• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 22.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2009., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202777

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 17.decembrī

Vēl šajā numurā

28.12.2009., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 22.decembrī

AM: Par karavīra uzturdevas kompensācijas apmēru

22.decembrī Ministru kabinetā (MK) apstiprināti Aizsardzības ministrijas iesniegtie grozījumi MK 2009.gada 13.janvāra noteikumos Nr.46 “Noteikumi par profesionālā dienesta karavīra uzturdevas kompensācijas apmēru un izmaksāšanas kārtību”.

MK noteikumu 8.1punkts nosaka, ka karavīrs 2009.gadā saņem kompensāciju par dienas pamata uzturdevu četrus latus, paredzot, ka ar 2010.gadu uzturdevas apmērs būs septiņi lati.

Apstiprinātie grozījumi MK noteikumos Nr.46 nosaka, ka arī līdz 2010.gada beigām karavīram tiks izmaksāta dienas pamata uzturdevas kompensācija četru latu apmērā.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) uzturdeva ir gatavais ēdiens lietošanai siltā vai aukstā veidā. Tā ietver pārtikas produktus, no kuriem, veicot pirmapstrādi, tiek sagatavots ēdiens, kas nodrošina karavīru ar nepieciešamo enerģiju.

Uzturdevas kompensācija noteikta, jo ne visās Nacionālo bruņoto spēku apakšvienībās ir pieejami karavīru ēdnīcu pakalpojumi.

 

AM: Par medicīnisko pakalpojumu apmēra samazināšanu karavīriem

22.decembrī Ministru kabinetā (MK) apstiprināti Aizsardzības ministrijas iesniegtie grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 3.jūnija noteikumos Nr.288 “Kārtība, kādā Aizsardzības ministrija sedz izdevumus par profesionālā dienesta karavīriem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem”.

MK noteikumi nosaka karavīram ambulatorisko un stacionārā ārstniecības iestādē sniegto medicīnas pakalpojumu un medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu apmaksu.

Ņemot vērā finansējuma samazinājumu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) 2010.gadā, grozījumi MK noteikumos izstrādāti, lai samazinātu karavīriem paredzēto ambulatoro un stacionārā ārstniecības iestādē sniegto medicīnas pakalpojumu apjomu. Ambulatoro un stacionārā ārstniecības iestādē sniegto pakalpojumu samazinājuma ietvaros paredzēts pārtraukt zobārstniecības pakalpojumu nodrošināšanu, izņemot starptautisko operāciju kandidātiem un gadījumus, ja tie ir saistīti ar traumu, kas ir gūta dienesta laikā.

Pārtraukt ambulatoro un stacionāro medicīnisko rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanu, izņemot gadījumos, ja tie ir saistīti ar dienesta laikā iegūtām akūtām slimībām, traumām vai to sekām, kā arī karavīram triju mēnešu laikā pēc atgriešanās no starptautiskās operācijas.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

 

EM: Par jaunu, būtiski atvieglotu kārtību, kādā iedzīvotāji varēs uzsākt savu mazo uzņēmējdarbību

Ekonomikas ministrs Artis Kampars ir gandarīts par 22.decembrī valdības sēdē pieņemto lēmumu atbalstīt Ekonomikas ministrijas priekšlikumu nākamgad ieviest jaunu, būtiski atvieglotu kārtību, kādā ikviens iedzīvotājs varēs uzsākt savu mazo uzņēmējdarbību bez lieku birokrātisko procedūru kārtošanas.

“Jau nākamā gada pirmajā pusē ikviens Latvijas iedzīvotājs, kas prot kādu arodu, piemēram, frizieri, amatnieki, auklītes, vai cilvēki, kas vēlas vasarā vākt meža veltes un tās pārdot, savas saistības ar valsti varēs nokārtot maksimāli vienkārši un bez liekas birokrātijas. Potenciālajam mazā biznesa pārstāvim – fiziskai personai – vajadzēs vien doties uz tuvāko Valsts ieņēmumu dienesta nodaļu, izņemt patentu, vest maksimāli vienkāršu savas saimnieciskās darbības grāmatvedību un maksāt salīdzinoši nelielu patentmaksu, kas sastāv no iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām,” uzsvēra A.Kampars.

Ministrs uzskata, ka jaunā kārtība motivēs ekonomiski aktīvos cilvēkus, kas pašlaik palikuši bez darba, uzsākt savu mazo biznesu un atgriezties ekonomiskajā apritē.

Lai arī valdības lēmums paredz, ka Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātā kārtība, kādā varēs piemērot patentmaksu fizisku personu saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā un tām fiziskām personām, kas nodarbojas ar meža vai pļavas velšu vākšanu tirdzniecībai, stājas spēkā no 2010.gada 1.janvāra, ekonomikas ministrs prognozē, ka Valsts ieņēmumu dienests šai jaunajai kārtībai būs gatavs no 1.februāra.

