• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 17.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2009., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202776

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šie svētki dod cerību, ticību un arī apņēmību kļūt labākiem gan savās domās, gan darbos

Vēl šajā numurā

28.12.2009., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 17.decembrī

IZM: Par iespēju studiju un studējošo kredītu saņemt eiro valūtā

Turpmāk studiju un studējošo kredītus no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu varēs saņemt eiro valūtā – to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos “Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu”. Pēc kredīta ņēmēja izvēles kredītus varēs izsniegt arī latos kārtējam gadam noteiktā valsts izsniedzamā galvojuma ietvaros.

Noteikumu projekts izstrādāts, lai turpmāk par izsniegtajiem kredītiem samazinātu procentu maksājumus kredītiestādēm. Kredītiem, kas izsniegti eiro valūtā, tiks piemērota EURIBOR procentu likme, kurai pieskaitīta kredītiestādes procentu likmes starpība ar minēto procentu likmi. Tā kā EURIBOR procentu likmes ir ievērojami zemākas nekā latu aizdevumu RIGIBOR procentu likmes, arī procentu maksājumu kopējais apmērs par izsniegtajiem kredītiem samazināsies. Plānotais valsts budžeta līdzekļu izdevumu samazinājums: 2010.gadā – 376,4 tūkstoši latu, 2011.gadā – 1272,6 tūkstoši latu un 2012.gadā – 2766,2 tūkstoši latu.

Noteikumu projekts precizē kredīta dzēšanas kārtību kredīta ņēmējiem, kuri strādā nepilnu darba laiku. Līdzšinējā kārtība paredz: ja kredīta ņēmējs strādā nepilnu darba laiku, bet ne mazāk par pusi no pilnā darba laika, par katru pilnu nostrādāto gadu viņam dzēš tikai pusi no kredīta summas, kas šajā gadā ir jāatmaksā. Pusi no kredīta summas, kas gadā ir jāatmaksā, dzēš visiem kredīta ņēmējiem neatkarīgi no viņu nepilnā darba laika ilguma. Šobrīd daudzās valsts un pašvaldību iestādēs, lai ekonomētu valsts budžeta līdzekļus, strādājošajiem tiek noteikts nepilns darba laiks. Tāpēc, lai nodrošinātu vienlīdzības principa ievērošanu kredītu dzēšanā strādājošajiem, kuri strādā nepilnu darba laiku, noteikumu projekts paredz, ka par katru attiecīgajā profesijā nostrādāto gadu pēc studiju beigšanas kredīta ņēmējam dzēš daļu no attiecīgajā gadā atmaksājamās kredīta summas proporcionāli darba laikam.

Tā kā valstī saglabājas augsts bezdarba līmenis un ne vienmēr kredīta ņēmējam izdodas atrast jaunu darba vietu viena gada laikā, noteikumu projekts paredz, ka kredīta ņēmējam, kuram piešķirts bezdarbnieka statuss, kredīta atmaksas termiņš turpmāk tiks pagarināts līdz pat diviem gadiem.

Ņemot vērā ierobežotos budžeta līdzekļus, noteikumu projekts nosaka, ka MK rīkojums, ar kuru apstiprina profesiju sarakstu un speciālistu skaitu, kuriem attiecīgajā gadā uzsāk kredīta dzēšanu, tiks sagatavots, sākot ar 2011.gadu.

Grozījumi MK noteikumos “Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu” 17.decembrī izsludināti valsts sekretāru sanāksmē, tie vēl jāapstiprina MK.

 

IZM: Par valsts ģimnāzijas statusa piešķiršanu Ogres ģimnāzijai

17.decembrī valsts sekretāru sanāksmē atbalstīts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais Ministru kabineta rīkojuma projekts, saskaņā ar kuru Ogres ģimnāzijai plānots piešķirt valsts ģimnāzijas statusu.

Lai izglītības iestāde varētu pretendēt uz valsts ģimnāzijas statusu, tai jāatbilst vairākiem kritērijiem – jāīsteno vispārējās vidējās izglītības programmas ne mazāk kā trīs virzienos, skolēnu skaitam jābūt ne mazākam par 200 (republikas pilsētā  – 350), iepriekšējos divos mācību gados ne mazāk kā 75 procentiem skolēnu mācību sasniegumu novērtējums centralizētajos eksāmenos nevar būt zemāks par C līmeni un izglītības iestādei arī jāveic pedagogu tālākizglītības centra un reģionālā metodiskā centra funkcijas.

