• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 2.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2010., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204609

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 28.janvārī

Vēl šajā numurā

03.02.2010., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 2.februārī

TM: Par grozījumiem Politisko organizāciju un partiju finansēšanas likumā

2.februārī Ministru kabinets akceptēja grozījumus Politisko organizāciju un partiju finansēšanas likumā. Grozījumus izstrādājuši Tieslietu ministrijas (TM) speciālisti.

Kā teikts likumprojekta anotācijā, grozījumu mērķis ir samazināt partiju atkarību no ziedotājiem, mazināt nelikumīgu finansēšanu, kā arī paaugstināt partiju administratīvo kapacitāti, tādējādi atrisinot partiju finansēšanas problēmas.

Pašlaik partijas Latvijā tiek finansētas no privātpersonu finanšu un mantiskajiem līdzekļiem. Bezmaksas priekšvēlēšanu aģitācijai paredzētais raidlaiks Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā, kā arī pašvaldību, valsts un pašvaldību iestāžu sniegtais atbalsts partijām vai atsevišķiem deputātu kandidātiem ir ļoti niecīgs. Tādējādi rodas partiju finansiāla atkarība no privātpersonu ziedojumiem, kas palielina risku nokļūt atkarībā no šo personu izvirzītajām prasībām.

Ar grozījumiem plāno noteikt, ka partija var tikt finansēta no valsts budžeta, ja par to iepriekšējās Saeimas vēlēšanās ir nobalsojuši vairāk par 2% vēlētāju, kā arī paredzēta valsts budžeta finansējuma pieprasīšanas un piešķiršanas kārtība, gadījumi, kas valsts budžeta finansējumu partijai nepiešķir vai pārtrauc, vai aptur tā izmaksu. Ar grozījumiem paredzēts, ka par katru iegūto balsi viena kalendārā gada periodā politiskajai organizācijai jeb partijai piešķirs valsts budžeta finansējumu Ls 0,50 apmērā.

Ar minēto regulējumu partijām tiks nodrošināta iespēja segt savas administratīvās izmaksas un kļūt profesionālākām. Paredzētais valsts finansējums dos iespēju partijām segt pašus nepieciešamākos partiju ikdienas izdevumus – atalgojumu darbiniekiem, partijas biroja uzturēšanas izmaksas, kā arī izdevumus par valsts uzlikto pienākumu pildīšanu.

Ikgadēja valsts finansējuma ieviešana arī veicinās partiju konkurenci, dodot iespēju arī tām partijām, kuras nav iekļuvušas Saeimā vai nav pārstāvētas Ministru kabinetā, sekmīgi funkcionēt apstākļos, kad tām strauji samazinās ienākumu apjoms. Paredzētais regulējums arī mazinās partiju motivāciju slepeni vienoties ar privātiem ziedotājiem par valsts resursu izmantošanu ziedotāju biznesa atbalstīšanā.

Vienlaikus tiks noteikts, ka partija valsts budžeta finansējumu nesaņems, ja tā noteiktā laika periodā būtiski pārkāps normatīvo aktu prasības.

Paredzēts, ka likumprojekts stāsies spēkā līdz ar 10. Saeimas sanākšanu, tas ir, valsts finansējumu partijas varētu sākt saņemt nākamgad. Par finansējuma piešķiršanu partijām atbildēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Politisko organizāciju un partiju finansēšanas likuma grozījumi vēl jāpieņem Saeimā.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!