• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par augstākās izglītības un zinātnes finansējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2009., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201349

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par EK attīstības sadarbības portfeli Latvijas kandidātam

Vēl šajā numurā

01.12.2009., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par augstākās izglītības un zinātnes finansējumu

 

Ņemot vērā 1.decembrī plānotās studentu aktivitātes, kas vērstas pret jebkādu finansējuma samazinājumu augstākajai izglītībai un zinātnei, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzsver, ka, strādājot pie nākamā gada budžeta projekta, atšķirībā no sākotnējās situācijas augstākajai izglītībai un zinātnei papildu panākti gandrīz deviņi miljoni latu. Zinātnes bāzes finansējums nodrošināts 93% apmērā no šā gada līmeņa apstākļos, kad atsevišķām citu ministriju pozīcijām atlikušā finansējuma apjoms veido teju trešo vai pat piekto daļu no esošā. Turklāt augstākajai izglītībai un zinātnei nodrošināta iespēja jau tagad un nākotnē uz konkurences pamata vēl nebijušā apjomā saņemt ES struktūrfondu līdzekļus.

Ministru prezidents V.Dombrovskis rosina augstākajā izglītībā iesaistītos, īpaši – studentus, efektīvi sekot līdzi tam, kā katrā augstskolā tiek nodrošināta studiju kvalitāte, vienlaikus aicinot racionālāk un efektīvāk izmantot pieejamo finansējumu. “Debates par finanšu izlietojumu un to piešķīrumu, arī par rezultātiem un sasniegumiem, tajā skaitā augstākajā izglītībā un zinātnē, nedrīkst pazust no sabiedrības dienaskārtības. Svarīgi, lai galvenais kritērijs finanšu izlietojumam būtu kvalitāte, par kuru diemžēl viedokļi dalās. Arī studentiem savās augstskolās būtu jāprasa studiju kvalitāte, lai tādējādi stiprinātu izpratni par izglītības un zinātnes nozīmīgumu,” atzīst V.Dombrovskis.

Nākamā gada budžetā papildus augstākajai izglītībai ir piešķirti 5 929 629 lati. 3.oktobrī valdība piešķīra 2,89 miljonus latu no iepriekš paredzētā finansējuma valsts galvojumu apmaksai, kuru īstenošana nav uzsākta. 22.oktobra Ministru kabineta sēdē tika piešķirti 1,155 miljoni latu no VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” veiktajiem maksājumiem par valsts kapitāla daļu izmantošanu. 20.novembrī valdība atbalstīja 1 miljona latu piešķiršanu no VAS “Latvenergo” peļņas daļas atbilstoši Saeimas deputātu iesniegtajam priekšlikumam 2010.gada valsts budžeta projekta otrajam lasījumam. Savukārt 23.novembrī Ministru kabinets piešķīra vēl 884 000 latu no VAS “Latvijas valsts meži” maksājuma par valsts kapitāla izmantošanu.

Līdzās augstākajai izglītībai piešķirtajiem 5 929 629 latiem valdība ir pieņēmusi lēmumu vēl par papildu finansējuma piešķiršanu zinātnei 3 039 000 latu apmērā. 2.oktobrī valdība atbalstīja 1,155 miljonu latu piešķiršanu no VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” maksājumiem par valsts kapitāla daļu izmantošanu. 20.novembra valdības sēdē tika piešķirts 1 miljons latu no VAS “Latvenergo” peļņas daļas atbilstoši Saeimas deputātu iesniegtajam priekšlikumam 2010.gada valsts budžeta projekta otrajam lasījumam. Un 23.novembrī Ministru kabinets atbalstīja 884 000 latu piešķiršanu no VAS “Latvijas valsts meži” maksājuma par valsts kapitāla izmantošanu.

Papildus valsts budžetā plānotajam finansējumam augstākajai izglītībai ir pieejams nozīmīgs ES struktūrfondu finansējums, kas dod iespējas uzlabot situāciju augstākajā izglītībā un zinātnē. Turklāt jau iepriekšējā periodā izdevies īstenot nozīmīgus projektus, gan labiekārtojot auditorijas un laboratorijas, gan pilnveidojot augstākās izglītības programmas u.c. Eiropas Sociālā fonda atbalsts augstākajai izglītībai un zinātnei ir plānots četru aktivitāšu ietvaros. Trijās no šīm aktivitātēm, kurās ESF atbalsts tiek sniegts maģistrantiem, doktorantiem un cilvēkresursu piesaistei zinātnei, ir sākta projektu īstenošana. Kopējais šo triju aktivitāšu finansējums ir 89,9 miljoni latu, un visās aktivitātēs ir nodrošināts valsts budžeta līdzfinansējums pilnā apmērā, kā arī nodrošināti avansa maksājumi projektu īstenošanai.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!