• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atgriešanās šķērsielā - šodienas dzīvēs un likteņos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.1999., Nr. 200/207 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20139

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Integrācija un Valsts valodas likums

Vēl šajā numurā

22.06.1999., Nr. 200/207

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atgriešanās šķērsielā — šodienas dzīvēs un likteņos

Latvijas kinodzīvē svētkus nesvin bieži. 16.jūnija vakarā tādi notika kinoteātrī "Rīga", kur pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā pilnmetrāžas filma "Jaunie laiki šķērsielā". Radošā grupa — tā pati, kas 1988.gadā veidoja filmu "Šķērsiela": scenārija autors Tālivaldis Margēvičs, režisors un operators Ivars Seleckis, montāžas režisore Maija Selecka, komponists Ivars Vīgners, skaņu operatori Aivars Riekstiņš un Nikolajs Gridņevs, izpildproducents Leonīds Bērziņš.

Jaunā filma ir emocionāli tēlains laikmeta dokuments. Autori iejūtīgi ielūkojušies cilvēku ikdienas gaitās, vērojuši, ko viņu likteņos un raksturos ienesis mūsu dzīves lielais pārmaiņu laiks.

Šķērsielas iedzīvotājs akmeņkalis Aldis Rudašs vēlējies, lai zīme par filmu un viņa kaimiņiem saglabātos tieši šajā vietā — Šķērsielas un Mazās Bolderājas ielas krustojumā. Uz tā atklāšanu dienu pirms pirmizrādes pulcējās kinoļaudis, žurnālisti un filmas varoņi. Atcerējās epizodes, kā tapušas abas filmas. Ivars Seleckis presē lūdza izteikt pateicību Latvijas Nacionālajam kinematogrāfijas centram un citiem filmas atbalstītājiem. Pusi līdzekļu devuši dažādi ārzemju ļaudis.

Par šo atgriešanos Šķērsielā pēc desmit gadiem zvērinātais šķērsielnieks Tālivaldis Margēvičs sacīja: "Grūti pateikt, vai tas ir pienākums vai nostaļģija, kas sauca mūs atpakaļ. Laikam gan viens, gan otrs. Pirmā filma ietekmēja kā autoru, tā šķērsielnieku dzīvi. Mēs ieguvām draugus, ar kuriem gribas tikties atkal un atkal. Gribējām parādīt, ka arī te notikuši savi satricinājumi. Šķērsiela ir kā Latvijas plauksta, kurā jebkura zīlniece var saskatīt likteņlīnijas. Šķērsielai cauri izgājuši mērnieki. Zemi viņi kaut kā sadalījuši un pārdalījuši, bet iemērīt kādam lielāku gabalu dvēseles miera mērnieki, protams, nespēj. Mainījušies ne tikai kaimiņu īpašumi un rocība, citādi ievirzījušās attiecības pat ģimenēs. Tas nav ne labi, ne slikti, tas vienkārši tā ir, jo vēstures rati turpina savu nebeidzamo ceļu arī pa šķērsielas grambām." Mūsu skatītāji filmu varēs vērtēt rudenī.

Aina Adermane

SKERSI~1.JPG (43123 BYTES) Radošā grupa kopā ar dažiem filmas varoņiem Foto: Harijs Burmeistars

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!