• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par lauksaimniecības nodrošinātajiem sabiedriskajiem labumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2010., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204691

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lietisko pierādījumu un arestētās mantas glabāšanu

Vēl šajā numurā

04.02.2010., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par lauksaimniecības nodrošinātajiem sabiedriskajiem labumiem

Lauksaimnieki nodrošina daudzus ekoloģiskus labumus un pakalpojumus, un šajā ziņā izšķirīga nozīme ir kopējai lauksaimniecības politikai, ar nosacījumu, ka attiecīgie pasākumi ir orientēti uz šo mērķi. Tāda ir galvenā doma ziņojumā, ko Lauksaimniecības un lauku attīstības ģenerāldirektorāta uzdevumā 25.janvārī publicējis Eiropas Vides politikas institūts. Ziņojums “Lauksaimniecības nodrošinātie sabiedriskie labumi Eiropas Savienībā” ir pats pirmais mēģinājums apzināties, kādus sabiedriskos labumus no vides viedokļa nodrošina lauksaimnieki visā Eiropā, un tajā izklāstīti argumenti, kālab par tiem būtu jāmaksā no sabiedrības maciņa.

Pētījumā apzināts, cik plašu un daudzveidīgu vides un sociālo labumu klāstu nodrošina Eiropas lauksaimnieki, piemēram, vērtīgas kultūrvēsturiskas ainavas, lauku putnus, piemēram, visā pasaulē apdraudēto lielo sīgu un karalisko ērgli, un pļavas visā Eiropā, kurās vērojama liela sugu daudzveidība. Turklāt lauksaimnieki palīdz saglabāt augstu ūdens un augsnes kvalitāti un, apstrādādami zemi, gādā par oglekļa noglabāšanu augsnē. Pētījuma rezultātus publisko laikā, kad aizvien spraigākas kļūst debates par kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) nākotni un kad tiek apspriesti KLP mērķi un prioritātes laikam pēc 2013.gada. Pētījumā secināts: lai nodrošinātu sabiedrības gaidām atbilstošus sabiedriskos labumus, katrā ziņā ir vajadzīga pareizi orientēta politika, kam ir skaidri nosprausti mērķi un pietiekami budžeta līdzekļi.

Pētījums liecina, ka Eiropas sabiedrība šos sabiedriskos labumus augstu vērtē, lai gan ir pierādījumi tam, ka tie netiek nodrošināti pienācīgā mērā. Pētījumā konstatēts, ka KLP ietver vairākus pasākumus, kas palīdz lauksaimniekiem nodrošināt sabiedriskos labumus. Tādi KLP elementi kā tiešie maksājumi un savstarpējās atbilstības prasības ir atbalsts elementāro sabiedrisko labumu nodrošināšanai lielās ES lauksaimniecības platībās. Lauku attīstības pasākumi (piemēram, agrovides pasākumi) ir motivācija lauksaimniekiem mērķtiecīgāk nodrošināt plašu sabiedrisko labumu klāstu.

Ziņojumā secināts, ka daudzi no šiem sabiedriskajiem labumiem netiek nodrošināti vajadzīgajā apjomā. Domājams, ka šim jautājumam – sabiedrisko labumu nepietiekamam nodrošinājumam – nākotnē pievērsīs aizvien vairāk uzmanības, jo, sastopoties ar tādiem draudiem kā preču cenu tendences, tehnoloģiskie dzinuļi un klimata pārmaiņu ietekme būs vajadzīga plašāka sabiedrības iejaukšanās.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!