• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu ES finanšu sistēmas uzraudzības iestāžu izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2009., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201470

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Lisabonas līguma piedāvātajām jaunajām iespējām

Vēl šajā numurā

03.12.2009., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu ES finanšu sistēmas uzraudzības iestāžu izveidi

Saeimas Eiropas lietu komisija 30.novembrī apstiprināja nacionālo pozīciju Eiropas Savienības Ekonomikas un finanšu ministru (ECOFIN) padomei par jaunu Eiropas Savienības (ES) finanšu sistēmas uzraudzības iestāžu izveidi.

Kā noskaidroja deputāti, 2.decembra ECOFIN padomē plānots panākt politisku vienošanos par Eiropas Finanšu uzraudzības sistēmas izveidi, kura nodarbotos ar atsevišķu finanšu iestāžu uzraudzību. Reorganizējot esošo uzraudzības sistēmu, plānots izveidot Eiropas Banku institūciju, Eiropas Apdrošināšanas un pensiju fonda institūciju, kā arī Eiropas Vērtspapīru institūciju.

Diskutējot par nostāju, kādu Latvijas pārstāvji paudīs ECOFIN padomē, deputāti mudināja rast iespēju uzturēt mūsu valsts iebildumus pret kvalificētā balsojuma piemērošanu jauno uzraudzības iestāžu lēmumu pieņemšanas kārtībā. “Atbalstām nacionālo pozīciju ar piebildi, ka Latvijai vajadzētu iespēju robežās censties panākt vienkārša vairākuma balsojuma procedūras izmantošanu,” teica komisijas priekšsēdētājas biedre Karina Pētersone.

Līdzīgu nostāju pauž arī ES prezidējošā valsts Zviedrija un vēl 19 dalībvalstis, tomēr pret vienkāršā balsu vairākuma principa izmantošanu iebilst Francija, Vācija, Itālija, Nīderlande, Lielbritānija un Rumānija, kuras veido bloķējošo mazākumu, noskaidroja deputāti.

Atšķirībā no līdzšinējās uzraudzības sistēmas, kurai ir tikai konsultatīvas funkcijas, jaunajām Eiropas institūcijām būs tiesības izdot individuāliem tirgus dalībniekiem saistošus lēmumus. Piemēram, tās izšķirs strīdus starp ES dalībvalstu uzraudzības iestādēm un sagatavos priekšlikumus par tehniskajiem standartiem, bet Eiropas Vērts­papīru un tirgus iestāde arī veiks kredītreitinga aģentūru tiešu uzraudzību.

Plānots, ka jaunās ES finanšu sistēmas uzraudzības institūcijas darbu sāks 2011.gadā un to uzturēšana izmaksās 37 miljonus eiro. Saskaņā ar Finanšu ministrijas aprēķiniem Latvijai šo institūciju uzturēšanai 2011.gadā būs jāatvēl 22 tūkstoši eiro jeb 15 tūkstoši latu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!