• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2010., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204186

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta komitejas sēdē: 2010.gada 25.janvārī

Vēl šajā numurā

26.01.2010., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu

 Lai nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību plašākam cilvēku lokam, Labklājības ministrija (LM) pozitīvi vērtē Veselības ministrijas (VM) piedāvājumu šajā krīzes situācijā paplašināt to iedzīvotāju loku, kuriem finansiāli tiek atvieglota veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība.

Tomēr LM uzskata, ka veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju loka paplašināšana un to pieejamības nodrošināšana nedrīkst notikt uz pašvaldību sociālo dienestu darbinieku papildus noslogojuma rēķina. Izvērtējot VM priekšlikumu, LM norāda, ka, uzliekot pašvaldību sociālajiem darbiniekiem papildu pienākumu izsniegt izziņas par personu atbilstību VM noteiktajiem ienākumu kritērijiem, tiktu aizkavēts sociālās palīdzības piešķiršanas process, jo tas radītu papildu klientu pieplūdumu sociālajos dienestos.

Tāpat četru dažādu izziņu (par trūcīgu vai maznodrošinātu personu un diviem VM piedāvātajiem ienākumu līmeņiem) izsniegšana radītu sajukumu un pārpratumus gan iedzīvotājiem, gan arī pašiem sociālajiem darbiniekiem. Turklāt jau šobrīd LM ir saņemtas pašvaldību vēstules ar norādēm, ka ar esošajiem resursiem papildu funkciju izpildes nodrošināšana uz pašreizējo brīdi nav iespējama.

Tāpat LM norāda, ka atvieglojumiem veselības aprūpes pakalpojumiem jābūt pieejamiem tām cilvēku grupām, kurām tie ir visvairāk nepieciešami, – trūcīgām personām, bezdarbniekiem, pensionāriem, cilvēkiem ar invaliditāti un iedzīvotājiem ar nepietiekamiem ienākumiem.

Lai definētu šīs mērķa grupas, pirms VM lēmuma pieņemšanas ir jāizdiskutē jautājums ar visām iesaistītajām institūcijām, tai skaitā LM un pašvaldībām. LM atzīst, ka atvieglot pieejamību veselības aprūpes pakalpojumiem ir iespējams arī ar vienkāršākām un ātrākām metodēm.

Šobrīd LM no Sociālās drošības tīkla ietvaros piešķirtajiem līdzekļiem pašvaldībām nodrošina valsts budžeta līdzfinansējumu 50% apmērā no pašvaldības izmaksātajiem līdzekļiem GMI pabalstam un 20% apmērā no izmaksātajiem līdzekļiem dzīvokļa pabalstam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!