Ogres ģimnāzija īsteno trīs vispārējās vidējās izglītības programmas: vispārizglītojošā virziena, matemātikas, dabaszinību un tehnikas virziena, un humanitārā un sociālā virziena izglītības programmu, kā arī vispārējās pamatizglītības otrā posma (7.–9.klase) izglītības programmu.

No 10. līdz 12.klasei ģimnāzijā mācās 251 skolēns, skolā kopā 7.–12.klasē mācās 549 skolēni. 2007./2008.mācību gadā 78,4 procentiem skolēnu, bet 2008./2009.mācību gadā – 75,3 procentiem skolēnu mācību sasniegumu novērtējums centralizētajos eksāmenos ģimnāzijā nav bijis zemāks par C līmeni.

Ogres ģimnāzija veic pedagogu tālākizglītības centra un reģionālā metodiskā centra funkcijas, rīko metodiskos seminārus visu mācību priekšmetu skolotājiem, ģimnāzijas pedagogi ir vairāku mācību materiālu autori. Ogres ģimnāzija jau 11 gadus ir LatSTE (Latvijas sabiedrības tehnoloģiju ekspozīcijas) organizētāja skola.

Šobrīd Latvijā darbojas 21 valsts ģimnāzija, to darbība ir nozīmīga, lai nodrošinātu spējīgāko skolēnu potenciāla attīstību visos Latvijas reģionos un lai kopumā paaugstinātu Latvijas skolēnu zināšanu kvalitāti. Tā kā valsts ģimnāzijas veic arī reģionālā metodiskā centra un pedagoga tālākizglītības centra funkcijas, tām ir nozīmīga loma valsts izglītības kvalitātes veicināšanā.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par izmaiņām obligātās sociālās apdrošināšanas atlīdzības kārtībā

Lai nodrošinātu noteikumu par obligātās sociālās apdrošināšanas atlīdzības piešķiršanas un aprēķināšanas kārtības normu atbilstību šogad pieņemtajam likumam “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus tajos.

LM izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos “Obligātās sociālās apdrošināšanas pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām apdrošināšanas atlīdzības piešķiršanas un aprēķināšanas kārtība” 17.decembrī izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl būs jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Atbilstoši projektam paredzēts, ka lēmumu piešķirt (pārrēķināt) atlīdzību par darbspēju zaudējumu, kā arī atlīdzību par apgādnieka zaudējumu cilvēkiem ar invaliditāti pieņems, pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) elektronisko informāciju par cilvēka darbspēju zaudējumu un invaliditāti.

Savukārt, ja iepriekšminēto informāciju VDEĀVK nevarēs iesniegt elektroniski, izrakstu no komisijas akta par darbspēju zaudējumu (procentos) un invaliditātes izziņas kopiju komisija Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā iesniegs papīra formā. Tas nozīmē, ka cilvēkam, pieprasot piešķirt vai pārrēķināt atlīdzību, nebūs jāuzrāda (jāiesniedz) darbspēju zaudējumu un invaliditātes apliecinoši dokumenti.

Vienlaikus atgādinām, ka likums “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” paredz piešķirt un aprēķināt atlīdzību par darbspēju zaudējumu, ja cilvēka darbspēju zaudējums būs 25%.

Ar 2010.gada 1.janvāri no 6 līdz 12 mēnešiem palielināsies tas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas periods, ko ņem vērā apdrošināšanas atlīdzības aprēķināšanā.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

RAPLM: Par valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldnieka apmācību un zināšanu pārbaudes kārtību

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) ir izstrādājusi noteikumus, kas paredz valsts informācijas sistēmas drošības pārvaldnieka apmācību un zināšanu pārbaudes kārtību, kā arī sertifikāta izsniegšanas, atjaunošanas, darbības izbeigšanas un anulēšanas kārtību.

Noteikumu projekts attiecas uz sistēmas drošības pārvaldniekiem un sistēmu pārziņiem, kā arī personām, kas veic sistēmas drošības pārvaldnieka apmācību un zināšanu pārbaudi atbilstoši šiem noteikumiem.

Savukārt zināšanu pārbaudi veic un sertifikātu izsniedz sertifikācijas komisija, kuru apstiprina reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs.

Noteikumi paredz, ka Sertifikācijas komisijas darbību un pārbaužu organizēšanu nodrošina RAPLM.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas izstrādātie noteikumi 17.decembrī izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

SM: Par grozījumiem Autopārvadājumu likumā

Izstrādāti grozījumi Autopārvadājumu likumā, kas nosaka: atsevišķu lēmumu apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neapturēs to darbību vai izpildi. Tādējādi tiks nodrošināti godīgas konkurences apstākļi autopārvadājumu jomā.

