• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 28.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2010., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204611

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministre: Par valsts apmaksātu veselības aprūpi

Vēl šajā numurā

03.02.2010., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 28.janvārī

AM: Par Militārās izlūkošanas un drošības dienesta tiesībām lietot operatīvos transportlīdzekļus

28.janvārī Ministru kabineta (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Aizsardzības ministrijas (AM) iesniegtie grozījumi MK noteikumos Nr.304 “Noteikumi par operatīvajiem transportlīdzekļiem”.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz Militārās izlūkošanas un drošības dienestam (MIDD) piešķirt tiesības lietot operatīvos transportlīdzekļus ar uzstādāmām zilām bākugunīm, stacionāri uzstādītām speciālām skaņas iekārtām un bez speciālā krāsojuma.

Militārās izlūkošanas un drošības dienests ir viena no valsts drošības iestādēm, kura nodrošina valsts aizsardzību un drošību, veicot Operatīvās darbības likumā noteiktos operatīvos pasākumus.

Šobrīd tiesības lietot operatīvos transportlīdzekļus ar uzstādāmām zilām bākugunīm, stacionāri uzstādītām speciālām skaņas iekārtām un bez speciālā krāsojuma ir Valsts policijai, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Militārajai policijai, Drošības policijai un Saeimas Kancelejai, lai nodrošinātu Saeimas priekšsēdētāja drošu un netraucētu pārvietošanos.

Minētā tiesību norma nodrošinās arī partnerdienestu vadītāju un darbinieku drošu pārvietošanos viņu vizīšu laikā Latvijā, kā arī paaugstinās operatīvo pasākumu operativitāti un efektivitāti.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments


 

FM: Par grozījumiem vairākos normatīvajos aktos saistībā ar bezīpašnieka mantu

28.janvārī valsts sekretāru sanāksmē (VSS) tika izsludināti grozījumi Tiesu izpildītāju likumā. Grozījumi paredz, ka turpmāk ar bezmantinieka mantu, kā arī tādu bezmantinieka mantu, kas pārgājusi valsts īpašumā, lai apmierinātu kreditoru prasījumus (kas vērsti pret šādu mantu), rīkosies zvērināti tiesu izpildītāji.

Grozījumi izstrādāti, jo pēdējos gados FM, Valsts ieņēmumu dienests un citas valsts pārvaldes iestādes arvien vairāk saņem notariālos aktus vai tiesas nolēmumus, ar kuriem kādas fiziskas personas pēc nāves atstātā manta tiek atzīta par bezmantinieka mantu, kura saskaņā ar Civillikumu piekrīt valstij.

Civillikums paredz, ka valsts par parādiem atbild tikai ar to mantu, kuru tādā kārtā patiesi iegūst, tātad iegūtās mantas vērtībā.

Savukārt normatīvie akti neparedz kārtību, kādā valsts var norēķināties ar mantas kreditoriem, kuri uz mantojamo mantu pieteikuši pretenzijas.

Turpmāk gadījumā, ja bezmantinieka manta atradīsies dažādu apgabaltiesu darbības teritorijās, zvērināts tiesu izpildītājs, kura lietvedībā atradīsies notariālā akta izraksts, bezmantinieka mantas atsavināšanu veiks sadarbībā ar zvērinātu tiesu izpildītāju (kura teritorijā atradīsies bezmantinieka manta).

Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti grozījumi vēl vairākos normatīvajos aktos saistībā ar bezmantinieka mantu un rīcību to kreditoru prasījumu apmierināšanai: likumā “Par īpaši aizsargājamām teritorijām”, Meža likumā, Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā, Civillikumā, grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”, Notariāta likumā, likumā “Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” un Komerclikumā.

