• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 22.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2009., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202895

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Bruno Rubesa tuviniekiem

Vēl šajā numurā

29.12.2009., Nr. 204

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 22.decembrī

EM: Par vienotu valsts nodevas likmi sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas jomā

 No 2010.gada 1.janvāra Latvijā ieviesta vienota valsts nodevas likme par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu – 0,17% apmērā no komersanta sniegtā attiecīgā sabiedriskā pakalpojuma veida neto apgrozījuma iepriekšējā kalendāra gadā.

Samazinot nodevas likmi par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu, attiecīgi samazināsies regulējamo komersantu maksājamās nodevas apjoms, kas tieši ietekmē sniegto regulējamo pakalpojumu tarifus un cenas.

22.decembrī Ministru kabineta sēdē tika akceptēti un 2010.gada 1.janvārī stājas spēkā Ekonomikas ministrijas izstrādātie MK noteikumi “Noteikumi par valsts nodevas likmi par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu un tās maksāšanas kārtību”, kas ievieš vienotu valsts nodevas likmi, ko maksā komersanti sabiedrisko pakalpojumu sniedzēji par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu.

Noteikumi paredz ikgadēju valsts nodevas likmi 0,17% apmērā no komersanta sniegtā attiecīgā sabiedriskā pakalpojuma veida neto apgrozījuma iepriekšējā kalendāra gadā. Līdz šim pašvaldību regulētajās nozarēs valsts nodevai bija paredzēta atšķirīga likme (valsts regulējamās nozarēs tā bija 0,17% no komersanta sniegtā attiecīgā sabiedriskā pakalpojuma veida neto apgrozījuma iepriekšējā kalendāra gadā, bet pašvaldību regulētajās nozarēs – 0,35% Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un 0,4% pārējās pašvaldībās).

Līdz ar iepriekš minēto valsts nodevas likme nemainīsies komersantiem enerģētikas, dzelzceļa transporta, pasta un elektronisko sakaru nozarēs, bet būtiski samazināsies atkritumu apsaimniekošanas, ūdensapgādes un siltumapgādes, kur ražošanas procesā netiek izstrādāta elektroenerģija, nozarēs.

No šā gada 1.novembra Latvijā ir vienots sabiedrisko pakalpojumu regulators valsts līmenī – sabiedrisko pakalpojumu regulēšana vairs netiek dalīta valsts un pašvaldību regulējamās nozarēs, bet visus sabiedriskos pakalpojumus regulē vienots regulators valsts līmenī – Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, savukārt līdz 2010.gada 1.janvārim visi līdzšinējie pašvaldību regulatori tiks likvidēti.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

FM: Par vienotu darba samaksas noteikšanu visās valsts tiešās pārvaldes iestādēs

 22.decembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti Finanšu ministrijas sagatavotie MK noteikumi par valsts tiešās pārvaldes iestāžu amatpersonu un darbinieku darba samaksu, kvalifikācijas pakāpēm un to noteikšanas kārtību.

Noteikumi nodrošinās vienotu darba samaksas noteikšanas principu piemērošanu visās valsts tiešās pārvaldes iestādēs.

Šā gada decembrī Saeimā tika pieņemts Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, kurš regulēs darba samaksas noteikšanas pamatprincipus valsts un pašvaldību budžetu finansētajām institūcijām. Vienlaikus tika pieņemti grozījumi speciālajos likumos, izslēdzot no tiem normas par darba samaksas regulējumu. Līdz ar to bija nepieciešami jauni Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma normām atbilstoši noteikumi, kas turpmāk noteiks darba samaksas jautājumus.

FM: Par PVN likuma piemērošanas noteikumiem

 22.decembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti Finanšu ministrijas sagatavotie MK noteikumi, kas paredz grozījumus noteikumos par likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtību. Noteikumi izstrādāti, lai atbilstoši pieņemtajiem grozījumiem likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” (PVN) attiecīgi precizētu arī noteikumu normas.

Noteikumos ir precizēts punkts, nosakot, ka iesniegumu reģistrācijai apliekamo personu reģistrā amatpersonai vairs nav jāiesniedz personīgi. Turklāt ir paredzēts, ka reģistrācijas iesniegumu drīkst iesniegt arī elektroniski, izmantojot drošu elektronisko parakstu.