EM izstrādātā un 22.decembrī valdības apstiprinātā kārtība paredz ieviest patentmaksas, kas ir nodokļu maksājums, apvienojot iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas. Patentmaksas ikmēneša apmērs atkarībā no saimnieciskās darbības jomas, par kurām maksātājs var veikt patentmaksu, būs no 30 līdz 70 latiem mēnesī.

Patentmaksu varēs izvēlēties maksāt fiziska persona, kas veic saimniecisko darbību noteiktajās 60 profesijās un darbībās, kas saistītas ar meža un pļavu velšu vākšanu tirdzniecībai (piem., ādas un tekstilizstrādājumu amatnieki, apģērbu un apavu izgatavošanas un labošanas, pulksteņu, slēdzeņu labošanas u.c. sadzīves pakalpojumu sniedzēji, amatniecības izstrādājumu no koka, salmiem, māla, stikla vai akmens izgatavotāji, floristi, fotogrāfi, skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēji, mājsaimniecības un mājas aprūpes pakalpojumu sniedzēji u.c.).

Noteikumi nosaka arī kārtību, kādā reģistrē patentmaksas maksātāju un maksā patentmaksu, veic patentmaksas maksājumus, patentmaksu sadalījumu pa profesijām un darbībām, kā arī saimnieciskās darbības ierobežojumus patentmaksas maksātājiem.

EM izstrādātā kārtība veidos labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi un vienkāršos administratīvās procedūras saimnieciskās darbības veicējiem, kas ir fiziskas personas, noteiktajās profesijās. Līdz ar apstiprināto kārtību fiziskai personai, piesakoties patentmaksājumu veikšanai, būs jāiesniedz tikai viens iesniegums.

Noteikumi paredz, ka patentmaksu varēs maksāt par vienu, trim, sešiem mēnešiem vai visu kalendāro gadu, līdz ar to fiziskai personai ir izvēle pieteikties patentmaksas maksājumiem sev vēlamā laika periodā.

 

EM: Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību

22.decembra MK sēdē apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 24.februāra noteikumos Nr.198 “Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību” uzliek par pienākumu publiskajam tirgotājam (AS “Latvenergo”) katru gadu līdz 1.martam aprēķināt un publicēt precizētu no atjaunojamiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas apjomu turpmākajiem gadiem, ņemot vērā iepriekšējā gada faktiskos rādītājus un precizētas elektroenerģijas galalietotāju patēriņa prognozes.

Vienlaikus līdz ar grozījumiem tiek noteikts, ka iesniegumus tiesību iegūšanai pārdot no atjaunojamiem energoresursiem saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros komersanti iesniedz Ekonomikas ministrijā (EM) no attiecīgā gada 1.aprīļa, kad pēc publiskā tirgotāja aprēķinātiem datiem būs precizēts obligātā iepirkuma ietvaros iepērkamais elektroenerģijas apjoms.

Līdz šim MK noteikumos bija noteikts, ka komersanti iesniedz iesniegumus tiesību iegūšanai pārdot no atjaunojamiem energoresursiem saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, sākot ar attiecīgā gada 1.janvāri. Ekonomikas ministrija ir secinājusi, ka 2010.gada 1.janvārī nebūs informācijas par pieejamo elektroenerģijas obligātā iepirkuma apjomu.

Pašlaik EM nav saņemts neviens iesniegums elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesību iegūšanai, attiecībā uz kuru EM nebūtu pieņēmusi lēmumu par elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesību piešķiršanu vai nepiešķiršanu.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

FM: Par vieglo auto un motociklu nodokļa maksāšanas, iekasēšanas un administrēšanas kārtību

22.decembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti Finanšu ministrijas sagatavotie MK noteikumi, kas paredz grozījumus noteikumos par vieglo automobiļu un motociklu nodokļa maksāšanas, iekasēšanas un administrēšanas kārtību.

Noteikumi tiek papildināti ar jaunu punktu, kurā ir noteiktas formulas, kā tiek aprēķināts oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzums, izmantojot dzinēja maksimālo jaudu un automobiļa pašmasas rādītājus gan vieglajiem automobiļiem ar dzirksteļaizdedzes vai kompresijas aizdedzes dzinēju, gan automobiļiem ar manuālo vai automātisko pārnesumkārbu. Šāds papildu punkts noteikumos ir nepieciešams, jo ar nākamā gada 1.janvāri spēkā stāsies grozījumi likumā par vieglo automobiļu un motociklu nodokli, paredzot mainīt nodokļa piemērošanas sistēmu iepriekš nereģistrētiem un pēc 2009.gada 1.janvāra pirmo reizi ārvalstīs reģistrētiem vieglajiem automobiļiem un motocikliem.

Attiecīgi, ja reģistrācijas brīdī nebūs iesniegti dokumenti (transportlīdzekļa tipa apstiprinājuma sertifikāts vai citu Eiropas Savienības dalībvalstu izsniegtie vieglo automobiļu reģistrācijas dokumenti), tad CO2 izmešu daudzumu MK noteiktajā kārtībā aprēķinās pēc formulas, izmantojot dzinēja maksimālās jaudas un automobiļa pašmasas rādītājus.

