• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumi Nr. 1608 "Noteikumi par pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalsta apmēru, kā arī pabalsta apmēra pārskatīšanas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2009., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202853-noteikumi-par-pabalsta-pieskirsanas-un-izmaksas-kartibu-invalidam-kuram-nepieciesama-kopsana-pabalsta-apmeru-ka-ari-pabalsta-ap...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1609

Noteikumi par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību

Vēl šajā numurā

29.12.2009., Nr. 204

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1608

Pieņemts: 22.12.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1608

Rīgā 2009.gada 22.decembrī (prot. Nr.89 113.§)
Noteikumi par pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalsta apmēru, kā arī pabalsta apmēra pārskatīšanas kārtību
Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 15.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu
1. Noteikumi nosaka pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību invalīdam, kuram nepieciešama kopšana (turpmāk – pabalsts), pabalsta apmēru, kā arī pabalsta apmēra pārskatīšanas kārtību.
2. Pabalsta apmērs ir 100 latu mēnesī.
3. Pabalsta apmēru pārskata Ministru kabinets pēc labklājības ministra ierosinājuma atbilstoši valsts budžeta iespējām, kā arī izvērtējot ekonomisko situāciju valstī.
4. Lai saņemtu pabalstu, tā pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā:

4.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu;

4.2. uzrāda šādus dokumentus:

4.2.1. personu apliecinošu dokumentu;

4.2.2. pilnvaru (ja pabalstu pieprasa pilnvarota persona).
5. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija vai tās struktūrvienība – vispārēja vai speciāla profila veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisija (turpmāk – komisija) informāciju par invalīdu, kuram izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, regulāri (ne retāk kā reizi nedēļā) elektroniski iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Ja informāciju par invalīdu, kuram izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, elektroniski iesniegt nav iespējams, komisija šo informāciju Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā iesniedz papīra formā.
6. Pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu un tam pievienotos dokumentus Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa izskata un lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu, ja nav ievērotas šajos noteikumos minētās prasības, pieņem mēneša laikā pēc to saņemšanas.
7. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa atsaka piešķirt pabalstu, ja persona neatbilst Valsts sociālo pabalstu likumā un šajos noteikumos noteiktajiem pabalsta saņemšanas nosacījumiem.
8. Pabalstu piešķir ar dienu, kad personai ir izsniegts šo noteikumu 5.punktā minētais atzinums.
9. Pabalstu sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc pabalsta piešķiršanas dienas.
10. Pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra bez maksas pārskaita pabalsta saņēmēja kontā vai pēc pabalsta saņēmēja pieprasījuma par maksu piegādā viņa dzīvesvietā saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 17.panta trešo daļu.
11. Ja persona tai piešķirto pabalstu šo noteikumu 9.punktā noteiktajā termiņā nav saņēmusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas vainas dēļ, attiecīgo pabalstu izmaksā bez termiņa ierobežojuma.
12. Pabalsta saņēmēja vainas dēļ nepamatoti saņemto pabalstu pabalsta saņēmējs atmaksā labprātīgi vai to ietur no tiem valsts sociālajiem pabalstiem un valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, kas pabalsta saņēmējam izmaksājami nākamajos mēnešos un no kuriem atļauts izdarīt ieturējumus.
13. Ja persona nepamatoti saņemto pabalstu neatmaksā labprātīgi vai valsts sociālo pabalstu un valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumu izmaksu pārtrauc, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu piedzen, iesniedzot izpildrīkojumu tiesu izpildītājam administratīvā akta piespiedu izpildei.
14. Pabalsta izmaksu pārtrauc ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama pabalsta izmaksa, izņemot gadījumus, ja pabalsta piešķiršanas dienā jau bijis zināms pabalsta izmaksas pārtraukšanas termiņš.
15. Lai saņemtu aprēķināto, bet pabalsta saņēmēja nāves dēļ nesaņemto pabalstu, tā pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā:

15.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu;

15.2. uzrāda šādus dokumentus:

15.2.1. personu apliecinošu dokumentu;

15.2.2. pabalsta saņēmēja miršanas apliecību;

15.2.3. laulības apliecību (ja nesaņemto pabalstu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja laulātais);

15.2.4. radniecību apliecinošus dokumentus, ja nesaņemto pabalstu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja pirmās vai otrās pakāpes radinieks;

15.2.5. pilnvaru, ja nesaņemto pabalstu pieprasa pilnvarota persona.
16. Noteikumi stājas spēkā 2010.gada 1.janvārī.
Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministra vietā – izglītības un zinātnes ministre T.Koķe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!