Noteikumi papildināti arī ar punktu, kas nosaka, ka ar PVN ir apliekama visa nekustamā īpašuma vērtība, ieskaitot zemi vai tās daļas.

Tā kā ar šā gada 1.decembrī pieņemtajiem likuma grozījumiem ir pārņemtas Eiropas Komisijas direktīvas normas par pakalpojumu sniegšanas vietas maiņu un ir precizēta pakalpojuma sniegšanas vieta un ar to saistītās likuma normas, atbilstoši šiem grozījumiem ir precizētas arī noteikumu normas.

Šā gada decembrī, veicot likuma grozījumus, ir precizēts likuma pants, nosakot, ka PVN rēķina viens no rekvizītiem ir vienas vai vairāku sēriju kārtas numurs, tādēļ noteikumi ir papildināti ar punktu, kas paskaidro, kas ir kārtas numura sērija.

Noteikumi ir precizēti arī atbilstoši 2009.gada 1.decembrī pieņemtajiem likuma grozījumiem, ar kuriem ir pagarināts PVN iemaksas termiņš valsts budžetā un precizēts PVN deklarācijas iesniegšanas termiņš.

Tāpat noteikumi ir precizēti, svītrojot punktus, kas noteica priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību, ja apliekamā persona saņēma valsts vai pašvaldības dotācijas (subsīdijas), kas nav tieši saistītas ar apliekamo preču vai pakalpojumu cenu. Noteikts, ka priekšnodokļa atskaitīšanas tiesības ir jāpiemēro tā, lai tās pēc iespējas sakristu ar nodokļa maksātāja saimniecisko darbību, tādējādi saņemtās valsts vai pašvaldības dotācijas (subsīdijas), kas nav tieši saistītas ar apliekamo preču vai pakalpojumu cenu, nav iekļaujamas atskaitāmā priekšnodokļa noteikšanas proporcijā.

Noteikumi precizēti atbilstoši šā gada jūnijā pieņemtajiem likuma grozījumiem, kas paredz līdz 2010.gada 31.decembrim pagarināt samazinātās PVN likmes piemērošanas termiņu masu informācijas līdzekļiem.

2009.gada decembrī pieņemtajos likuma grozījumos ir ieviesta jauna pārmaksātā PVN atmaksas sistēma, kas attieksies uz pārmaksātā PVN summu, kura izveidojusies, sākot ar 2010.gada 1.jūliju. Attiecīgi arī noteikumi ir papildināti precizējošiem nosacījumiem.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

LM: Par darbinieku aizsardzību uzņēmumu maksātnespējas gadījumos

 Lai nodrošinātu darbinieku aizsardzību gadījumos, kad darba devējs kļūst maksātnespējīgs un viņam sāk veidoties parāds privātajam pensiju fondam, privātais pensiju fonds varēs ar darba devēju izbeigt noslēgto kolektīvās dalības līgumu.

Šādā situācijā, konstatējot nemaksāšanas faktu, privātais pensiju fonds mēneša laikā brīdinās darba devēju par iespējamo līguma laušanu, kā arī informēs darbiniekus. Ja darba devējs mēneša laikā pēc brīdinājuma saņemšanas nesamaksās parādu par attiecīgo periodu, pensiju fondam būs tiesības izbeigt minēto līgumu, brīdinot par to.

Pēc līguma pārtraukšanas par darbinieku veiktās iemaksas nepazudīs – tās saglabāsies pensiju fondā. Šā fonda saistības tiks izpildītas saskaņā ar iepriekš noslēgto līgumu.

Par to 22.decembrī vienojās valdība, izskatot Labklājības ministrijas (LM) izstrādāto koncepciju “Par risinājumiem situācijās, kad uzņēmumam maksātnespējas gadījumā ir parāds pret privāto pensiju fondu”.

Papildu apstiprinātajam LM piedāvāja arī citus minētās problēmas risinājuma variantus.