 

FM: Par bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtību

22.decembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti Finanšu ministrijas sagatavotie MK noteikumi par bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtību.

Šobrīd atbilstoši degvielas atbilstības noteikumiem svinu nesaturošu benzīnu, kurš satur bioetanolu, ja absolūtā spirta saturs veido no 86 līdz 95 tilpumprocentiem no kopējā produktu (degvielas) daudzuma, nav atļauts realizēt Latvijā kā iekšdedzes dzinējos izmantojamu degvielu.

Saeimā pieņemtas izmaiņas likumā par akcīzes nodokli, saskaņā ar kurām ar nākamā gada janvāri no likuma tiek izslēgta norma par samazinātas akcīzes nodokļa likmes piemērošanu bezsvina benzīna un etilspirta maisījumam ar spirta īpatsvaru no 86 līdz 95 tilpumprocentiem no kopējā produktu daudzuma.

Līdz ar pieņemtajām izmaiņām likumā MK atbalstītie noteikumi par bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtību paredz izslēgt normu par bezsvina benzīna un etilspirta maisījumu, kurā absolūtā spirta saturs veido no 86 līdz 95 tilpumprocentiem no kopējā produktu daudzuma (degvielas).

Ievērojot, ka tiek apstiprināti jauni noteikumi, kas nosaka bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtību, par spēku zaudējušiem tiek atzīti MK 2007.gada 24.jūlija noteikumi Nr.514 “Bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtība”.

 

FM: Par kārtību, kādā stipendijas atbrīvojamas no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli

22.decembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti Finanšu ministrijas sagatavotie MK noteikumi, kas paredz grozījumus noteikumos par kārtību, kādā stipendijas atbrīvojamas no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN).

Līdz šim biedrības un nodibinājumi, kas ir iekļauti ar MK rīkojumu apstiprinātajā sarakstā, iesniedza Finanšu ministrijā stipendijas nolikumu, savukārt Finanšu ministrija pieņēma lēmumu par iepriekš minētā stipendijas nolikuma reģistrēšanu.

Noteikumi paredz, ka turpmāk biedrību un nodibinājumu iesniegto stipendijas nolikuma reģistrēšanu nodrošinās Valsts ieņēmumu dienests.

 

FM: Par kārtību, kādā lauksaimniecības produkcijas ražotājiem atmaksā akcīzes nodokli par dīzeļdegvielu

22.decembrī Ministru kabineta (MK) sēdē tika pieņemti Finanšu ministrijas sagatavotie MK noteikumi, kas paredz grozījumus noteikumos par kārtību, kādā lauksaimniecības produkcijas ražotājiem atmaksā akcīzes nodokli par dīzeļdegvielu (gāzeļļu), kurai ir pievienota rapšu sēklu eļļa vai no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela.

Tā kā no šā gada oktobra ir piemērojama norma, kas paredz obligāto 5% biodegvielas piejaukumu (pēc tilpuma) fosilajai degvielai, Saeima jūnijā pieņēma grozījumus likumā par akcīzes nodokli. Grozījumi paredz, ka ar 2010.gada janvāri lauksaimniecības produkcijas ražotājiem akcīzes nodokli atmaksās par degvielu, uz kuru attiecas obligātais 5% biodegvielas piejaukums, pēc akcīzes nodokļa likmes, kas samazināta, ņemot vērā 5% biodegvielas piejaukumu (lai akcīzes nodokļa atmaksa nepārsniegtu samaksātā akcīzes nodokļa apjomu).

Ministru kabineta apstiprinātie noteikumi precizē akcīzes nodokļa atmaksas normas, ņemot vērā samaksāto akcīzes nodokli par degvielu, uz kuru attiecas obligātais 5% biodegvielas piejaukums.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IeM: Par kārtību, kādā iekšlietu sistēmas darbinieki saņem apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus

Ministru kabinets 22.decembrī izskatījis un apstiprinājis Iekšlietu ministrijas sagatavoto noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 17.oktobra noteikumos Nr.859 “Kārtība, kādā Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi saņem apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus””.

Šie grozījumi paredz arī 2010.budžeta gadam saglabāt finansējumu tiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kurus saņem amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm, 2009.gada līmenī. Grozījumu projekts izstrādāts atbilstoši Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 42.pantam, kurš nosaka, ka apmaksātās veselības aprūpes saņemšanas nosacījumus, apmaksājamo pakalpojumu veidus un apmaksas kārtību, kā arī veselības aprūpes pakalpojumus un izdevumus, kuri netiek apmaksāti, nosaka Ministru kabinets.

Noteikumu projekts paredz pagarināt maksājumu apliecinošo dokumentu iesniegšanas termiņu no trīs mēnešiem uz divpadsmit mēnešiem. Tajā svītrotas normas, kas attiecas uz rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanu valsts kapitālsabiedrības “Iekšlietu ministrijas poliklīnika” rehabilitācijas nodaļā.