Grozījumi izstrādāti saskaņā ar MK lēmumu, kas paredz, ka FM kopīgi ar Tieslietu ministriju, Ekonomikas ministriju, Vides ministriju un Zemkopības ministriju līdz 2010.gada 1.jūlijam jāizstrādā un noteiktā kārtībā MK jāiesniedz grozījumi normatīvajos aktos, kas norādīti informatīvajā ziņojumā par bezmantinieka mantu un rīcība ar to kreditoru prasījumu apmierināšanai.

Normatīvo aktu projektus vēl izskatīs un par to pieņemšanu lems Ministru kabinetā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

  
 

IZM: Par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību

28.janvārī valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību”.

Noteikumu projekta mērķis ir nodrošināt centralizētajos eksāmenos vispārējās vidējās izglītības apguves pakāpē atbalsta pasākumus izglītojamajiem ar speciālajām vajadzībām, atvieglot izglītojamo reģistrāciju centralizētajiem eksāmeniem, uzlabot mutvārdu daļas ierakstu kvalitāti un darbu piegādes procesu.

Noteikumu projekts paredz noteikt kārtību, kādā veidā tiks īstenoti atbalsta pasākumi centralizētajos eksāmenos izglītojamajiem ar īpašām vajadzībām, piemēram, pagarināts darbu izpildes laiks, eksāmena materiāli sagatavoti palielinātā drukā u.c.

Šobrīd centralizēto eksāmenu norises kārtība paredz izmantot eksāmenu mutvārdu daļas ierakstiem magnetafonu kasetes, kas ir morāli novecojusi tehnoloģija, ko savukārt nomainītu šā procesa datorizācija, izmantojot izstrādātu programmatūru.

Noteikumu projekts vēl jāizskata Ministru kabinetā.


 

IZM: Par valsts pārbaudījumu norises kārtību

28.janvārī valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par valsts pārbaudījumu norises kārtību”.

Noteikumu projekta mērķis ir nodrošināt iespēju modernizēt un atvieglot skolēnu reģistrāciju valsts pārbaudes darbiem, kā arī uzlabot pastāvošos valsts pārbaudes darbu piegādes procesus.

Pašlaik tiesību normas paredz samērā sarežģītu un neefektīvu informācijas aprites mehānismu starp valsts pārbaudījumu norisē iesaistītajām pusēm. Tas būtu jāaizstāj ar Izglītības un zinātnes ministrijas un ERAF kopīgi īstenotā projekta “Latvijas vispārizglītojošo skolu informatizācija” ietvaros izstrādātās Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas (VPIS) piedāvātajām iespējām.

Piedāvātā sistēma pilnībā elektronizē iepriekš pastāvošo dokumentu apriti, kurā izmaiņas un darbības bija jāsaskaņo un jāapstiprina klātienē, piemēram, organizējot Valsts izglītības satura centra (VISC) speciālistu tikšanos ar pašvaldību pārstāvjiem.

Kopumā jaunā sistēma atvieglo visu minētajos procesos iesaistīto speciālistu darbu, taupot laika un finanšu resursus, jo līdz šim izglītības iestādes informāciju par skolēnu pieteikumiem dažādiem valsts pārbaudes darbiem nosūtīja VISC, aizpildot apjomīgas tabulas manuāli.

Noteikumu projektā ietverta virkne pastāvošo procesu tehnoloģisko un organizatorisko uzlabojumu (t.sk. arī eksāmenu mutvārdu daļas ierakstīšana ar Valsts izglītības satura centra izstrādātu īpašu programmatūru), kas nodrošinās efektīvāku informācijas apriti un precīzāku valsts pārbaudījumu datu apstrādi.

Noteikumu projekts paredz noteikt jaunu valsts pārbaudījumu materiālu elektroniskās piegādes kārtību, kas būtu efektīvāka un nodrošinātu stabilu un drošu piegādes tehnoloģisko procesu, atbilstoši jaunajam administratīvi teritoriālajam iedalījumam.

Noteikumu projekts vēl jāizskata Ministru kabinetā.

Valsts izglītības satura centrs


 

VidM: Par jaunu Atkritumu apsaimniekošanas likumu

28.janvārī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta likumprojekts “Atkritumu apsaimniekošanas likums”.