Latvijas pensiju sistēmas 3.līmenis jeb privātā brīvprātīgā pensiju shēma dod cilvēkam iespēju brīvprātīgi veidot papildu uzkrājumus savai pensijai. Tāpat darba devējam ir tiesības veidot privātos pensiju fondus un veikt tajos iemaksas par saviem darbiniekiem. Minētos uzkrājumus pārvalda privātie pensiju fondi. Pēc Labklājības ministrijas rīcībā esošās informācijas, 2008.gadā privātajos pensiju fondos iemaksas veica 506 uzņēmumi par 38,4 tūkstošiem darbinieku. Vidējā iemaksu summa – 26 lati mēnesī par vienu darbinieku.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

SM: Par jauniem noteikumiem mehānisko transportlīdzekļu atbilstības novērtēšanai

 Jaunā redakcijā izstrādāts noteikumu projekts, kas nosaka atbilstības novērtēšanas kārtību mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem, autobusiem, kravas automobiļiem un šo transportlīdzekļu piekabēm, kā arī to sastāvdaļām, kas tiek piedāvātas tirgū un ko paredzēts izmantot Latvijā.

Ministru kabineta noteikumu projekts “Mopēdu, mehānisko transportlīdzekļu, to piekabju un to sastāvdaļu atbilstības novērtēšanas noteikumi” 22.decembrī atbalstīts valdībā.

Tiesību aktu projekts izstrādāts, jo pieņemta jauna Eiropas Savienības bāzes direktīva par riteņu transportlīdzekļu atbilstības novērtēšanu. Normatīvā akta projektā noteikta transportlīdzekļu vai tā sastāvdaļu tipa apstiprināšanas kārtība, tipa apstiprinājuma derīgums, grozījumu izdarīšanas kārtība, atzīšanas un reģistrēšanas kārtība, atbilstības sertifikātu izsniegšana, transportlīdzekļu individuālās apstiprināšanas un lietotu transportlīdzekļu atbilstības novērtēšanas kārtība, tirgus uzraudzība utt.

SM: Par līdzekļu sadales kārtību sabiedriskā transporta pakalpojumiem reģionos

 Turpmāk valsts budžeta līdzekļus, kas paredzēti reģionālās vietējās satiksmes nodrošināšanai, starp reģioniem sadalīs atbilstoši to sociālekonomiskajai situācijai.

To paredz 22.decembrī Ministru kabinetā apstiprinātais noteikumu projekts “Kārtība, kādā valsts budžetā sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos paredzētos līdzekļus sadala starp plānošanas reģioniem”.

Valdības pieņemtā kārtība nodrošinās caurspīdīgu, vienlīdzīgu un taisnīgu valsts dotācijas sadales mehānismu, kā rezultātā pasažieru pārvadātāju zaudējumi tiks aprēķināti, ņemot vērā bezdarba līmeni, valsts un pašvaldību, medicīnas un izglītības iestāžu skaitu, kā arī ceļu stāvokli attiecīgajā reģionā.

Ar nākamā gada 1.janvāri rajonu pašvaldību funkcijas sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanā vietējās nozīmes maršrutos pārņems plānošanas reģioni, līdz ar to uzņemoties arī pienākumus attiecībā uz valsts budžeta līdzekļu racionālu izmantošanu.

Saskaņā ar oktobrī izdarītajiem grozījumiem Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, plānošanas reģioniem būs jākompensē zaudējumi reģionālo vietējās nozīmes maršrutu tīklā par to sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma daļu, kas pārsniedz šim mērķim paredzētos valsts budžeta līdzekļus. Tādējādi reģioniem būs pamatīgāk jāizvērtē ar pārvadātājiem noslēgto līgumu nosacījumi un to sniegto pakalpojumu izmaksas, kā arī nepieciešamības gadījumā jāpārplāno maršruti un jāsamazina reisu skaits.

SM: Par jūras negadījumu izmeklēšanu atbilstoši starptautiskajiem standartiem

 Lai jūras negadījumu izmeklēšanu veiktu atbilstoši Starptautisko standartu un rekomendētās prakses kodeksam, ir veiktas izmaiņas nacionālajā regulējumā. To paredz 22.decembrī valdībā apstiprinātais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Jūras negadījumu izmeklēšanas kārtība”.

