• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2009., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201846

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par paveikto Austrumu partnerībā un prioritātēm 2010.gadā

Vēl šajā numurā

10.12.2009., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis pauž atbalstu pēc iespējas lielākai Latvijas institūciju iesaistīšanai starptautiskajā operācijā Afganistānā, tomēr papildus Nacionālo bruņoto spēku (NBS) personāla dalībai starptautisko spēku sastāvā Afganistānā ir jāmeklē iespējas mūsu valsts civilo ekspertu iesaistīšanai Afganistānas atjaunošanā.

“Lielāka mūsu karavīru kontingenta nosūtīšana uz starptautisko operāciju Afganistānā esošā budžeta ietvaros nav iespējama un tuvākajā laikā šo līmeni nav plānots pārskatīt,” norāda ministrs. I.Lieģis atgādina, ka 175 karavīru dalība militārajā operācijā Afganistānā ir saskaņota ar mūsu stratēģiskajiem sabiedrotajiem un alianses vadību.

Vienlaikus I.Lieģis uzskata, ka papildus militārā un civilā personāla nosūtīšanu uz Afganistānu ir iespējams skatīt tikai budžeta palielināšanas gadījumā. Ministrs uzsver, ka pietiekamu finanšu līdzekļu gadījumā Latvija būtu spējīga nosūtīt gan papildu karavīrus, gan aizsardzības nozares civilos ekspertus starptautisko spēku operācijā. Ministrs izsaka gandarījumu par tiem Aizsardzības ministrijas darbiniekiem, kuri jau iepriekš izrādījuši interesi iegūt pieredzi starptautiskajā vidē Afganistānā.

Ministrs uzskata, ka, meklējot papildus iesaistīšanās iespējas Afganistānā, jābalstās uz 2007.gada 13.novembra Ministru kabineta lēmumu “Pamatnostādnes visaptverošai Latvijas iesaistei Afganistānas atjaunošanā 2007.–2013.gadam”, no kurām patlaban tiek pildītas galvenokārt ar NBS iesaistīšanos saistītās aktivitātes. Ministru kabineta lēmumā minētajām valsts institūcijām ir aktīvi jāmeklē iespējas lielākai dalībai Afganistānā, kas sniegs ieguldījumu arī Latvijas karavīru drošībā operācijas rajonā.

9.decembrī, kad pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā pretkorupcijas diena, aizsardzības ministrs rosina apsvērt Latvijas iespēju aktīvāk atbalstīt starptautiskās sabiedrības centienus mazināt korupciju Afganistānā.

Šobrīd starptautiskajā operācijā Afganistānā dienestu turpina 175 Latvijas kontingenta karavīri, kuri izvietoti Farjabas provincē valsts ziemeļos, kā arī Nuristānas un Kunāras provincēs Afganistānas austrumos. Kopējās starptautiskās operācijas izmaksas 2010.gada budžetā paliek šā gada līmenī – t.i., 12 miljoni latu.

Airis Rikveilis, aizsardzības ministra biroja vadītājs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!