• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lisabonas līguma piedāvātajām jaunajām iespējām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2009., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201468

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par skaidru, racionālu cīņu ar cūku gripas pandēmiju

Vēl šajā numurā

03.12.2009., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lisabonas līguma piedāvātajām jaunajām iespējām

1.decembrī spēkā stājās Eiropas Savienības (ES) Lisabonas līgums, kas sniedz iespēju ES līmenī sekmīgi aizstāvēt Latvijas nacionālās intereses, pauda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

“Tas, vai spēsim pilnībā izmantot Lisabonas līguma sniegtās jaunās iespējas, būs atkarīgs tikai no mums pašiem. Mūsu ieguvumi no Lisabonas līguma būs tieši tik lieli, cik mēs aktīvi iesaistīsimies Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanas procesā, cik daudz uzmanības veltīsim šiem jautājumiem,” uzsvēra V.Paegle.

Saeimas komisijas priekšsēdētāja atgādina, ka ar Lisabonas līgumu tiek ne tikai izveidoti jauni ES augstākie amati, bet pieaug arī ES iedzīvotāju un dalībvalstu nacionālo parlamentu iespējas iesaistīties ES lēmumu pieņemšanas procesā. Piemēram, miljons ES iedzīvotāju, kuri pārstāv dažādas dalībvalstis, turpmāk varēs nākt klajā ar ES likumdošanas iniciatīvu.

Nacionālajiem parlamentiem Lisabonas līgums sniegs iespēju efektīvāk pārraudzīt ES tiesību aktu izstrādes gaitu. Dalībvalstu parlamenti lūkosies, lai priekšlikumi un likumdošanas iniciatīvas atbilstu subsidiaritātes un proporcionalitātes principiem, vērtējot, vai ES tiesību aktu izstrādes mērķi labāk nebūtu sasniedzami zemākā – dalībvalstu likumdošanas līmenī.

Ar Lisabonas līgumu tiek vienkāršota un uzlabota lēmumu pieņemšanas procedūra ES, izveidoti Eiropadomes priekšsēdētāja un ES augstā pārstāvja amati, kā arī precīzi noteiktas un nodalītas ES un nacionālo dalībvalstu kompetences. Tāpat līgums maina ES institucionālo uzbūvi un piešķir ES juridiskas personas statusu. Līgums arī pirmo reizi nosaka kārtību, kādā dalībvalsts var izstāties no ES.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!