus Lielbritānijā, es savu darbu veikšu ar nākotnes perspektīvu, jo esmu pārliecināts, ka no maniem pirmajiem soļiem daudzējādā ziņā būs atkarīga arī mūsu turpmākā sadarbība. Esmu arī priecīgs, ka mana inaugurācijas ceremonija sasaucas ar Britu nedēļas sākumu Rīgā.

Savu latviešu kolēģi apsveica Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes militārais atašejs Latvijā pulkvežleitnants

Endrū Tagijs:

— Šī ir svarīga diena Latvijas un Lielbritānijas attiecībās. Ir ļoti zīmīgi, ka Latvijas pirmais militārais atašejs Lielbritānijā būs jūras kara flotes virsnieks. Jo tieši pašlaik mūsu valsts kara jūrnieki Rīgas jūras līcī veic kopīgu mīnu iznīcināšanas operāciju. Tas simbolizē ciešās saites starp mūsu valstīm. Es sirsnīgi sveicu savu latviešu kolēģi, komandkapteini Vizuli, vēlu viņam un viņa kundzei panākumus manā zemē un pasniedzu viņam piemiņas velti no Lielbritānijas vēstniecības aizsardzības sekcijas diplomātiem.

 

Ingus Vizulis,

militārais atašejs Apvienotajā Karalistē, — "Latvijas Vēstnesim"

— Kas būs jūsu prioritātes jaunajā, atbildīgajā amatā?

— Manas prioritātes būs izvērtēt jau izveidojušos situāciju un šī gada militārās sadarbības plāna īstenošanu, kā arī strādāt pie nākamā gada sadarbības plāna. Nākamais gads mūsu militārajā sadarbībā būs īpaši nozīmīgs. Jo 2002. gadā Prāgā notiks NATO dalībvalstu vadītāju apspriede, kas lems par NATO turpmāko paplašināšanu, un Lielbritānijas viedoklis tajā būs ļoti nozīmīgs. Lielbritānija ir visai konservatīva valsts un, vērtējot NATO kandidātvalstu gatavību iestāties NATO, lielāko vērību pievērš tieši militārajiem, nevis politiskajiem aspektiem. Tādēļ mums patiešām nopietni jāgatavojas un jāpārliecina Lielbritānija par savu gatavību iestāties NATO.

— Cik nozīmīga Latvijai ir līdzšinējā sadarbība ar Lielbritāniju aizsardzības jomā?

— Domāju, ka tā ir ļoti nozīmīga. Tā nav objektīvi izvērtējama naudas vienībās vai ar kopīgo pasākumu skaitu. Šī sadarbība ir pastāvīga. Arī Lielbritānijas militārais atašejs nupat uzsvēra, ka pašlaik Rīgas jūras līcī notiek Latvijas un Lielbritānijas jūras spēku kopīga mīnu iznīcināšanas operācija. Mūsu sadarbības apjoms ar Lielbritāniju ik gadu palielinās, tas jūtams kaut vai pēc mūsu lietišķās sarakstes apjoma. Latvijas vēstniecībā Londonā nav daudz diplomātu, un vēstniecības pirmā sekretāre tika aizvien vairāk noslogota arī ar aizsardzības jautājumiem. Tagad atvieglošu arī citu Latvijas diplomātu darbu Lielbritānijā, jo militārās sadarbības jomu pilnībā pārņemšu savās rokās.

Kā jūs pats izjūtat šo norīkojumu?

— Man tas būs kas pilnīgi jauns. Agrāk es biju tikai karavīrs. Tagad vajadzēs būt arī diplomātam, un līdz ar to būs vēl lielāka atbildība. Līdz šim man bija jāatbild par Latvijas Jūras spēku štāba darbību, taču tagad vajadzēs atbildēt arī par sauszemes un gaisa spēku sadarbību ar Lielbritāniju.

 

Stīvens Tomass Nešs,

Apvienotās Karalistes vēstnieks Latvijā, — "Latvijas Vēstnesim"

— Kā jūs vērtējat Latvijas militārā atašeja norīkošanu Lielbritānijā?

— Tas ir ļoti nozīmīgs notikums Latvijas un Lielbritānijas attiecībās. Mums jau ir vērā ņemama militārā sadarbība. Latvijas militārā atašeja norīkošana uz Londonu ir ļoti zīmīga, jo parāda mūsu līdzšinējās sadarbības līmeni un paver jaunas sadarbības iespējas. Mēs, angļi, apsveicam jūs ar šo notikumu. Mums jau pastāv ļoti cieša sadarbība, it īpaši palīdzot Latvijai sagatavoties militārajā jomā, lai iestātos NATO, un tagad tā kļūst vēl nozīmīgāka.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!