• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta valstsvizīti Armēnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.12.2009., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202077

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Par izmaiņām izdienas pensiju izmaksas kārtībā

Vēl šajā numurā

15.12.2009., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta valstsvizīti Armēnijā

01.JPG (18387 bytes)
Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere, noslēdzot valstsvizīti Armēnijā un atvadoties no Armēnijas Republikas prezidenta Serža Sargsjana un Ritas Sargsjanas 11.decembrī 
02.JPG (15668 bytes)
Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un Armēnijas premjerministrs Tigrans Sarkisjans pirms kopīgām darba pusdienām ar Armēnijas valdības pārstāvjiem

11.decembrī, turpinoties Valsts prezidenta Valda Zatlera un Lilitas Zatleres valstsvizītei Armēnijā, V.Zatlers darba brokastīs tikās ar Armēnijas premjerministru Tigranu Sarkisjanu un viņa valdības pārstāvjiem.

Premjers norādīja, ka šī tikšanās ir būtisks stimuls abu valstu attiecību aktivizēšanai. Savukārt Valsts prezidents uzsvēra Latvijas un Armēnijas biznesa foruma nozīmīgumu abu valstu attiecību veidošanā, kā arī tika atzīmēti pozitīvie rezultāti biznesa kontaktu stiprināšanā. Armēnijas puse izcēla “Norvik bankas” lomu šajā valstī nekustamo īpašumu kreditēšanā, kā arī savu interesi farmācijas un IT nozarē. Tika arī atzīmēts, ka Latvijas atkritumu apsaimniekotāju uzņēmumu pārstāvju tikšanās laikā ar Erevānas pilsētas vadību ir sperti pirmie soļi sadarbības uzsākšanai.

Sarunā T.Sarkisjans apliecināja, ka veicinās Latvijas un Armēnijas starpvaldību komisijas darba sākšanu. Turklāt tika panākta vienošanās par nepieciešamību noslēgt sadarbības līgumu izglītības, zinātnes un sporta jautājumos. Armēnijas puse izrādīja lielu interesi par kultūras sadarbības programmas izstrādi ar Latviju, īpaši pievēršoties literatūras projektiem. Aktīvāku ekonomisko, kultūras un izglītības kontaktu veidošana dotu nozīmīgu impulsu tūrisma attīstībai starp abām valstīm.

Latvijas un Armēnijas tirgi, kas uzņēmējiem piedāvā plašas, abpusēji izdevīgas sadarbības iespējas, bija galvenais Valsts prezidenta uzsvars runā biznesa foruma noslēgumā. Uzrunājot klātesošos, viņš atzīmēja, ka ekonomiskā krīze dod mums priekšrocību – jaunas iespējas, vēlmi meklēt un attīstīt kontaktus ar jauniem tirgiem. Tāpat viņš norādīja tās jomas, kurās pastāv visplašākais sadarbības potenciāls starp Latviju un Armēniju: informācijas tehnoloģijas, izglītības nozare, veicot kopējus pētījumus vai nodrošinot studentu apmaiņu, tūrisma sakaru attīstīšana.

Armēnijas un Latvijas biznesa foruma laikā Armēnijas prezidents apliecināja, ka personīgi garantēs Latvijas investīciju komfortu Armēnijā. Tāpat viņš vēlreiz uzsvēra, ka Armēnija ir ieinteresēta Latvijas pieredzē, apgūstot ES fondu līdzekļus.

Vakarpusē Valdis Zatlers atsevišķi tikās ar Latvijas uzņēmējiem un pārrunāja vizīšu Gruzijā un Armēnijā rezultātus.

Pēc biznesa foruma apmeklējuma V.Zatlers un dzīvesbiedre iepazinās ar seno rokrakstu institūta “Matenadaran” darbību, kā arī viesojās Sv. Ečmiadzinā, lai tiktos ar V. Sv. Karekinu II, Armēnijas Apustuliskās baznīcas katolikosu. Sarunas laikā ar garīgo līderi Valsts prezidents tika iepazīstināts ar Armēnijas baznīcas vēsturi. Tika pārrunāta arī armēņu diasporas loma Latvijā un iespējas piekopt armēņu reliģiskās tradīcijas Latvijā. Valsts prezidents norādīja, ka armēņi ir labi un lojāli Latvijas iedzīvotāji. Vēlāk Valsts prezidentam bija iespēja arī apskatīt Centrālo katedrāli un Bagātību krātuvi.

Valsts prezidenta Valda Zatlera valstsvizīte Armēnijā un Kaukāza reģionā beidzās pēcpusdienā ar oficiālo atvadīšanās ceremoniju prezidenta pilī.

Valsts prezidenta preses dienests

Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera tosts vakariņās valstsvizītes laikā Armēnijā 2009.gada 10.decembrī:

 Hargaržan paron Nahaga!

