• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par kopīgu rīcību ar Igauniju pierobežas reģionu attīstībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.2010., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

27.01.2010., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par kopīgu rīcību ar Igauniju pierobežas reģionu attīstībai 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns 22.janvārī Valgā (Igaunija), piedaloties Latvijas un Igaunijas starpvaldību komisijas sēdē, ar Igaunijas reģionālās attīstības ministru Sīmu Kīsleru vienojās par kopīgām prioritātēm pierobežas reģionu attīstības veicināšanai.

Komisija savu darbību ir atsākusi pēc piecu gadu pārtraukuma, un ministrs E.Zalāns par tās galveno uzdevumu izvirzījis ekonomiskās aktivitātes sekmēšanu pierobežā.

 “Latvijas un Igaunijas reģioniem ir daudz kopīgu jautājumu, tāpēc ir svarīgi ciešā abu valstu sadarbībā tos risināt, lai ieguvēji būtu pierobežā dzīvojošie,” akcentē ministrs.

Latvijas un Igaunijas starpvaldību komisijas sēdē, kurā piedalījās abu valstu par reģionālo attīstību atbildīgie ministri, nozaru ministriju, reģionu un pašvaldību pārstāvji, panākta vienošanās par vairākiem svarīgiem uzdevumiem, pie kuru izpildes turpmāk strādās darba grupas.

Kā uzsver ministrs E.Zalāns, viens no jautājumiem ir nodokļu politikas harmonizēšana. Šobrīd Valgā faktiski pastāv brīvā ekonomiskā zona un līdz ar to nodokļu politika ir iedzīvotājiem un uzņēmējiem izdevīgāka nekā otrpus robežas – Valkā. Šādas atšķirības sekmē to, ka ekonomiskā aktivitāte Valgā ir lielāka.

Pierobežas reģioni par aktuālu uzskata sadarbību infrastruktūras attīstībā, piemēram, autoceļu sakārtošanā, izmantojot ES pārrobežu sadarbības programmā Latvijai un Igaunijai pieejamo finansējumu. Šobrīd Satiksmes ministrija no prioritāro projektu saraksta ir svītrojusi autoceļa no Rūjienas uz Karksi–Nuia, (Igaunija) attīstību. Latvijas partnera nepiedalīšanās projektā, kura kopējais budžets ir 6 miljoni eiro (4,2 miljoni latu), kavē arī Igaunijas pusi uzsākt autoceļa uzlabošanas pasākumus.

Ņemot vērā, ka Eiropas Savienība pārrobežu sadarbībai un pierobežas reģionu izaugsmes veicināšanai ir atvēlējusi nozīmīgu finansējumu (35,9 miljonus eiro Latvijas un Igaunijas programmā un 47,7 miljonus eiro Latvijas, Igaunijas un Krievijas programmā), Latvijas un Igaunijas ministri par svarīgu uzskata koordinētu līdzekļu ieguldīšanu pierobežas reģionu ekonomiskās attīstības veicināšanai.

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!