Likumprojekta mērķis ir nodrošināt būtisku direktīvas 2008/98EK prasību pārņemšanu Latvijas normatīvajos aktos.

Salīdzinājumā ar spēkā esošo Atkritumu apsaimniekošanas likumu jaunais likumprojekts paredz ieviest vairākas jaunas definīcijas, noteikt jomas, kurām netiek piemērotas atkritumu apsaimniekošanas normatīvo aktu prasības, un atkritumu apsaimniekošanas hierarhijā ietvert atkritumu atkārtotu izmantošanu, pārstrādi un sagatavošanu atkārtotai izmantošanai.

Pēc administratīvi teritoriālās reformas ir būtiski noteikt kārtību, kādā tiek noteikti atkritumu apsaimniekošanas reģioni, kā arī noteikt prasības atkritumu rašanās novēršanas programmām un atkritumu apsaimniekošanas plāniem, to saturam, izstrādes un sabiedriskās apspriešanas norisei.

Jaunais likumprojekts paredz nodrošināt direktīvā noteikto prasību sasniegšanu attiecībā uz sadzīves atkritumu dalītās vākšanas sistēmas ieviešanu un sadzīves atkritumu un būvniecības atkritumu mērķu sasniegšanu, kā arī precizēt atkritumu pārrobežu pārvadājumu norises kārtību.

Likumprojekts arī paredz precizēt sadzīves un ražošanas atkritumu apsaimniekošanas norisi.


 

VidM: Par ķīmisko vielu un ķīmisko produktu uzskaites kārtību un datu bāzi

28.janvārī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 22.oktobra noteikumos Nr.466 “Noteikumi par ķīmisko vielu un ķīmisko produktu uzskaites kārtību un datu bāzi” (turpmāk – noteikumu projekts). Noteikumu projektā precizēts attiecīgo uzdevumu veicošās institūcijas nosaukums atbilstoši Ministru kabineta rīkojumam Nr.448 un veikti precizējumi atbilstoši grozījumiem Ķīmisko vielu likumā, piemēram, vārdi “ķīmiskie produkti” aizstāti ar vārdu “maisījumi” un svītroti spēku zaudējuši Ministru kabineta noteikumi, kā arī papildināts ar iespēju komersantiem iesniegt ikgadējo pārskatu elektroniski.


 

VidM: Par gaistošo organisko savienojumu emisijas ierobežošanu no noteiktiem produktiem

28.janvārī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 3.aprīļa noteikumos Nr.231 “Noteikumi par gaistošo organisko savienojumu emisijas ierobežošanu no noteiktiem produktiem””. Noteikumu projekts paredz, ka Valsts vides dienesta reģionālā vides pārvalde turpmāk licenci darbībai ar krāsām, lakām un transportlīdzekļu galīgās apdares produktiem, kuru sastāvā ir paaugstināts organiskā šķīdinātāja saturs, varēs izsniegt arī elektroniski.

Noteikuma projektā noteikts, ka noteikumu prasības attiecas tikai uz produktiem, kurus paredzēts laist tirgū.


 

VidM: Par konkursa nolikumu par risinājumiem siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanai profesionālās izglītības iestādēs

28.janvārī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa “Kompleksi risinājumi siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanai valsts un pašvaldību profesionālās izglītības iestāžu ēkās” nolikums”.

Noteikumu projekts nosaka konkursa nolikumu, vērtēšanas kritērijus un projektu pieteikšanas, izskatīšanas, apstiprināšanas un finansējuma piešķiršanas kārtību.

Konkursa īstenošanas mērķis ir oglekļa dioksīda emisiju samazināšana, samazinot siltumenerģijas un apgaismojuma elektroenerģijas patēriņu valsts un pašvaldību profesionālās izglītības iestāžu ēkās.