To paredz likumprojekts “Grozījumi Autopārvadājumu likumā”, kas 17.decembrī tika izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Lai plānotās izmaiņas stātos spēkā, tiesību aktam jāgūst atbalsts Ministru kabinetā un Saeimā.

Tiesību akts paredz, ka šādu administratīvo aktu apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neapturēs to darbību vai izpildi:

(1) ja pieņemts lēmums par tahogrāfa kartes izsniegšanu, anulēšanu vai apturēšanu uz laiku;

(2) ja pieņemts lēmums par Eiropas Kopienas (EK) atļaujas vai tās kopijas pasažieru vai kravas komercpārvadājumu veikšanai Eiropas Savienības teritorijā izsniegšanu, anulēšanu vai apturēšanu uz laiku;

(3) ja pieņemts lēmums par atļaujas starptautiskajiem pasažieru vai kravas pārvadājumiem ar autotransportu izsniegšanu, anulēšanu vai apturēšanu uz laiku;

(4) ja pieņemts lēmums par licences vai licences kartītes pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusu vai kravas komercpārvadājumiem ar kravas automobili izsniegšanu, anulēšanu vai apturēšanu uz laiku.

Pašlaik, ja kāds no iepriekš minētajiem lēmumiem netiek izpildīts nekavējoties, pārvadātājam, to apstrīdot vai pārsūdzot, joprojām ir iespēja turpināt negodīgu uzņēmējdarbību, nesaņemot par to sodu, līdz brīdim, kad administratīvais akts tiek apturēts pilnībā.

Tādējādi viens pārvadātājs var ļaunprātīgi ilgstoši izmantot savas tiesības, bet cits, kas darbojas, ievērojot likuma normas, atrodas nevienlīdzīgā stāvoklī.

Grozījumi paredz arī precizēt pašpārvadājumu definīciju.

 

SM: Par jauniem noteikumiem atlīdzības izmaksai par nozaudētu pasta sūtījumu

Satiksmes ministrija izstrādājusi jaunu kārtību, kādā pasta komersants izmaksās atlīdzību par iekšzemes pasta sūtījumu nozaudēšanu, to satura bojājumu vai iztrūkumu.

Minētie Ministru kabineta noteikumi 17.decembrī izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Lai tie stātos spēkā, tiem jāgūst atbalsts arī valdībā.

Ja persona iesniegs sūdzību atlīdzības saņemšanai par pasta sūtījumu nozaudēšanu vai bojāšanu, pasta komersants veiks pārbaudi un mēneša laikā pieņems lēmumu par atlīdzības piešķiršanu vai motivētu atteikumu to darīt.

Saskaņā ar Pasta likuma 44.pantu pasta komersants pamatotas sūdzības gadījumā ir materiāli atbildīgs par ierakstītu un apdrošinātu pasta sūtījumu nozaudēšanu; ierakstītu un apdrošinātu pasta sūtījumu satura bojājumu vai iztrūkumu; pasta pakas atpakaļsūtīšanu bez paziņojuma par tās neizsniegšanas iemeslu; neapdrošināto pasta paku nozaudēšanu, to satura bojājumu vai iztrūkumu.

Par nozaudētu ierakstītu vēstuļu sūtījumu neatkarīgi no tā satura un svara pasta komersants izmaksātu atlīdzību 20 latu apmērā un iekasēto tarifa summu. Par nozaudētu apdrošinātu pasta sūtījumu komersants izmaksātu atlīdzību pasta sūtījuma apdrošinājuma summas apmērā un iekasēto tarifa summu. Par nozaudētu neapdrošinātu pasta paku plānots, ka komersants izmaksātu atlīdzību, kuras apmēru aprēķinātu, summējot 30 latus par pasta paku un papildus trīs latus par katru kilogramu, un iekasēto tarifa summu.

Ministru kabineta noteikumu projekts izstrādāts, jo iepriekšējais regulējums zaudējis spēku un Pasta likuma pārejas noteikumos paredzēts uzdevums līdz 2010.gada 1.februārim izstrādāt jaunu kārtību.

 

SM: Par ceļu posmu nodošanu Ventspils, Strenču un Balvu pilsētas domei

Satiksmes ministrija bez atlīdzības nodos nekustamos īpašumus Ventspils, Strenču un Balvu pilsētas domei.

To paredz 17.decembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie Ministru kabineta rīkojuma projekti “Par valsts reģionālā autoceļa P122 Ventspils–Piltene posma 6,106.–7,276.km nodošanu Ventspils pilsētas pašvaldības īpašumā”, “Par valsts autoceļa V239 Sedas stacija–Strenči posma 2,842.–3,845.km nodošanu Strenču novada Strenču pilsētas pašvaldības īpašumā” un “Par valsts autoceļu posmu nodošanu Balvu pilsētas pašvaldības īpašumā”.

