• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par veselības aprūpes pieejamību maznodrošinātajiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2010., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204427

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministre: Tiekoties ar Pacientu ombuda pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

30.01.2010., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par veselības aprūpes pieejamību maznodrošinātajiem

No šodienas, 30.janvāra, stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumos, kas paredz paplašināt iedzīvotāju loku, kuri ir atbrīvoti no pacientu iemaksām un citiem līdzmaksājumiem, saņemot ārstēšanu.

No pacientu iemaksām pilnā apmērā tiks atbrīvoti iedzīvotāji un viņu ģimenes locekļi, ja ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 120 latu mēnesī. Savukārt iedzīvotājiem, kuru ienākumi ir līdz 150 latiem mēnesī, tiks segtas pacienta iemaksas 50% apmērā un līdzmaksājums par vienā stacionēšanās reizē veiktu ķirurģisku operāciju nepārsniegs 15 latu.

Lai saņemtu valsts apmaksātu veselības aprūpi, iedzīvotājiem, dodoties pie ārsta vai ārstējoties slimnīcā, būs jāuzrāda pašvaldību sociālo dienestu izsniegta izziņa, kas apliecina attiecīgās personas ienākumu līmeni.

Atgādinām, ka februārī tiks paplašināts iedzīvotāju loks, kuri saņem valsts apmaksātus kompensējamos medikamentus.

Turpmāk iedzīvotāji, kuru ienākumu līmenis pēdējo 3 mēnešu laikā nepārsniedz 120 latu mēnesī, saņems valsts apmaksātus kompensējamos medikamentus (valsts apmaksā lētākos kompensējamos medikamentus līdzvērtīgu zāļu grupā.

Ja pacients izvēlas cita ražotāja zāles, kuras ir ar tādu pašu zāļu aktīvo vielu, bet dārgākas, tad starpība jāpiemaksā pacientam pašam). Savukārt, lai pacientiem nodrošinātu lielāku medikamentu pieejamību un mazinātu birokrātiskos šķēršļus, atcelts nosacījums, kas paredzēja trūcīgajām personām līdzmaksājumu par kompensējamajiem medikamentiem – 50 latu gada laikā.

Lai iedzīvotāji saņemtu valsts apmaksātus kompensējamos medikamentus, viņiem aptiekās būs jāuzrāda pašvaldības sociālā dienesta izsniegta izziņa par viņu atbilstību trūcīgās personas statusam vai izziņa, kurā apliecināts, ka ienākumu līmenis nepārsniedz 120 latu mēnesī.

Tāpat noteikumi paredz, ka Veselības norēķinu centrs atmaksās trūcīgajām personām izdevumus par kompensējamajiem medikamentiem par šā gada janvāri.

“Paplašinot iedzīvotāju loku, kuri tiks atbrīvoti no pacientu iemaksām un citiem līdzmaksājumiem, nenoliedzami pieaugs pašvaldību sociālo dienestu darba apjoms. Tomēr gaidāmais ieguvums gan iedzīvotājiem, kuri saņems valsts apmaksātu veselības aprūpi, gan pašvaldību sociālajam budžetam ir būtiskāks,” norāda veselības ministre Baiba Rozentāle. “Latvijas Pašvaldību savienības centieni kavēt valdībā izlemta jautājuma stāšanos spēkā liecina par nevēlēšanos iedziļināties jautājuma būtībā. Tas, vai pašvaldības spēs saviem iedzīvotājiem nodrošināt izziņu izsniegšanu, lai viņi saņemtu valsts apmaksātu veselības aprūpi, ir darba organizācijas jautājums. Lielākās pašvaldības – Rīga un Daugavpils – ir apliecinājušas, ka spēs īsā laikā iedzīvotājiem izsniegt nepieciešamās izziņas. Uzskatu, ka jāmeklē risinājumi, kā iedzīvotājiem palīdzēt, nevis attaisnojumi, lai nedarītu.”

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!