Starptautiskās Jūrniecības organizācijas izdotais Starptautisko standartu un rekomendētās prakses kodekss jūras negadījumu un incidentu izmeklēšanai stājas spēkā ar 2010.gada 1.janvāri, un tajā iekļautie starptautiskie standarti ir obligāti jāievēro katrai dalībvalstij. Apstiprinātajos MK noteikumos paredzēta starptautiskā valstu sadarbība jūras negadījumu izmeklēšanā, jūrnieku un citu personu, kas sniegušas informāciju par negadījumu, pamattiesību ievērošana, kā arī šo personu tiesības saņemt juridisku konsultāciju par viņu tiesībām. Noteikta kārtība par negadījuma izmeklēšanas ziņojuma projekta izstrādi un saskaņošanu. Apstiprinot šo tiesību aktu, spēku zaudēs 2007.gada 9.janvāra MK noteikumi Nr.49 “Jūras negadījumu izmeklēšanas kārtība”.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

TM: Par valsts nodevu parakstu apliecināšanas gadījumos Uzņēmumu reģistrā

 22.decembrī Ministru kabinets pieņēma grozījumus noteikumos par valsts nodevu par parakstu apliecināšanu Uzņēmumu reģistrā (UR).

Grozījumus izstrādājuši Tieslietu ministrijas un UR speciālisti.

Valsts nodevas apmērs par viena paraksta apliecināšanu būs 2,75 lati līdzšinējo 5,50 latu vietā, savukārt gadījumā, ja apliecināšanai tiek vienlaikus pieteikti trīs un vairāk parakstu vienā reģistrācijas lietā, par katra paraksta apliecināšanu valsts nodeva būs 2 lati līdzšinējo 4 latu vietā.

Kā norādīts anotācijā, Ministru kabinets šā gada oktobra beigās, skatot koncepciju par mikrouzņēmumu atbalsta pasākumiem, uzdeva Tieslietu ministrijai līdz 2010.gada 1.janvārim sagatavot grozījumus noteikumos par valsts nodevu par parakstu apliecināšanu UR, nosakot, ka valsts nodeva par paraksta apliecināšanu tiek samazināta par 50%.

TM: Par tiesu informācijas publicēšanu Latvijas tiesu portālā un tiesu nolēmumu apstrādi

22.decembrī Ministru kabinets pieņēma grozījumus noteikumos par tiesu informācijas publicēšanu Latvijas tiesu portālā un tiesu nolēmumu apstrādi. Grozījumus izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti.

Kā teikts projekta anotācijā, minētajos noteikumos paredzēts, kādas darbības jāveic, sagatavojot tiesas nolēmumu publicēšanai Latvijas tiesu portālā www.tiesas.lv.

Piemērojot kārtību praksē, konstatētas vairākas nepilnības.

Proti, apstrādājot tiesu nolēmumus, to saturs dažreiz kļūst nesaprotams. Piemēram, pašlaik personas vārdu un uzvārdu aizstāj ar iniciāli. Līdz ar to gadījumos, kad tiesas nolēmumā minēto personu vārdu vai uzvārdu iniciāļi sakrīt, tiesas nolēmuma teksts pēc tā apstrādes kļūst neskaidrs, jo nav iespējams atšķirt tiesas nolēmumā minētās personas. Pēc grozījumu stāšanās spēkā personas vārdu un uzvārdu aizstās ar brīvi izvēlētu latviešu alfabēta lielo burtu.

Pašlaik noteikts, ka spriedumu anonimizēšanas laikā tekstā tiek aizklāts personas vārds un uzvārds, personas kods, dzīvesvietas adrese, nekustamā īpašuma adrese un kadastra numurs, kā arī automašīnas valsts reģistrācijas numurs. Turpmāk būs arī noteikts, ka nolēmumos, kas satur citus fizisku personu identificējošus datus, šos datus dzēsīs, aizstājot ar attiecīgu norādi.

Noteikumos regulēts, ka Tieslietu ministrija sagatavo Tiesu informatīvajā sistēmā ievietotā sprieduma tekstu publicēšanai tiesu portālā un nodrošina tiesu spriedumu pieejamību tiesu portālā. Taču, lai optimizētu tiesu spriedumu publicēšanu tiesu portālā, šī funkcija tiks nodota Tiesu administrācijai.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

VesM: Par grozījumiem veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumos

 22.decembrī Ministru kabineta sēdē apstiprināti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumos. Lai nodrošinātu lielāku veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, paredzēts no nākamā gada 1.janvāra samazināt pacientu iemaksas un vienkāršot darba apmaksu slimnīcās, paredzot dienas stacionāru attīstību.

