• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par IKP rādītājiem 2009.gada ceturtajā ceturksnī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2010., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204952

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 9.februārī

Vēl šajā numurā

10.02.2010., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par IKP rādītājiem 2009.gada ceturtajā ceturksnī

9.februārī Centrālā statistikas pārvalde (CSP) publiskoja iekšzemes kopprodukta (IKP) ātro novērtējumu, kas liecina, ka Latvijas ekonomika 2009.gada ceturtajā ceturksnī samazinājās par 17,7% salīdzinājumā ar 2008.gada atbilstošo ceturksni. Šāds IKP novērtējums pilnībā atbilst Finanšu ministrijas makroekonomiskās attīstības scenārijam. 9.februārī publicētā informācija nozīmē, ka 2009.gadā iekšzemes kopprodukts salīdzināmās cenās ir samazinājies par 18,4% (Finanšu ministrijas prognoze – 18,0%). Savukārt, salīdzinot ar 2009.gada trešo ceturksni, IKP pieaudzis par 2,4%.

Lai arī krituma temps joprojām ir augsts, tas sāk samazināties un tāpat kā vairums citu ekonomisko indikatoru norāda uz tautsaimniecības pakāpenisku stabilizēšanos. 2009.gada ceturtajā ceturksnī stabilizējās mazumtirdzniecības apgrozījuma samazinājums, parādījās pirmie pozitīvie signāli rūpniecības sektorā un turpināja uzlaboties ārējās tirdzniecības bilance. Papildus tam 2009.gada pēdējā ceturksnī uzlabojās arī konfidences/optimisma rādītāji gan rūpnieku, gan patērētāju vidū. Minēto indikatoru dinamika ļauj cerēt uz ekonomiskās situācijas pakāpenisku stabilizēšanos 2010.gada pirmajā ceturksnī un izaugsmes atsākšanos 2010.gada otrajā pusgadā.

Vidējā termiņā nozīmīga loma tautsaimniecības izaugsmes atjaunošanā būs starptautisko kredītreitingu novērtējumam, kas lielā mērā būs atkarīgs no Latvijas valdības spējas veiksmīgi turpināt sāktās strukturālās reformas valsts pārvaldē, izglītībā un medicīnā. Liela nozīme būs arī 2011.gada budžetam un tajā iekļautajiem fiskālajiem pasākumiem.

Jāatgādina, ka 9.februārī publicētais IKP indikators ir tikai aptuvens novērtējums, bet 11.martā CSP publicēs pilno iekšzemes kopprodukta novērtējumu.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!