Pārņemot īpašumā valsts autoceļa posmus, pašvaldībām būs nepieciešami mazāki izdevumi, lai novērotu autoceļu stāvokli un attiecīgi plānotu uzturēšanas pasākumus.

Arī turpmāko attīstību būs iespējams organizēt efektīvāk un operatīvāk nekā valstij, jo minētie autoceļi atrodas to teritorijā.

Turpmāk pašvaldības pārvaldīs un uzturēs savu ceļu tīklu, kā arī centīsies rast iespējas konkrētiem autoceļu posmiem piešķirt lielāku finansējumu, ja tas ir nepieciešams.

Pašvaldība, pārņemot īpašumā valsts autoceļa posmus, varēs izmantot īpašnieka tiesības pilsētas ielu uzturēšanā un būvniecības plānošanā, piesaistot tam nepieciešamo finansējumu, tai skaitā no valsts pamatbudžeta programmas “Valsts autoceļu fonds” apakšprogrammas “Mērķdotācija pašvaldību autoceļiem (ielām)”.

Lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu tiešā valsts pārvaldē ir ievērojami mazāks autoceļu tīkls nekā Latvijā, jo valstij pamatā jānodrošina galvenās satiksmes vajadzības, atstājot vietējās satiksmes nodrošināšanu pašvaldībām.

Lai normatīvais akts stātos spēkā, tas jāapstiprina valdībā.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

VidM: Par grozījumiem ūdens objektu ekspluatācijas noteikumu izstrādāšanas kārtībā

17.decembrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 27.decembra noteikumos Nr.1014 “Ūdens objektu ekspluatācijas (apsaimniekošanas) noteikumu izstrādāšanas kārtība””.

Noteikumu projektā tiek noteikts, kādos gadījumos jāizstrādā ekspluatācijas noteikumi neatkarīgi no tā, vai ūdens objektā hidroloģiskais režīms (notece un ūdens līmenis) tiek vai netiek regulēts, izmantojot hidrotehnisko būvi. Šāda regulācija ir nepieciešama, lai pasargātu apkārtējās platības no applūšanas pavasara un rudens plūdu un palu laikā.

Noteikumu projekts nosaka, ka pēc visu saskaņojumu saņemšanas pašvaldība ekspluatācijas noteikumus apstiprina ar saistošajiem noteikumiem. Ekspluatācijas noteikumu ievērošanu atbilstoši kompetencei kontrolē attiecīgās pašvaldības pilnvarotas personas.

 

VidM: Par mazgāšanas līdzekļu būtisko prasību ievērošanas uzraudzību

17.decembrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 18.oktobra noteikumos Nr.782 “Noteikumi par mazgāšanas līdzekļu būtisko prasību ievērošanas uzraudzību””.

MK rīkojums Nr.448 paredz, ka tiek likvidēta Vides ministrijas pārraudzībā esošā valsts aģentūra “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra” un tās uzdevumi ar 2009.gada 1.augustu tiek nodoti valsts sabiedrībai ar ierobežotu atbildību “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs”.

Savukārt MK rīkojumā Nr.351 noteikts, ka, sākot ar 2009.gada 1.jūliju, Metroloģijas un akreditācijas valsts aģentūras uzdevumus veiks sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs”.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

 

ZM: Par veterinārmedicīniskās prakses sertifikātu izsniegšanas un anulēšanas kārtību

Zemkopības ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Veterinārmedicīniskās prakses sertifikātu izsniegšanas un anulēšanas kārtība”, ko 17.decembrī izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Šobrīd spēkā ir Ministru kabineta 2003.gada 2.septembra noteikumi Nr.493 “Kārtība, kādā izsniedz un anulē veterinārmedicīniskās prakses sertifikātu”.

Jaunais noteikumu projekts paredz detalizētāku kārtību, kādā izsniedz un anulē veterinārmedicīniskās prakses sertifikātu, un prasības sertifikāta pretendentiem, kā arī iesniedzamo dokumentu veidlapas.

Noteikumu projekts arī paredz Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) sertifikācijas komisijas sastāvu un to pienākumus. Izstrādātā kārtība nosaka prasības sertificēto personu reģistram, ko izveido un uztur biedrība. Iesniegumu paraugi, kas nepieciešami veterinārmedicīnas prakses sertifikāta iegūšanai, ir publicēti LVB tīmekļa vietnē www.lvb.lv.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!