No nākamā gada 1.janvāra tiks samazinātas pacientu iemaksas pie ārstiem speciālistiem no 5 latiem līdz 3 un par ārstēšanos slimnīcā no 12 latiem līdz 9,50 par diennakti. Savukārt par ģimenes ārsta izsaukšanu mājās gripas epidēmijas laikā pie pacienta, kurš saslimis ar gripu, turpmāk būs noteikta samaksa – 2 lati. Noteikts, ka par primārās veselības ārstu var būt pediatrs, kas veic ģimenes ārsta funkcijas mazajiem pacientiem. Paplašinātas arī indikācijas, ar kurām pacienti var saņemt medicīnisko aprūpi mājās.

Grozījumi paredz, ka neatliekamās palīdzības punktā slimnīcās iedzīvotājiem tiek nodrošināta medicīniskā palīdzība ne tikai traumu gadījumā, bet arī citos gadījumos, kad nav pieejama ģimenes ārsta vai dežūrārsta palīdzība, vai arī palīdzības apmērs pārsniedz ģimenes ārsta kompetenci.

Veselības ministre Baiba Rozentāle norāda: “Viens no galvenajiem uzdevumiem, grozot veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumus, bija uzlabot veselības aprūpes pieejamību, gan samazinot pacientu iemaksas, gan arī atvieglojot pacientu pieeju speciālistiem akūtās situācijās. Būtiski bija arī vienkāršot samaksas sistēmu slimnīcām un atvieglot dažādas birokrātiskās procedūras. Lielu darbu šo noteikumu grozījumu izstrādē paveica nozares galvenie speciālisti, kuri profesionāli izvērtēja valsts apmaksājamos veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī sniedza priekšlikumus veselības aprūpes sistēmas organizēšanā.”

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

VidM: Par jaunu atklātu konkursu “Siltumnīcefekta gāzu emisijas samazinošu tehnoloģiju attīstīšana”

 22.decembrī Ministru kabineta sēdē tika pieņemts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa “Siltumnīcefekta gāzu emisijas samazinošu tehnoloģiju attīstīšana” nolikums”.

Starptautiskās emisiju tirdzniecības ietvaros 2009.gada 25.martā tika noslēgts Noteiktā daudzuma vienību pirkšanas līgums starp Latvijas Republikas valdību un Nīderlandes valsti, bet 2009.gada 28.aprīlī tika noslēgts Noteiktā daudzuma vienību pirkšanas līgums starp Latvijas Republikas valdību un Austrijas Republiku. Atbilstoši šo starptautisko līgumu nosacījumiem tagadējo finansējumu ir paredzēts izlietot projektu atklāta konkursa veidā jaunu vides tehnoloģiju un produktu izstrādei, kas samazinātu siltumenerģijas patēriņu.

Noteikumi definē Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa “Siltumnīcefekta gāzu emisijas samazinošu tehnoloģiju attīstīšana” nolikumu, vērtēšanas kritērijus un projektu pieteikšanas, izskatīšanas, apstiprināšanas un finansējuma piešķiršanas kārtību.

Konkursa pieejamais finansējums ir 1 757 010 latu. Konkursa ietvaros tiks atbalstīti tādi produkti vai tehnoloģijas, kuru ieviešana veicina siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu, eksperimentālo izstrādi, tas ir, zinātnisko atziņu, tehnoloģisko, komerciālo vai citu attiecīgu zināšanu un prasmju apgūšanu, kombinēšanu, pielāgošanu un izmantošanu, lai veiktu un dokumentētu jauna produkta vai tehnoloģijas izveidi, testēšanu un demonstrēšanu vai arī esoša produkta vai tehnoloģijas pilnveidošanu, testēšanu un demonstrēšanu. Konkursa ietvaros vienam projektam pieejamais minimālais finansējums ir 30 000 latu, maksimālais finan­sējums ir 150 000 latu.