Konkursa ietvaros paredzēts atbalstīt energoefektivitāti paaugstinošu rekonstrukcijas darbu un vienkāršotas renovācijas darbu veikšanu, siltumapgādes sistēmu maiņu no fosilajiem energoresursiem uz atjaunojamiem resursiem, tai skaitā atjaunojamo enerģijas avotu uzstādīšanu un pieslēgšanu, energoefektīva apgaismojuma uzstādīšanu un citas ar energoefektivitātes paaugstināšanu saistītas aktivitātes.


 

VidM: Par licencēšanas kārtību darbībām ar jonizējošā starojuma avotiem

28.janvārī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Darbību ar jonizējošā starojuma avotiem licencēšanas kārtība”.

Noteikumu projektā precizēta licencēšanas kārtība, svītrojot prasības attiecībā uz speciālo atļauju (licenču) un atļauju darbībām ar jonizējošā starojuma avotiem izsniegšanas komisiju.

Tiek samazināts administratīvais slogs uzņēmējdarbībai, samazinot iesniedzamo dokumentu skaitu, lai pieprasītu licenci vai atļauju, un pagarinot atļaujas (licences) derīguma termiņu.

Noteikumu projekts paredz pirmreizējai licencei termiņu noteikt piecus gadus un nākamajai licencei – desmit gadus, izņemot atsevišķus gadījumus, kad licencei nosaka mazāku termiņu. Projektā paredzēta iespēja iesniegt dokumentus atļaujas (licences) pieprasījumam elektroniskā veidā.

Noteikumu prasību skaidrākai izpratnei vienkāršota to struktūra, un noteikumu pielikumā tiks pievienota licences pieprasījuma veidlapa, kas atvieglos licences pieprasījuma aizpildīšanu.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa


 

ZM: Par lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas kārtību

Zemkopības ministrija izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta 2009.gada 7.jūlija noteikumos Nr.746 “Lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas kārtība”, ko 28.janvārī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumi nosaka lauksaimniecības un lauku attīstības kredītu garantēšanas kārtību, ko veic valsts akciju sabiedrība “Lauku attīstības fonds”. Lai nodrošinātu sekmīgu lauksaimniecības un lauku attīstības pasākumu izpildi, noteikumu projektā precizēti arodapmācības, informācijas un veicināšanas pasākumi, kā arī citi atbalstāmie darbības veidi.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 


ZM: Par izmaiņām Dzīvnieku barības aprites likumā

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi likumprojektu “Grozījumi Dzīvnieku barības aprites likumā”, ko 28.janvārī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

No 2010.gada 1.septembra tiks piemērota Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr.767/2009, kas nosaka Dzīvnieku barības aprites likumā iepriekš minētas definīcijas, kā arī barības marķēšanas, iepakošanas, tirdzniecības prasības.

Likumprojekta mērķis ir novērst Eiropas Parlamenta un Padomes regulas prasību dublēšanu Dzīvnieku barības aprites likumā, kā arī precizēt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām.

Grozījumi paredz izslēgt tos likuma pantus, kuros ietvertās tiesību normas dublē Eiropas Parlamenta un Padomes regulas prasības. Tā kā Ministru kabineta noteikumos “Noteikumi par prasībām tirdzniecības vietai, kur pārdod mājas (istabas) dzīvnieku barības maisījumus no atvērta oriģinālā iepakojuma, un šīs tirdzniecības vietas reģistrācijas kārtību” un “Noteikumi par atļautajām dzīvnieku barības piedevām un bioproteīniem, kā arī to aprites kārtību” ietvertas tās pašas prasības, ko no 2010.gada 1.septembra noteiks Eiropas Parlamenta un Padomes regula, šie noteikumi zaudē spēku.

Tāpat likumprojekts precizē definīcijas, kas ir ietvertas Regulā Nr.767/2009, jo Latvijas normatīvajos aktos tiek lietoti atšķirīgi termini, lai gan to jēdziens neatšķiras.

Likumprojekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas Saeimā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!