• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par iespēju lietotājiem izvēlēties pārlūkprogrammu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2009., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202554

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Funkciju audita komisija: Par panākto progresu uzsāktajos auditos

Vēl šajā numurā

22.12.2009., Nr. 201

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par iespēju lietotājiem izvēlēties pārlūkprogrammu

Eiropas Komisija pieņēma lēmumu, saskaņā ar kuru kļūst juridiski saistošas “Microsoft” piedāvātās saistības veicināt konkurenci tīmekļa pārlūkprogrammu tirgū. Šīs saistības kliedē Komisijas bažas par to, ka “Microsoft” varētu būt piesaistījis “Windows” personālo datoru operētājsistēmai savu tīmekļa pārlūkprogrammu “Internet Explorer”, tādējādi pārkāpjot ES noteikumus par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu tirgū (Līguma par Eiropas Savienības darbību (LESD) 102.pants). “Microsoft” apņemas piedāvāt “Windows” lietotājiem Eiropā iespēju izvēlēties starp dažādām tīmekļa pārlūkprogrammām un dot iespēju datoru ražotājiem un lietotājiem atslēgt “Internet Explorer”. “Microsoft” 16.decembrī arī publicēja saistības, saskaņā ar kurām tas apņemas sniegt vispusīgu informāciju par sadarbspēju.

Konkurences komisāre Nēlī Krūsa šajā saistībā teica: “No šā lēmuma gūs labumu miljoniem lietotāju Eiropā, jo tiem būs iespēja brīvi izvēlēties, kuru pārlūkprogrammu lietot. Šāda izvēles iespēja ne tikai ļaus lietotājiem gūt labāku pieredzi interneta izmantošanā šodien, bet nākotnē kalpos arī par stimulu tīmekļa pārlūkprogrammu uzņēmumiem ieviest inovācijas un piedāvāt labākas pārlūkprogrammas.”

Saskaņā ar Komisijas apstiprinātajām saistībām “Microsoft” Eiropas Ekonomikas zonā uz pieciem gadiem darīs pieejamu izvēles ekrānu, kas “Windows XP”, “Windows Vista” un “Windows 7” lietotājiem ļauj izvēlēties tīmekļa pārlūkprogrammu(-as), ko tie vēlas instalēt papildus “Microsoft” pārlūkprogrammai “Internet Explorer” vai tās vietā.

Saistībās arī paredzēts, ka datoru ražotāji varēs instalēt arī konkurējošas tīmekļa pārlūkprogrammas, noteikt tās kā noklusējuma pārlūkprogrammas un izslēgt “Internet Explorer”.

16.decembra lēmums tika pieņemts pēc iebildumiem, ko Komisija nosūtīja “Microsoft” 2009.gada 15.janvārī. Iebildumos tika uzsvērts Komisijas sākotnējais viedoklis, ka “Microsoft” varētu būt pārkāpis EK līguma 82.panta (tagad Līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pants) noteikumus, ļaunprātīgi izmantojot savu dominējošo stāvokli klientu personālo datoru operētājsistēmu tirgū ‑ piesaistot “Internet Explorer” operētājsistēmai “Windows”.

Komisijas sākotnējais viedoklis bija tāds, ka, piesaistot “Internet Explorer” operētājsistēmai “Windows”, “Microsoft” kropļoja konkurenci. Tas bija tāpēc, ka “Microsoft” tādējādi vairāk nekā 90% personālo datoru tika piedāvāta mākslīga izplatīšanas priekšrocība, kas nebija saistīta ar uzņēmuma produkta kvalitāti. Turklāt sākotnējais viedoklis bija tāds, ka šī piesaiste kavē inovāciju tirgū un rada mākslīgus stimulus programmatūras izstrādātājiem un satura pakalpojumu sniedzējiem projektēt savus produktus vai tīmekļa vietnes galvenokārt “Internet Explorer” vajadzībām.

Apstiprinātās saistības kliedē šīs bažas. Personālo datoru lietotājiem, izmantojot izvēles ekrānu, būs reāla un objektīva iespēja izvēlēties “Internet Explorer” vai kādu no konkurējošām pārlūkprogrammām. Tam jānodrošina konkurence, kas balstīta uz kvalitāti, un jāļauj patērētajiem gūt labumu no tehnikas attīstības un inovācijas gan tīmekļa pārlūkprogrammu tirgū, gan saistītajos tirgos, piemēram, uz tīmekļa resursiem balstītu lietojumu tirgū.

Komisijas lēmuma pamatā ir 9.pants regulā 1/2003 par ES pretmonopola noteikumu īstenošanu. Tajā ir ņemti vērā 2009.gada oktobrī sāktās tirgus pārbaudes rezultāti. Ar šo lēmumu, kurā netiek secināts, vai pārkāpums pastāv, uzņēmumam “Microsoft” tiek uzliktas juridiskas saistības, ko tas piedāvāja, un tiek izbeigta Komisijas izmeklēšana. Ja “Microsoft” pārkāptu savas saistības, Komisija var uzlikt naudassodu līdz 10% no uzņēmuma kopējā gada apgrozījuma, un tai nebūtu jāpierāda, ka ir izdarīts ES pretmonopola noteikumu pārkāpums.

Saistībās ir iekļauts punkts, saskaņā ar kuru Komisijai atļauts pēc diviem gadiem tās pārskatīt. “Microsoft” regulāri sniegs Komisijai ziņojumus (pirmo pēc sešiem mēnešiem) par saistību izpildi un saskaņā ar dažiem nosacījumiem pēc Komisijas pieprasījuma izdarīs izvēles ekrāna pielāgojumus.

Informācija par sadarbspēju

“Microsoft” 2009.gada jūlijā arī izteica priekšlikumus attiecībā uz informācijas atklāšanu par sadarbspēju, kas uzlabotu sadarbspēju starp trešo personu un “Microsoft” produktiem. Pēc spraigām diskusijām ar Komisiju “Microsoft” 16.decembrī savā tīmekļa vietnē publicēja saistību uzlabotu versiju un saistītos dokumentus. Komisija atzinīgi vērtē šo iniciatīvu uzlabot sadarbspēju. Lai gan “Microsoft” publiskās saistības pret Komisiju ir formālas, tās piedāvā trešajām personām garantiju, ka saistības iespējams piemērot privātā kārtā. Komisija rūpīgi uzraudzīs šo saistību ietekmi uz tirgu un ņems vērā izdarītos secinājumus pašlaik notiekošajā pretmonopola izmeklēšanā attiecībā uz sadarbspēju.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!