• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par paveikto Austrumu partnerībā un prioritātēm 2010.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2009., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201843

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums

Par Atzinības krusta piešķiršanu

Vēl šajā numurā

10.12.2009., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par paveikto Austrumu partnerībā un prioritātēm 2010.gadā

8.decembrī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās Eiropas Savienības dalībvalstu un Austrumu partnerības valstu ārlietu ministru plenārsesijā Briselē, kas bija pirmā ārlietu ministru līmeņa tikšanās Austrumu partnerības iniciatīvas ietvaros. Sanāksme norisinājās pēc ES prezidējošās valsts Zviedrijas iniciatīvas, un tikšanās mērķis bija sniegt kopsavilkumu par paveikto Austrumu partnerībā kopš Prāgas samita šā gada maijā, pārrunāt sasniegtos rezultātus, kā arī ieskicēt turpmākās prioritātes 2010.gadā.

Sanāksmes laikā M.Riekstiņš atzīmēja, ka Austrumu partnerības panākumi lielā mērā ir saistīti ar dalībvalstu kopīgām spējām radīt taustāmus praktiskās sadarbības rezultātus līdztekus politisko attiecību padziļināšanai. Ministrs norādīja, ka Eiropas Komisijas sniegtais pārskats par Austrumu partnerības ietvaros īstenoto progresu ir labs pamats tālākai rīcībai gan divpusējā, gan daudzpusējā formātā.

Tāpat M.Riekstiņš pozitīvi novērtēja jau paveikto Austrumu partneru ekonomiskajā integrācijā un akcentēja nepieciešamību noslēgt sarunas par Padziļinātas un visaptverošas brīvās tirdzniecības zonas izveidi (Deep and Comprehensive Free Trade Area).

Runājot par enerģētikas politikas jautājumu, M.Riekstiņš ar gandarījumu akcentēja ES un Austrumu partnerības valstu sadarbības intensificēšanu šajā jomā. Latvijas ārlietu ministrs informēja par Latvijā nesen notikušo ekspertu līmeņa semināru par energoefektivitāti un atjaunojamiem resursiem.

Saistībā ar ES dalībvalstu ieguldījumu visaptverošas institucionālās kapacitātes paaugstināšanas programmā (Comprehensive Institution Building) M.Riekstiņš pauda Latvijas gatavību turpināt sniegt pieredzes apmaiņu ar Austrumu partnerības valstīm, kas veiksmīgi aizsākusies jau divpusējās sadarbības formātā tādās jomās kā vides sektors, robežkontrole un muita, fitosanitārie standarti un patērētāju tiesības.

Sanāksmes dalībnieki formāli apstiprināja daudzpusējās tematiskās platformās sagatavotās četras Rīcības programmas 2009.–2011.gadam.

Ārlietu ministri vienojās nākamo Austrumu partnerības ministru sanāksmi organizēt Beļģijas prezidentūras laikā Eiropas Savienībā 2010.gada otrajā pusē.

Austrumu partnerības programma paredz spēcīgākas un aktīvākas Eiropas Savienības politikas veidošanu ar sešām valstīm, kas atrodas austrumos no ES: Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu un Ukrainu.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!