Iepriekš amatpersonām tika apmaksāti stacionāri sniegtie maksas veselības aprūpes pakalpojumi, taču no to finansējuma pašreizējā saspringtajā budžeta situācijā jāatsakās.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

 

IZM: Par pedagogu darba samaksai paredzēto mērķdotāciju aprēķināšanas un sadales kārtību

22.decembrī Ministru kabinetā (MK) apstiprināts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais MK noteikumu projekts “Kārtība, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību un privātajām izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai un pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai”, kas no 2010.gada 1.janvāra paredz vienotu mērķdotācijas sadales kārtību ne tikai pamata un vidējās izglītības iestāžu pedagogu, bet arī pašvaldību un privāto izglītības iestāžu pedagogu, kuri nodrošina obligāto sagatavošanu skolai bērniem no piecu gadu vecuma, darba samaksai.

Tā kā šobrīd spēkā esošie MK noteikumi nosaka kārtību, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai, taču no valsts budžeta atbilstoši Sociālās drošības tīkla stratēģijai pašvaldības saņem arī mērķdotāciju pedagogiem, kuri nodrošina piecus un sešus gadus veco bērnu sagatavošanu skolai, jaunajos noteikumos paredzēta kārtība, kādā aprēķina un sadala mērķdotāciju arī pašvaldību un privātajās izglītības iestādēs bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai. Saskaņā ar noteikumiem, aprēķinot normēto bērnu un skolēnu skaitu katrā izglītības pakāpē, pirmsskolas grupās bērnu no piecu gadu vecuma skaitam, tāpat kā 1.–4.klases skolēnu skaitam, tiks piemērots koeficients 0,75.

Lai nodrošinātu samaksu tiem pedagogiem, kuri ārstniecības iestādēs nodrošina ilgstoši slimojošo bērnu apmācību, tām pašvaldībām, kuru teritorijā atrodas slimnīcas, līdz katra gada 5.septembrim būs jāiesniedz IZM dati par skolēnu un bērnu no piecu gadu vecuma vidējo skaitu ārstniecības iestādē iepriekšējā mācību gadā.

Lai valsts ģimnāziju pedagogiem Pedagogu darba samaksas noteikumos paredzēto piemaksu 10% apmērā nenodrošinātu uz citu skolu rēķina, kārtībā precizēts, ka valsts ģimnāziju īstenotajās programmās skolēnu skaitam piemēro koeficientu 1,1.

Ņemot vērā, ka tikai šajā – 2009./2010.mācību gadā tika ieviests finansēšanas modelis “Nauda seko skolēnam”, IZM ir izveidota darba grupa, kas analizē un turpinās izvērtēt modeļa ieviešanas rezultātus un izstrādās priekšlikumus tā turpmākajai pilnveidei, kas varētu tikt ieviesti, tikai sākot ar nākamo – 2010./2011.mācību gadu.

Ikvienam interesentam IZM mājaslapas sadaļā “Tavs viedoklis” ir iespēja sniegt savu vērtējumu par ieviesto finansēšanas modeli “Nauda seko skolēnam”, kā arī iesniegt priekšlikumus finansēšanas modeļa pilnveidošanai.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par valsts sociālo pabalstu un atlīdzību apmēru 2010.gadā

Lai no 2010.gada 1.janvāra nodrošinātu šogad pieņemtā likuma “Grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā” ieviešanu valsts sociālo pabalstu jomā, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi vairākus jaunus noteikumus, jo pašreizējie līdz ar likuma spēkā stāšanos ir zaudējuši savu spēku.

Labklājības ministrija uzsver, ka līdz ar jaunu noteikumu izdošanu līdzšinējais pabalstu un atlīdzību apmērs, to pārskatīšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtība 2010.gadā pēc būtības nemainās.

22.decembrī valdība apstiprināja šādus Labklājības ministrijas izstrādātos noteikumus:

• Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību;

• Noteikumi par ģimenes valsts pabalstu un piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksu piešķiršanas un izmaksas kārtību;

• Noteikumi par pabalsta apmēru transporta izdevumu kompensācijai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību;

• Noteikumi par bērna invalīda kopšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību;

• Noteikumi par pabalsta apmēru invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalsta apmēra pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību;

• Noteikumi par bērna kopšanas pabalstu un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību;

• Kārtība, kādā piešķir un izmaksā bērna piedzimšanas pabalstu.

Lai saņemtu kādu no valsts sociālajiem pabalstiem (valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, apbedīšanas pabalstu, ģimenes valsts pabalstu, piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu, pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai invalīdiem, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, bērna invalīda kopšanas pabalstu, pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, bērna kopšanas pabalstu un bērna piedzimšanas pabalstu), tā pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona, tāpat kā līdz šim, iesniedz jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā rakstisku pieprasījumu.

Informāciju par personām, kurām ir noteikta invaliditāte, regulāri VSAA elektroniski iesniedz Veselības un darbaspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija.

 

LM: Par valsts sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu

Pārņemot likvidētās Sociālo pakalpojumu pārvaldes funkcijas, Sociālās integrācijas valsts aģentūra (SIVA) tāpat kā līdz šim turpinās sniegt apmaksātus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.