Konkurss tiks izsludināts 15 darba dienu laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās. Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš ir divi mēneši no izsludināšanas dienas.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

 ZM: Par jauniem makšķerēšanas noteikumiem

 Valdība 22.decembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Makšķerēšanas noteikumi”.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā fiziskās personas Latvijas Republikas ūdeņos var nodarboties ar amatierzveju – makšķerēšanu, kā arī ar zemūdens medībām, zivju, vēžu un citu ūdens bezmugurkaulnieku ieguvi.

Saskaņā ar normatīvo aktu nodarboties ar makšķerēšanu Latvijas Republikas ūdeņos ir tiesības fiziskām personām jeb makšķerniekiem, kuriem makšķerēšanas laikā ir klāt personu apliecinošs dokuments un derīga makšķerēšanas karte ar tajā ierakstītu makšķernieka vārdu, uzvārdu un personas kodu. Vietās, kur noteikta licencētā makšķerēšana, papildus makšķerēšanas kartei ir nepieciešama licence.

Savukārt personām vecumā līdz 16 gadiem un personām, kas vecākas par 65 gadiem, kā arī invalīdiem atļauts makšķerēt bez makšķerēšanas kartes.

Šie noteikumi aizstās līdz šim spēkā esošos noteikumus “Makšķerēšanas noteikumi”.

Noteikumos noteiktas papildu ūdenstilpes, kurās atļautas zemūdens medības. Tāpat atļauta mākslīgi ataudzēto lašu makšķerēšana Buļļupē un Daugavā rudenī, kā arī palielināts makšķerēšanas rīku āķu skaits izmantošanai jūras ūdeņos. Paredzētas arī papildu prasības makšķerēšanas rīku lietošanai.

Tā kā noteikumos paredzēti vairāki nosacījumi zivju resursu saglabāšanai, ir noteikts vairāk upju, kur aizliegts makšķerēt rudenī zivju nārsta laikā, tāpat ir mainīts lomā paturamo zivju skaita daudzums (ālantiem, salatēm, sīgām un salakām) un ierobežots pieļaujamais garums (strauta forelēm). Paredzēts aizliegt ķert līdakas no 1.marta līdz 30.aprīlim, bet salates – no 1.marta līdz 15.maijam. Noteikumu pielikumā pievienotas pamattakses piedzenamām summām par zaudējumu, kas nodarīts, nelikumīgi iegūstot zivis Latvijas ūdeņos.

Noteikumi stāsies spēkā 1.janvārī.

 ZM: Par izmaiņām lauksaimniecības dzīvnieku aprites prasībās

 Valdība 22.decembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Veterinārās prasības govju un cūku apritei”.

Šobrīd spēkā ir MK 2004.gada 13.aprīļa noteikumi Nr.301 “Veterinārās prasības govju un cūku apritei”. Ņemot vērā, ka grozījumu apjoms ir liels, tika sagatavots jauns MK noteikumu projekts.

Izmaiņas noteikumos nosaka, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), sākot ar 2010.gada 1.janvāri, apkopo atzītu govju un cūku savākšanas centru, reģistrētu tirgotāju un atzītu tirgotāju telpu sarakstu, ko ievieto publiski pieejamā tīmekļa vietnē.

Noteikumu projektā precizētas arī vispārīgās un veterinārās prasības, kas jāievēro govju un cūku tirdzniecībā ar Eiropas Savienības dalībvalstīm, tostarp prasības savākšanas centriem un tirgotāju telpām, kā arī prasības pārvadātājiem un transportlīdzekļiem, ko izmanto minēto dzīvnieku pārvadāšanai.

Valdība 22.decembrī apstiprināja MK noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 30.marta noteikumos Nr.206 “Noteikumi par veterinārajām prasībām aitu un kazu apritei””, kas paredz, ka PVD ar 2010.gada 1.janvāri savā tīmekļa vietnē ievieto arī atzīto aitu un kazu savākšanas centru, tirgotāju un to komercdarbībā izmantoto telpu sarakstu, kas pieejams sabiedrībai un citām dalībvalstīm.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

ZM: Par izmaiņām vietējās attīstības stratēģijas īstenošanas kārtībā

 Valdība 22.decembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas izstrādāto Ministru kabineta noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 7.jūlija noteikumos Nr.515 “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība vietējo attīstības stratēģiju īstenošanai””.

