• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par jauno Eiropas Savienības stratēģiju "ES 2020". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2009., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201500

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par papildu finansējumu ES fondu jaunajiem projektiem

Vēl šajā numurā

03.12.2009., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par jauno Eiropas Savienības stratēģiju “ES 2020” 

Lisabonas stratēģijas izaugsmei un nodarbinātībai īstenošanas cikls beigsies 2010.gadā, tāpēc Eiropas Komisija (EK) sākusi darbu pie jaunās stratēģijas “ES 2020”, kas būs Lisabonas stratēģijas pēctece.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars uzsver, ka ““ES 2020” stratēģijas ideja ir izveidot ES telpā ilgtspējīgu sociālā tirgus ekonomiku, kurā labklājības līmenis tiek veicināts ar inovācijas un efektīvas resursu izmantošanas palīdzību, galveno uzsvaru liekot uz zināšanām. Ar gandarījumu varam atzīmēt, ka nule valdības apstiprinātā Ekonomikas atveseļošanas plāna mērķis pilnībā atbilst Eiropas Komisijas jaunās stratēģijas mērķim, kas nozīmē, ka Latvija jau sākusi ceļu uz “ES 2020” mērķu sasniegšanu. Atveseļošanas plāna galvenais uzdevums ir radīt konkurētspējīgu, uz importa aizstāšanu un eksportu orientētu ražošanu Latvijā”.

Pēc EK priekšlikuma “ES 2020” stratēģijai ir trīs galvenās prioritātes:

• izaugsmes nodrošināšana uz vērtību radīšanas bāzes ar zināšanu palīdzību (izglītība un pētniecība, inovācija un kreativitāte);

• iespēju nodrošināšana cilvēkiem iekļaujošā sabiedrībā (elastība un drošība darba tirgū, prasmes, nabadzības un atstumtības mazināšana, pašnodarbinātības iespēju paplašināšana);

• konkurētspējīgas, savienotas un videi draudzīgākas (zaļākas) ekonomikas veidošana (transports, enerģētika, rūpniecības politika).

Eiropas Komisija 2009.gada 24.novembrī publicēja stratēģijas “ES 2020” projektu un aicina Eiropas Savienības dalībvalstu iedzīvotājus, sabiedriskās organizācijas, valsts pārvaldes iestādes un citus interesentus sniegt komentārus par šajā dokumentā izklāstītajām idejām.

Ekonomikas ministrija (EM) aicina Latvijas sabiedrību, sociālos partnerus, valsts pārvaldes iestādes un visus interesentus aktīvi izteikties par jaunās EK stratēģijas projektu “ES 2020”, sūtot viedokļus elektroniski uz šādu e-pasta adresi: EU2020@ec.europa.eu un vienlaikus arī uz Ekonomikas ministrijas e-pasta adresi: pasts@em.gov.lv līdz 2010.gada 15.janvārim.

Pēc publiskās konsultācijas termiņa beigām (2010.gada 15.janvāris) EK plāno sagatavot oficiālo dokumentu par “ES 2020” stratēģiju, kuru plānots apstiprināt 2010.gada marta pavasara Eiropadomes sanāksmē. Balstoties uz oficiāli apstiprināto “ES 2020” stratēģiju, ES dalībvalstīm, tostarp arī Latvijai, būs jānosaka nacionālās prioritātes un mērķi, kā arī strukturālo reformu pasākumi.

Kā zināms, Lisabonas stratēģiju Eiropas Savienības dalībvalstis apstiprināja ES valstu un valdību vadītāju sanāksmē Lisabonā 2000.gada 23.–24.martā. Tā definē ES stratēģiskos mērķus un uzdevumus, kas paveicami, lai veicinātu ekonomisko attīstību un nodarbinātību, vienlaikus ņemot vērā sociālās iekļaušanas un ilgtspējīgas attīstības apsvērumus. 2005.gadā tika atjaunota Lisabonas stratēģija, koncentrējot to uz diviem galvenajiem uzdevumiem – izaugsmi un nodarbinātību, kā arī Eiropas un nacionālajā līmenī identificējot darbības pasākumus, kuri palīdzētu sasniegt stratēģijā izvirzītos mērķus.

ES dalībvalstīm katru gadu jāsniedz EK Ziņojums par progresu Lisabonas stratēģijas īstenošanā. Latvijas pēdējais Ziņojums par nacionālās Lisabonas programmas īstenošanu, kurā ir izvērtēti iepriekšējā gada laikā veiktie pasākumi (koncentrējoties galvenokārt uz progresu kopš 2008.gada otrās puses) un izvirzīti jaunie uzdevumi un pasākumi 2009.–2010.gadam, publicēts EM mājaslapā.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!