• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumi Nr. 1609 "Noteikumi par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2009., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202854-noteikumi-par-berna-kopsanas-pabalsta-un-piemaksas-pie-berna-kopsanas-pabalsta-un-vecaku-pabalsta-par-dviniem-vai-vairakiem-vie...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1610

Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi

Vēl šajā numurā

29.12.2009., Nr. 204

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1609

Pieņemts: 22.12.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1609

Rīgā 2009.gada 22.decembrī (prot. Nr.89 119.§)
Noteikumi par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību
Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 7.panta trešo daļu,
15.panta pirmo daļu, 16.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu
1. Noteikumi nosaka bērna kopšanas pabalsta (turpmāk – pabalsts) un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem (turpmāk – piemaksa) apmēru, tā pārskatīšanas kārtību, pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību.
2. Pabalsta apmērs ir šāds:

2.1. personai, kura kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam, ja šī persona nav nodarbināta (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu") dienā, ar kuru pabalsts tiek piešķirts, – 50 latu mēnesī;

2.2. personai, kura kopj bērnu vecumā no viena gada līdz diviem gadiem, – 30 latu mēnesī.
3. Piemaksas apmērs ir šāds:

3.1. personai, kura kopj dvīņus vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus vecumā līdz vienam gadam, – 50 latu mēnesī par katru nākamo bērnu (papildus bērna kopšanas pabalsta pamatapmēram vai vecāku pabalsta apmēram);

3.2. personai, kura kopj dvīņus vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus vecumā no viena gada līdz diviem gadiem, – 30 latu mēnesī par katru nākamo bērnu (papildus bērna kopšanas pabalsta pamatapmēram vai vecāku pabalsta apmēram).
4. Pabalsta un piemaksas apmēru pēc labklājības ministra ierosinājuma pārskata Ministru kabinets atbilstoši valsts budžeta iespējām, kā arī izvērtējot ekonomisko situāciju valstī un ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes noteikto strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas pieaugumu.
5. Lai saņemtu pabalstu vai pabalstu un piemaksu, pabalsta pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā:

5.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu;

5.2. uzrāda:

5.2.1. personu apliecinošu dokumentu;

5.2.2. bērna (bērnu) dzimšanas apliecību (apliecības);

5.2.3. tiesas sprieduma norakstu par adopcijas apstiprināšanu, ja pabalstu pieprasa bērna adoptētājs;

5.2.4. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa ar pilnvarotas personas starpniecību.
6. Dokumentus par pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa izskata un lēmumu par pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanu vai pamatotu atteikumu piešķirt pabalstu vai pabalstu un piemaksu, ja nav ievērotas šajos noteikumos minētās prasības, pieņem mēneša laikā pēc dokumentu saņemšanas.
7. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa atsaka piešķirt pabalstu vai pabalstu un piemaksu, ja persona neatbilst Valsts sociālo pabalstu likumā un šajos noteikumos noteiktajiem pabalsta saņemšanas nosacījumiem.
8. Personai, kura nav nodarbināta, pabalstu vai pabalstu un piemaksu piešķir ar bērna piedzimšanas dienu. Ja personai ir tiesības uz maternitātes pabalstu, pabalstu, piemaksu vai pabalstu un piemaksu piešķir ar nākamo dienu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigām.
9. Personai, kura adoptējusi bērnu, pabalstu piešķir ar dienu, kad stājies spēkā tiesas spriedums par adopcijas apstiprināšanu.
10. Pabalstu vai pabalstu un piemaksu sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī, kas seko pēc pabalsta vai pabalsta un piemaksas piešķiršanas dienas.
11. Pabalstu vai pabalstu un piemaksu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra bez maksas pārskaita pabalsta saņēmēja kontā.
12. Ja personai aprēķinātais maternitātes pabalsts ir mazāks par pabalsta vai pabalsta un piemaksas apmēru, persona var izvēlēties, kuru pabalstu vai pabalstu un piemaksu saņemt, iesniedzot rakstisku iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā.
13. Ja persona tai piešķirto pabalstu vai pabalstu un piemaksu nav saņēmusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas vainas dēļ, personai attiecīgo pabalstu vai pabalstu un piemaksu izmaksā ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc dienas, kad konstatēta kļūda.
14. Ja pabalsta saņēmēja vainas dēļ ir nepamatoti saņemts pabalsts vai pabalsts un piemaksa, pabalsta vai pabalsta un piemaksas saņēmējam ir pienākums labprātīgi atmaksāt attiecīgo summu vai tā tiek ieturēta no nākamajos mēnešos izmaksājamiem valsts sociālajiem pabalstiem vai valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, no kuriem atļauts izdarīt ieturējumus.
15. Ja pabalsta saņēmējs nepamatoti saņemtās pabalsta vai pabalsta un piemaksas summas neatmaksā labprātīgi vai valsts sociālo pabalstu vai valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumu izmaksa tiek pārtraukta pirms parāda dzēšanas, attiecīgo summu piedzen, iesniedzot izpildrīkojumu tiesu izpildītājam administratīvā akta piespiedu izpildei.
16. Pabalsta, piemaksas vai pabalsta un piemaksas izmaksu pārtrauc ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama pabalsta, piemaksas vai pabalsta un piemaksas izmaksa (izņemot gadījumus, ja pabalsta, piemaksas vai pabalsta un piemaksas piešķiršanas dienā jau bijis zināms to pārtraukšanas iemesls).
17. Noteikumi stājas spēkā 2010.gada 1.janvārī.
Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministra vietā – izglītības un zinātnes ministre T.Koķe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!