Noteikumu projekts paredz grozījumus atbalsta saņemšanas nosacījumos Rīcības programmas pasākuma “Teritorijas attīstības stratēģiju īstenošana” aktivitātē “Ciematu, kuros veic zivsaimniecības darbības, atjaunošana un attīstība”, precizējot atbalsta saņemšanas teritoriju.

Turpmāk atbalsta pretendentam vairs nebūs jāslēdz līgums ar Lauku atbalsta dienestu, bet pēc dienesta lēmuma saņemšanas par atbalsta piešķiršanu vietējai rīcības grupai dienestā būs jāiesniedz informācija par vietējās attīstības stratēģijas īstenošanai piešķirtā atbalsta apmēra sadalījumu, rīcības plānā ietverto rīcību pa gadiem un projektu iesniegums pieņemšanas kārtām atbilstoši vietējai attīstības stratēģijai.

Noteikumu projektā izdarīti precizējumi nosacījumos, kas saistīti ar grozījumiem normatīvajos aktos par kārtību, kādā piešķir valsts un ES atbalstu lauku attīstībai pasākumam “Konkurētspējas veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā” un pasākumam “Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā”, un normatīvajos aktos par kārtību, kādā piešķir valsts un ES atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā Eiropas Zivsaimniecības fonda pasākumiem zivsaimniecībai nozīmīgo teritoriju attīstības stratēģiju īstenošanai.

Lai sekmētu kvalitatīvu un ekonomiskajai situācijai atbilstošu vietējās attīstības stratēģijas īstenošanu, tiek pieļauts biežāk aktualizēt vietējo attīstības stratēģiju, ierosinot tajā grozījumus, kā arī noteikumu projekts paredz saīsināt rīcības plāna grozījumu saskaņošanas laiku līdz 10 dienām.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

ZM: Par atbalsta saņemšanas vienkāršošanu lauku un zivsaimniecības attīstībai

 Valdība 22.decembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas izstrādāto Ministru kabineta noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 14.jūlija noteikumos Nr.783 “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku un zivsaimniecības attīstībai””.

Izmaiņas paredz vairākus precizējošus grozījumus, kas atbalsta piešķiršanas nosacījumus padara atbalsta pretendentam vieglāk uztveramus, kā arī vairākus būtiskus grozījumus, kas ievērojami atvieglos atbalsta saņemšanas procesu.

Turpmāk Lauku atbalsta dienests (LAD) vērtēs arī projektu, kura īstenošanai attiecīgajā kārtā publiskā finansējuma pietiek tikai daļēji. Pozitīva lēmuma gadījumā trūkstošais finansējums tiks piešķirts no konkrētajam atbalsta pasākumam piešķirtās kopējās publiskā finansējuma summas.

Savukārt atbalsta pretendents būs tiesīgs sākt projekta īstenošanu, uzņemoties pilnu finanšu risku, pēc projekta iesnieguma iesniegšanas LAD, negaidot dienesta lēmumu par projekta apstiprināšanu vai noraidīšanu.

Saskaņā ar nesen apstiprinātajiem grozījumiem Lauku attīstības programmā (LAP) 2007.–2013.gadam izmaiņas noteikumos paredz arī avansa saņemšanas iespēju tiem atbalsta saņēmējiem, kuriem līdz šim šāda iespēja netika dota.

Izmaiņas noteikumos paredz arī elastīgāku naudas plūsmas plānošanas mehānismu, kas ļautu ātrāk un efektīvāk īstenot infrastruktūras projektus valsts kapitālsabiedrībām, kurām ar likumu ir deleģēta funkcija uzturēt publisko infrastruktūru.

Noteikumu projektā precizēta atbalsta piešķiršanas kārtība biedrībām un nodibinājumiem, kuri īsteno projektus saskaņā ar grozījumiem normatīvajos aktos par kārtību, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu lauku attīstībai pasākumam “Konkurētspējas veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā” un pasākumam “Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā”, un normatīvajos aktos par kārtību, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā Eiropas Zivsaimniecības fonda pasākumiem zivsaimniecībai nozīmīgo teritoriju attīstības stratēģiju īstenošanai.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!