To paredz 22.decembrī valdībā apstiprinātās izmaiņas Sociālās integrācijas valsts aģentūras nolikumā.

Saskaņā ar izmaiņām SIVA valsts sociālās rehabilitācijas pakalpojumus sniegs cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem darbspējīgā vecumā, politiski represētajām personām, Černobiļas atomelektro­stacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un Černobiļas atomelektro­stacijas avārijas rezultātā cietušajām personām.

Tāpat Sociālās integrācijas valsts aģentūra pieņems lēmumus par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu, kā arī organizēs administratīvos pasākumus, kas saistīti ar šo pakalpojumu finanšu vadības procesu.

 

LM: Par vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu apmēru noteikšanai

Saskaņojot valsts sociālās apdrošināšanas un valsts sociālo pabalstu sistēmu ar ekonomiskajām iespējām, Labklājības ministrija (LM) no 2010.gada 1.janvāra vidējo apdrošināšanas iemaksu algu valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu apmēru noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu.

Minētais periods beigsies divus mēnešus, pirms iestājies apdrošināšanas gadījums.

Piemēram, ja personai tiesības uz valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu (maternitātes, paternitātes vai slimības pabalstu) rodas, sākot no 2010.gada 1.janvāra, tad vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas periods valsts sociālās apdrošināšanas pabalsta apmēra noteikšanai būs no 2008.gada novembra līdz 2009.gada oktobrim (neņemot vērā pēdējos divus mēnešus, t.i., 2009.gada novembri un decembri).

Līdz 2010.gada 31.oktobrim vidējo apdrošināšanas iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai nosaka par 12 kalendāra mēnešu periodu, to beidzot trīs kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā bērns piedzimis.

Tas noteikts Labklājības ministrijas izstrādātajos grozījumos Ministru kabineta noteikumos “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”, kuri 22.decembrī apstiprināti valdībā.

Grozījumi noteikumos izstrādāti atbilstoši šā gada 16.jūnijā Saeimā pieņemtajiem grozījumiem likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”.

 

LM: Par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi konkrētām maksātāju kategorijām 2010.gadam

Labklājības ministrija (LM) 2010.gadam ir aprēķinājusi valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi obligāti sociāli apdrošināmām personām un tiem, kuri valsts sociālajai apdrošināšanai pievienojušies brīvprātīgi.

LM izstrādātie noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem 2010.gadā apstiprināti valdībā 22.decembrī.

Arī nākamgad obligātās sociālās iemaksas strādājošajiem būs jāveic 33,09% apmērā no darba ienākumiem, no kuriem 24,09% veiks darba devējs un 9% – darba ņēmējs.

Savukārt darba ņēmējiem, kuri ir sasnieguši pensijas vecumu, nākamajā gadā obligāto iemaksu likme būs 25,94%, kur darba devējs maksās 18,88%, bet darba ņēmējs – 7,06% (2009.gadā – 20,60% un 7,70%). Tiem darba ņēmējiem, kuri saņem izdienas pensijas vai invalīdiem – valsts speciālās pensijas saņēmējiem, 2010.gadā iemaksu likme būs 28,41%, kur darba devējs maksās 20,68%, bet darba ņēmējs – 7,73% (2009.gadā – 22,34% un 8,34%).

Obligātā sociālo iemaksu likme pašnodarbinātajam 2010.gadā noteikta 28,17% apmērā no darba ienākumiem.

Savukārt cilvēkiem, kuri sociālajai apdrošināšanai pievienojušies brīvprātīgi, iemaksu likme pensiju apdrošināšanai 2010.gadā būs 21,66%. Pašnodarbināto laulātajiem, kuri nav sasnieguši pensijas vecumu, brīvprātīgo iemaksu likme pensiju, invaliditātes, maternitātes un slimības, kā arī vecāku apdrošināšanai 2010.gadā noteikta 28,99%.

Obligāto iemaksu likme atsevišķām maksātāju kategorijām 2010.gadā

Darba ņēmēji, kas apdrošināti visiem sociālās apdrošināšanas veidiem

33,09%

Darba ņēmēji, kuri sasnieguši pensijas vecumu

25,94%

Darba ņēmēji, kuri ir izdienas pensijas saņēmēji vai invalīdi–valsts speciālās pensijas saņēmēji

28,41%

Pašnodarbinātie

28,17%

Pašnodarbinātie, kuri sasnieguši pensijas vecumu

25,65%

Namīpašnieki, zemes iznomātāji

24,13%

Ārvalstu darba ņēmēji pie darba devēja ārvalstnieka

28,99%

 

LM: Par sociālās rehabilitācijas nodrošināšanu no vardarbības cietušiem bērniem

Lai noteiktu kārtību, kādā nodibinājums “Latvijas Bērnu fonds” (LBF) par valsts budžeta līdzekļiem nodrošinās sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem, kuri cietuši no vardarbības, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi attiecīgus noteikumus.

