• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Arhibīskaps Tēvs Aleksandrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2001., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20322

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns

Vēl šajā numurā

15.05.2001., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Arhibīskaps Tēvs Aleksandrs:

Uzruna nacionālajā konferencē “Sabiedrības integrācija Latvijā: aspekti, viedokļi, perspektīva” Rīgā 2001. gada 11. maijā

Ekselence, Latvijas Valsts prezidentes kundze!

Ekselences, dāmas un kungi, brāļi un māsas!

Latvijas Pareizticīgo baznīcas vārdā sveicu jūs ar šo nozīmīgo sabiedrības integrācijai veltīto konferenci.

Latvijas Republikā baznīca ir atdalīta no valsts. Tas nozīmē, ka gan valstij, gan baznīcai ir savi uzdevumi un ka tās šo uzdevumu īstenošanā rīkojas neatkarīgi. Tomēr starp šiem uzdevumiem ir tādi, kuru sekmīgā risināšanā vienlīdz ir ieinteresēta gan baznīca, gan Latvijas valsts.

Latvija vēsturiski ir mītnes zeme dažādas etniskās izcelsmes un reliģiskās piederības cilvēkiem. Kari, epidēmijas, terors un vardarbība, kas vēstures gaitā piemeklējuši Latviju, ir bijis sūrs pārbaudījums visiem tās iedzīvotājiem. Varbūt tieši šis apstāklis bijis noteicošais tās tolerances un savstarpējās uzticēšanās gaisotnes veidošanai, kāda ir radusies Latvijā. Varbūt tieši tāpēc mūsu valsts var būt paraugs citām, ka dažādu ticību, dažādu valodu un kultūru saskarsmē Latvijas pieredze mērāma gadsimtos.

Katrs laiks nāk ar saviem pārbaudījumiem. Pēdējie desmit gadi ir bijis strauju pārmaiņu laiks. Latvijas valsts neatkarības atjaunošana ļāva atdzimt domas brīvībai. Latvijas Pareizticīgo baznīca augstu vērtē valstī notikušās demokrātiskās pārmaiņas. Tomēr šo pārmaiņu ēnā skaidrāk iezīmējušās vairākas satraucošas parādības: cilvēku savstarpēja atsvešinātība, ideālu trūkums, arvien pieaugošā sociālā noslāņošanās. Tas nopietni uztrauc Latvijas Pareizticīgo baznīcu. Baznīca ir daudz darījusi, palīdzot cilvēkiem ne tikai ar mierinājumu, bet arī ar materiālu palīdzību — apģērbu, pārtiku. Baznīca daudz dara, lai tās vērtības, kuras cilvēce vairāk nekā divus gadu tūkstošus nodevusi no paaudzes paaudzē, pārmantotu arī nākošās paaudzes.

Latvijas Pareizticīgo baznīca atzinīgi novērtēja Latvijas zinātnieku izstrādāto sabiedrības integrācijas politiku. Mēs gribam cerēt, ka tiks uzklausīts arī Latvijas Pareizticīgās baznīcas pazemīgais piedāvājums piedalīties šīs politikas īstenošanā. Šāds piedāvājums izteikts vēstulē, kas šī gada janvārī nosūtīta trijām Saeimas komisijām un Tieslietu ministrijai.

Baznīca ir gatava dot ieguldījumu arī topošā Integrācijas fonda veidošanā, uzņemoties savu daļu atbildības gan par līdzekļu piesaisti sabiedrības integrācijai, gan par to pareizu izlietojumu. Latvijas Pareizticīgo baznīca ir neatņemama Latvijas sabiedrības sastāvdaļa, tāpēc, apzinoties savu atbildību Dieva un cilvēku priekšā, tā cer, ka integrācijas politikas īstenošanā tiks iesaistīta visa Latvijas sabiedrība, jo tikai tā mēs saskatām iespējas sabiedrības attīstībai nelabvēlīgās tendences.

Es novēlu, lai šī konference palīdzētu atrast pareizus risinājumus, kurus tā gaida Latvijas tauta. Lai jums visiem Dieva svētība!

Pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!