Hargeli tikin Sargsjan!

Dzerd gerazancutjunner!

Tiknaik jev paronaik!

 Man ir patiess prieks un gods būt jūsu un jūsu valsts viesim, prezidenta kungs. Ļaujiet man savā un manas kundzes vārdā izteikt pateicību par sirsnīgo uzņemšanu.

Armēņi un latvieši ir senas indoeiropiešu tautas, kuras vieno līdzīgi vēstures līkloči. Par seno armēņu zemi stāsta arī pazīstami latviešu rakstnieki un kultūras cilvēki. No Raiņa līdz mūsu laikabiedriem Mārim Čaklajam, Leonam Briedim, Jānim Peteram. 

2008.gada pavasarī tika publicēta latviešu tautas iemīļoto dzejnieku Knuta Skujenieka dzejoļu krājums “Tagad es esmu Aleksandrs” latviešu un armēņu valodā un Jura Kronberga dzejas izlase Armēnijā. Tas ir nopietns apliecinājums abu tautu kultūras saišu stiprumam.

Neskatoties uz pārciestajām grūtībām un spītējot vēstures mestajiem izaicinājumiem, tās spējušas ne vien saglabāt dziļas un savdabīgas kultūras, bet arī izcīnīt savām tautām neatkarīgas valstis.

Prezidenta kungs!

Tieši kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas starp Armēniju un Latviju ir izveidojušās ciešākas saites un attīstījies politiskais dialogs. Starp abām valstīm ir izveidots labs pamats turpmākai, daudz intensīvākai un efektīvākai savstarpēji izdevīgas sadarbības padziļināšanai.

To īpaši labi parāda augsta līmeņa politiskā dialoga intensificēšana un tikšanās starp Armēnijas un Latvijas amatpersonām pēdējo gadu laikā.

Esmu gandarīts, ka tieši pēdējā gadā ir vērojama strauja ekonomisko sakaru aktivitātes palielināšanās. Par to liecina arī plašais un daudzpusīgais uzņēmēju loks šīs vizītes laikā, kas ir ieinteresēts darboties jūsu valsts strauji augošajā tirgū.

Esmu pārliecināts, ka Erevānā organizētais biznesa forums dos impulsu padziļināt Latvijas un Armēnijas ekonomisko potenciālu, ka tas būs par pamatu, lai turpmāk uzlabotu savstarpējo tirdzniecības apjomu palielināšanos.

04.JPG (17036 bytes) 05.JPG (16615 bytes)

Armēnijas Austuliskās baznīcas katolikoss Viņa svētība Karekins II Sv. Ečmiadzinā, sagaidot Latvijas Valsts prezidentu Valdi Zatleru (attēlā pa kreisi); Valdis Zatlers, iepazīstoties ar Erevānas brendija kompānijas “Ararat” darbību un parakstoties uz viņam pasniegtās dāvanas (attēlā pa labi)
Foto: Toms Kalniņš, VPD

Ģeogrāfiskais attālums, kas šķir Armēniju un Latviju, nav nepārvarams šķērslis abu valstu attiecību veidošanā, it īpaši, kopš ir atklāta tiešā avioreisu satiksme starp Rīgu un Erevānu. Tā veicina gan tūrisma attīstību, gan stiprina uzņēmējdarbības saites.

Lai gan līgumtiesiskā bāze starp Latviju un Armēniju ir attīstīta un sekmē abu valstu sadarbību, esmu īpaši gandarīts par šodien noslēgtajiem līgumiem.

Šie līgumi liks stingrus pamatus tālākai divpusējo sakaru attīstībai tādās nozīmīgās jomās kā ekonomikā, zinātnē, gaisa satiksmē, vides aizsardzībā, kā arī cīņā ar terorismu un organizēto noziedzību.

Latvijā izveidotās armēņu kopienas un biedrības ir devušas nozīmīgu ieguldījumu mūsu valstu kultūras sakaru intensificēšanā. Ar Latviju ir saistītas daudzu armēņu dzīves – mūziķi, ārsti, mākslinieki, uzņēmēji ir dzīvojuši mūsu valstī daudzu gadu garumā. Esmu lepns, ka šie izcilie ļaudis arī turpmāk sniegs savu ieguldījumu Latvijas attīstībā.

Augsti godātais prezidenta kungs!

Ekselences! Dāmas un kungi!

Atļaujiet man uzsaukt tostu par mūsu līdzšinējo un nākamo sadarbību, par mūsu tautu draudzību, par mūsu valstu uzplaukumu! Vēlu veiksmi un labklājību visai Armēnijas tautai!

Paron Nahaga, mahtum em Dzez arohčutjun jev hadžoghutjunnner Dzer ašhatankum – I npast petutjan bargavačman!

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!