Ministru kabineta noteikumi “Kārtība, kādā bērnam, kurš cietis no prettiesiskām darbībām, sniedz nepieciešamo palīdzību” 22.decembrī apstiprināti valdībā.

Saistībā ar pakalpojumu saņemšanu dzīvesvietā būtiskas izmaiņas netiek paredzētas, jo, tāpat kā līdz šim, plānots noslēgt vienošanos ar pašvaldībām par pakalpojumu nodrošināšanu dzīvesvietā.

LBF sniegs sociālās rehabilitācijas pakalpojumus fonda nodibinājumos saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē publisko iepirkumu, nodrošinot, ka minētie pakalpojumi ir pieejami visos plānošanas reģionos. Vienlaikus noteikumi paredz, ka nepieciešamības gadījumā atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē publisko iepirkumu, LBF izvēlēsies citus Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētus sociālo pakalpojumu sniedzējus un slēgs līgumus ar tiem.

Tāpat LBF, pamatojoties uz pašvaldību sociālo dienestu informāciju, lems par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu konkrētajām pašvaldībām, slēdzot līgumus ar pašvaldību sociālajiem dienestiem par minēto pakalpojumu apmaksu un sniegšanu dzīvesvietā.

Vienlaikus LBF apkopos pašvaldību sociālo dienestu informāciju par bērnu skaitu, kuri cietuši no vardarbības un kuriem nepieciešama sociālā rehabilitācija. Tāpat LBF veidos datubāzi par dzīvesvietā un iestādē, un sociālās rehabilitācijas institūcijā sniegtajiem pakalpojumiem bērniem, kuri cietuši no vardarbības.

LM slēgs līgumu ar LBF par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanu, kurā iekļaus sociālās rehabilitācijas pakalpojuma finansēšanas nosacījumus, pārraudzības un informācijas aprites kārtību, kā arī citus pakalpojuma sniegšanai būtiskus noteikumus. 2010.gadā kopumā sociālās rehabilitācijas pakalpojumus dzīvesvietā plānots sniegt 1320 bērniem un institūcijā 963 bērniem, kuri cietuši no vardarbības.

Noteikumi arī paredz, ka atsevišķos gadījumos pēc sociālo pakalpojumu sniedzēja pamatota iesnieguma sociālās rehabilitācijas kursu varēs pagarināt līdz 30 vai komplekso sociālās rehabilitācijas kursu līdz 60 dienām.

Atbilstoši 7.maijā pieņemtajiem grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā no 2010.gada 1.janvāra sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem, kas cietuši no vardarbības, nodrošina Latvijas Bērnu fonds.

 

LM: Par pašvaldību izdevumu segšanu par nepilngadīgu personu izmitināšanu bērnu aprūpes iestādēs

Arī nākamgad Labklājības ministrija (LM) no valsts budžeta līdzekļiem turpinās segt pašvaldību izdevumus, kas radušies par bez pavadības esošas nepilngadīgas personas izmitināšanu bērnu aprūpes iestādē.

Tas nozīmē, ka no 2010.gada 1.janvāra par nepilngadīga patvēruma meklētāja izmitināšanu pašvaldības finansētā bērnu aprūpes iestādē no valsts budžeta līdzekļiem varēs segt izdevumus 14 latu apmērā par katru uzturēšanās dienu iestādē.

Līdz ar to pašvaldībai līdz kārtējā mēneša 15.datumam būs LM jāiesniedz pieprasījums par iepriekšējā mēneša izdevumu segšanu.

Savukārt LM divu nedēļu laikā pēc pašvaldības pieprasījuma saņemšanas pieņems lēmumu un, pamatojoties uz pieprasījumu, no valsts budžeta līdzekļiem pārskaitīs pašvaldībai norādīto finansējumu. 

To paredz 22.decembrī valdībā pieņemtie Ministru kabineta noteikumi par kārtību un apmēru, kādā no valsts budžeta līdzekļiem sedz pašvaldības izdevumus, kas tai radušies, izmitinot bērnu aprūpes iestādē nepilngadīgu patvēruma meklētāju, kurš ir bez vecāku pavadības.

Bez vecāku pavadības esošu bērnu izmitina patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, pie bāriņtiesas iecelta aizbildņa vai bērnu aprūpes iestādē. Lēmumu par minētā bērna izmitināšanu pieņem bāriņtiesa. 

Līdzšinējā Latvijas pieredze liecina, ka kopumā pēdējo desmit gadu laikā ir bijuši tikai deviņi nepavadīti nepilngadīgie, kuriem bija nepieciešams nodrošināt izmitināšanu.

 

LM: Par valsts pensiju, atlīdzības par darbspēju vai apgādnieka zaudējumu apmēra pārskatīšanas kārtību

Ņemot vērā šogad pieņemtās izmaiņas likumos “Par valsts pensijām” un “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”, Labklājības ministrija (LM) izstrādājusi attiecīgus noteikumus.

Izmaiņas likumos paredz, ka valsts pensiju un atlīdzību apmērs pārskatāms reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Ja indekss ir mazāks par skaitli “1”, valsts pensijas un atlīdzības pārskatītas netiek.

