• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par priekšlikumu kompensēt pašvaldībām IIN neizpildi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2010., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204690

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrija: Par izziņām iedzīvotājiem veselības aprūpes saņemšanai

Vēl šajā numurā

04.02.2010., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par priekšlikumu kompensēt pašvaldībām IIN neizpildi

Tā kā janvārī iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi (IIN) nav sasnieguši 92% no prognozētajiem ieņēmumiem, Finanšu ministrija sagatavos priekšlikumu Ministru kabinetam, lai kompensētu pašvaldībām daļu neiekasētā nodokļa. Kopējā pašvaldībām kompensējamā summa varētu būt 9,48 miljoni latu. Līdzekļi kompensācijai tiks ņemti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Saskaņā ar likumu “Par valsts budžetu 2010.gadam” Finanšu ministrija izvērtē faktisko IIN ieņēmumu izpildi par iepriekšējo mēnesi salīdzinājumā ar prognozēto (viena divpadsmitā daļa no gada prognozes) un tādā gadījumā, ja tiek konstatēta IIN ieņēmumu neizpilde vairāk nekā par 8% (no gada sākuma), sniedz priekšlikumus līdz nākamā mēneša 15.datumam Ministru kabinetam lēmuma pieņemšanai par IIN ieņēmumu neizpildes kompensāciju no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Prognozētie pašvaldību iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi 2010.gadam ir 657 630 510 latu.

Šī IIN prognoze sadalās trīs daļās:

Kopējā IIN prognoze

Janvāra izpilde

Valsts kases sadales konts

405 909 254

25 007 732

Rīga

242 912 046

15 308 005

Ventspils

8 809 210

621 372

Kopā

657 630 510

41 597 004

IIN prognoze vislabāk pildījusies Ventspils pašvaldībai, tad Rīgai un Valsts kases sadales kontam, no kā saņem IIN visas Latvijas pašvaldības.

VK sadales kontā janvārī ir saņemti 25 miljoni latu, kas ir 74% no prognozes, tādējādi kompensācijām būtu nepieciešami 6,11 miljoni latu. Rīgā IIN janvārī iekasēts 15,3 miljonu latu apmērā, kas ir 75,6% no prognozes, tādēļ kompensācijai būtu nepieciešami 3,3 miljoni latu. Ventspils janvārī no IIN saņēmusi 621 tūkstoti latu, kas ir 84,6% no prognozes, tādējādi kompensācijām būtu nepieciešami 54 tūkstoši latu.

Informācija ir apkopota par visu janvāri (uz 31.01.2010.) un tāpēc atšķiras no tās informācijas, ko norāda Latvijas Pašvaldību savienība, jo LPS datos ir fiksēta izpilde uz šā gada 29.janvāri (skat. zemāk).

Uzskatām, ka janvāra neizpilde izskaidrojama ar to, ka daudzi darba devēji izmaksāja algas un arī samaksāja IIN nodokli par 2009.gada decembri jau decembrī. Līdz ar to janvāris vienmēr ir bijis tas mēnesis, kad IIN ir ticis iekasēts mazāk nekā citos mēnešos, savukārt decembra izpilde vienmēr ir bijusi lielāka. Objektīvi būs iespējams izdarīt secinājumus, vai pildās IIN prognoze, tikai pēc pirmā ceturkšņa izpildes izvērtēšanas.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments


 

Par IIN ieņēmumu plāna izpildi pašvaldību budžetā 2010.gada janvārī

Ministru prezidentam Valdim Dombrovska kungam

Operatīvie dati liecina, ka šā gada janvārī pašvaldību budžetā vērojama būtiska iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu plāna neizpilde.

Saskaņā ar Valsts kases mājaslapā publicēto informāciju par iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalījumu no Valsts kases sadales konta līdz šā gada 29.janvārim pašvaldībām bija sadalīti 23 525 091 lati, kas ir 69,55% no janvāra prognozes. Prognozētie ieņēmumi Valsts kases sadales kontā janvārī (mēnesī viena divpadsmitā daļa no gada prognozes): 33 825 771 lats.

Par nodokļa ieņēmumu plāna neizpildi janvārī saņemta informācija arī no Rīgas pilsētas un Ventspils pilsētas pašvaldības, kuras ar Finanšu ministriju ir noslēgušas līgumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa īpašu maksāšanas un uzskaites kārtību savā teritorijā. Precīzi dati par šo pašvaldību iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu apjomu janvārī būs zināmi pēc oficiālas informācijas saņemšanas.

Vēršam uzmanību uz to, ka atbilstoši likuma “Par valsts budžetu 2010.gadam” 32.pantam Finanšu ministrija izvērtē faktisko pašvaldību iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu izpildi par iepriekšējo mēnesi salīdzinājumā ar prognozēto (viena divpadsmitā daļa no gada prognozes) un tādā gadījumā, ja tiek konstatēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu neizpilde vairāk kā par 8 procentiem (no gada sākuma), sniedz priekšlikumus līdz nākamā mēneša 15.datumam Ministru kabinetam lēmuma pieņemšanai par iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu neizpildes kompensāciju no 74.resora “Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums” programmas 02.00.00 “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Lūdzam steidzami risināt jautājumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu prognozes neizpildes kompensācijas piešķiršanu pašvaldībām, lai tām būtu nepieciešamie finanšu līdzekļi pašvaldību funkciju veikšanai, tai skaitā izglītības iestāžu darbības nodrošināšanai un sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanai. Jāatzīmē, ka janvārī iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir vienīgais nozīmīgais pašvaldību ieņēmumu avots.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis A.Jaunsleinis

2010.gada 2.februārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!