LM sagatavotie noteikumi “Valsts pensiju, atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu apmēra pārskatīšanas kārtība” 22.decembrī apstiprināti valdībā.

Saskaņā ar noteikumiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pensijas un atlīdzības turpmāk pārskatīs reizi gadā – 1.oktobrī. Pensiju un atlīdzību pārskatīšanā piemēros patēriņa cenu indeksu, kura noteikšanai ņems vērā Centrālās statistikas pārvaldes datus par faktisko patēriņa cenu indeksu laikposmam no iepriekšējā gada 1.septembra līdz kārtējā gada 31.augustam (par 12 mēnešu periodu).

Pēc Finanšu ministrijas prognozēm, par patēriņa cenu ikmēneša izmaksām laikā līdz 2012.gadam 2010. un 2011.gada pensiju pārskatīšanai piemērojamie indeksi nepārsniegs ciparu “1”, līdz ar to valsts pensijas un atlīdzības sakarā ar nelaimes gadījumu darbā šajos gados netiks pārskatītas.

Pēc VSAA datiem, 2009.gada oktobrī valsts pensijas saņēma 563 837 cilvēki, t.sk. 364 864 sievietes un 198 973 vīrieši. Atlīdzības par darbspēju zaudējumu saņēma 6859 cilvēki, t.sk. 3562 sievietes un 3297 vīrieši.

 

LM: Par bezdarbnieka pabalsta griestu noteikšanu no 2010.gada 1.janvāra

Lai no 2010.gada 1.janvāra nodrošinātu šogad pieņemto grozījumu likumā “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” ieviešanu, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus attiecīgajos noteikumos.

To paredz 22.decembrī valdībā apstiprinātie grozījumi noteikumos “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”.

Saskaņā ar apstiprinātajām izmaiņām, ja bezdarbnieka pabalstu piešķirs pēc 2010.gada 1.janvāra un laikā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim, pabalstam noteiks griestus – vienā kalendāra dienā 11,51 lats un virs summas, kas šos noteiktos griestus pārsniegs, tiks izmaksāti 50%.

Bezdarbnieku pabalstu varēs saņemt līdzšinējā apmērā, ja tas būs piešķirts līdz šā gada 31.decembrim un tā izmaksa turpināsies pēc 2010.gada 1.janvāra.

Pēc LM aprēķiniem, 2010.gadā vidēji 8460 cilvēku mēnesī bezdarbnieka pabalstu saņems virs 350 latiem.

 

LM: Par Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas nolikumu

Ņemot vērā izmaiņas valsts pārvaldē, no 2010.gada 1.janvāra audžuģimenēm psiholoģisko, informatīvo un metodisko atbalstu turpmāk nodrošinās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

Inspekcija turpmāk nodrošinās arī audžuģimeņu apmācību un veiks to uzskaiti, kā arī īstenos bāriņtiesu darba uzraudzību un metodisko palīdzību. Pašlaik minētās funkcijas pilda Labklājības ministrija (LM).

Tomēr, lai arī turpmāk veicinātu sekmīgu audžuģimeņu koordinēšanu, no nākamā gada paredzēts, ja bērna uzturēšanās audžuģimenē tiek pārtraukta pirms līgumā noteiktā termiņa, bāriņtiesai nekavējoties par to būs jāinformē Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija un audžuģimenes deklarētās dzīvesvietas bāriņtiesa.

Tas noteikts 22.decembrī valdībā pieņemtajā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas nolikumā.

Savukārt no 2010.gada 1.janvāra atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, atlīdzību par bērna adopciju un atlīdzību par adoptējamā bērna aprūpi izmaksu veiks Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Līdz šim minēto atlīdzību izmaksu veica LM.

To paredz 22.decembrī valdībā pieņemtie noteikumi “Kārtība, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu”, “Kārtība, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par adoptējamā bērna aprūpi” un “Kārtība, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par bērna adopciju”, “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem”.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

RAPLM: Par īpaša režīma zonas statusa atcelšanu Rīgai un Jūrmalai, sākot ar 2010.gada 1.jūliju

Ministru kabinets 22.decembrī atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izstrādātos noteikumus, kuri paredz ar 2010.gada 1.jūliju atcelt noteikumus par īpaša režīma zonas statusu Rīgas un Jūrmalas pilsētu administratīvajās teritorijās.

Ministru kabinets šā gada maijā veica grozījumus noteikumos par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas. Tie paredz, ka kopš šā gada 1.jūlija, lai iekasētu nodevu par transportlīdzekļa iebraukšanu īpaša režīma zonā, pašvaldībai teritorijas plānošanas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā tās teritorijas plānojumā jānosaka īpaša režīma zona.

Nodevu par transportlīdzekļu iebraukšanu pašvaldības teritorijas plānojumā noteiktā īpaša režīma zonā pašvaldība var iekasēt satiksmes drošības uzlabošanai, sabiedrības veselības, sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanai, kā arī dabas, īpaši aizsargājamo kultūrvēsturisko teritoriju un kultūras pieminekļu aizsardzībai.

Noteikumi par īpaša režīma zonas statusu atcelšanu Rīgas un Jūrmalas pilsētu administratīvajās teritorijās izstrādāti, ņemot vērā, ka noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas, jau nosaka pašvaldību nodevas par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonās.

Līdz ar to transportlīdzekļiem, kuri iebrauc pašvaldības attiecīgajā īpaša režīma zonā, pašvaldība ir tiesīga uzlikt nodevu, saskaņā ar noteikumiem par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas.

 

RAPLM: Par drošības pasākumiem kiberuzbrukumu gadījumos valsts pārvaldei

Ministru kabinets 22.decembrī apstiprināja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas izstrādāto instrukciju, kuras mērķis ir novērst valsts pārvaldes funkciju izpildes apdraudējumu kiberuzbrukuma gadījumā un nodrošināt savlaicīgus drošības pasākumus.

Valsts pārvaldē kiberuzbrukumu iespējamība pieaug, palielinoties informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozīmei, tādēļ instrukcija nosaka kārtību, kādā tiek veikta valsts pārvaldes funkciju izpildi apdraudoša kiberuzbrukuma noteikšana, kā arī rīcību kiberuzbrukumu novēršanai.

Valsts pārvaldes funkciju izpildi apdraudošu kiberuzbrukumu novēršanu nodrošinās Satiksmes ministrija, kas atbilstoši elektronisko sakaru nozari reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem izveido un uztur nacionālās datoru drošības incidentu reaģēšanas vienību.

Turpmāk, lai nodrošinātu informācijas iegūšanu par kiberuzbrukumiem, līgumā starp datu pakalpojumu sniedzēju un sistēmas pārzini jānosaka pakalpojuma sniedzēja pienākums informēt vienību un attiecīgās sistēmas pārzini par katru fiksēto kiberuzbrukumu sistēmu serveriem, publiskiem serveriem vai pamattīkla iekārtām.

Par valsts pārvaldes funkciju izpildi apdraudošu kiberuzbrukums uzskatāms, ja tas ietekmē vairāk nekā piecu sistēmu darbību, divu vai vairāk kritisko sistēmu darbību, vairāk nekā 1000 sistēmas lietotājus vai arī vairāk nekā trīs ministriju vai vairāk nekā 10 citu valsts pārvaldes iestāžu interneta mājaslapas.

Kiberuzbrukums ir patvaļīga piekļūšana autorizētai datu apstrādes sistēmai vai tās daļai, kura saistīta ar datu apstrādes sistēmas aizsardzības līdzekļu pārvarēšanu bez attiecīgās atļaujas. Tāpat par kiberuzbrukumu uzskatāma automatizētā datu apstrādes sistēmā esošās informācijas neatļauta grozīšana, bojāšana, iznīcināšana, pasliktināšana, aizklāšana vai nepatiesas informācijas ievadīšana automatizētā datu apstrādes sistēmā, kā arī apzināta ierīces izmantošana, kura paredzēta automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanai.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

SM: Par izmaiņām transportlīdzekļu reģistrācijas kārtībā

Turpmāk spēkrata turētāju varēs piereģistrēt, tikai pašam klātesot vai uz pilnvaras pamata, savukārt CSDD automātiski aktualizēs reģistra informāciju, ieviešot jaunu statusu “Izslēgts no reģistra”.

Šādas inovācijas paredz 22.decembra valdības sēdē atbalstītais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi”.

Noteikumi nosaka ceļu satiksmē iesaistīto mehānisko transportlīdzekļu, to piekabju (puspiekabju) un mopēdu reģistrācijas kārtību VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD).

Turpmāk transportlīdzekļa turētāju reģistrēs tikai tā klātbūtnē vai iesniedzot turētāja izdotu pilnvaru. Turētājam vai tā pilnvarotai personai būs jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments vai CSDD izsniegta Latvijas Republikas transportlīdzekļa vai mazizmēra kuģošanas līdzekļa vadītāja apliecība, vai mācību braukšanas atļauja.

Tādējādi plānots izskaust krāpniecisku gadījumu iespējamību.

Normatīvais akts paredz, ka kopīpašuma gadījumā līdzīpašnieki varēs iesniegt reģistrācijai nepieciešamos dokumentus dažādās CSDD nodaļās un atšķirīgā laikā. Reģistrāciju veiks, ja direkcijā ir iesniegti visi nepieciešamie dokumenti un pārbaudīta iesaistīto personu identitāte. Tādējādi būs atvieglots reģistrācijas process, ja tajā iesaistītās personas atrodas dažādās Latvijas vietās vai nevar ierasties CSDD nodaļā vienlaikus.

Vēl noteikumu projekts paredz transportlīdzekļa izslēgšanu no reģistra, ja CSDD saņēmusi informāciju, ka tas pastāvīgi reģistrēts ārvalstī vai arī tam piecus gadus nav veikta valsts tehniskā apskate un transportlīdzekļu reģistrā ar spēkratu nav veikta neviena reģistrācijas darbība.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!