• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz deputātu jautājumu rakstiski iesniegtā atbilde. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2009., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201323

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par 15.Baltijas Ministru padomes sanāksmi Viļņā

Vēl šajā numurā

01.12.2009., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz deputātu jautājumu rakstiski iesniegtā atbilde

 

Ministre B.Rozentāle

Uz jaut. nr.180/J9 – dok. nr.5202

Par Veselības ministrijas gatavību cīņai pret vīrusu A(H1N1)

 

Veselības ministrija ir izskatījusi Jūsu iesniegumu par Veselības ministrijas gatavību cīņai pret vīrusu A(H1N1) un sniedz šādu informāciju:

I. Veselības ministrija laika posmā no 2004.gada līdz šim brīdim attiecībā par rīcību gripas pandēmijas gadījumā ir rīkojusies saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas (turpmāk – PVO), Eiropas Komisijas (turpmāk – EK) un Eiropas slimību profilakses un kontroles centra (turpmāk – ECDC) ieteikumiem un rekomendācijām.

Pamatojoties uz PVO rekomendācijām un saskaņā ar 2004.gada 26.martā EK apstiprināto dokumentu “Komisijas darba dokuments gripas pandēmijas gatavības un reaģēšanas pasākumu plānošanai” (“COMMISSION WORKING PAPER on Community Influenza Pandemic Preparedness and Response Planning”), kurā noteikts, ka Eiropas Savienības dalībvalstīm jāizstrādā gripas pandēmijas gatavības plānošanas dokumenti, Latvijā tika izstrādāts informatīvais ziņojums “Par rīcību gripas pandēmijas gadījumā” (turpmāk tekstā – rīcības plāns), kas apstiprināts Ministru kabineta 2005.gada 18.oktobra sēdē (protokols Nr.60, 31.§). Ministru kabinets akceptēja vakcinācijas un ārstēšanas jomā informatīvajā ziņojumā ietverto rīcību C variantā, kas paredz:

1. Starppandēmiju periodā – vakcinēt pret sezonālo gripu par valsts budžeta līdzekļiem vismaz 20% bērnus līdz 7 gadu vecumam un personas, kas vecākas par 65 gadiem, ņemot vērā šobrīd esošo vakcinācijas aktivitāti pret sezonālo gripu, ka vakcinējas tikai 5% iedzīvotāju.

2. Pārējo iedzīvotāju brīvprātīgā ikgadējā vakcinācija pret sezonālo gripu ar esošo gripas vakcīnu (par saviem vai par darba devēja līdzekļiem).

3. Gripas pandēmijas gadījumā visu gripas slimnieku (t.sk. arī ambulatoro) ārstēšanas nodrošināšana ar pretvīrusu līdzekļiem.

4. Gripas slimnieku ar komplikācijām ārstēšanas nodrošināšana ar antibiotikām.

Rīcības plāns tika aktualizēts 2006.gadā un atbilstoši ECDC ekspertu novērtējumam pilnveidots 2007.gadā, norādot atbildīgās institūcijas un jomas, kuru darbība ir svarīga gripas pirmspandēmijas periodā, kā arī gripas pandēmijas gadījumā.

2007.gada 4.decembrī ar Veselības ministrijas rīkojumu Nr.181 “Par starpnozaru gripas pandēmijas gatavības plānošanas komisijas izveidošanu” tika izveidota Starpnozaru gripas pandēmijas gatavības plānošanas komisija (turpmāk – komisija), kurā iekļauti pārstāvji no atbildīgajām institūcijām un ministrijām. Komisijas darba sanāksmes notiek pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā 2 reizes gadā. Sēdēs tiek izskatīti jautājumi saistībā ar gatavību gripas pandēmijai, kā arī sniegta aktuālākā informācija par epidemioloģisko situāciju Latvijā, Eiropas valstīs un pasaulē. Atbilstoši komisijā pieņemtajiem lēmumiem tiek papildināts gripas pandēmijas gatavības plāns.

Ņemot vērā ECDC un EK ieteikumus veikt gripas pandēmijas plānu pārbaudi, 2007.gadā un 2008.gadā tika noorganizētas 5 reģionālās treniņmācības ar mērķi novērtēt reģionālos rīcības plānus gripas pandēmijas gadījumā.

Pēc PVO paziņojuma š.g. 24.aprīlī par pirmajiem saslimšanas gadījumiem ar jauno gripu A(H1N1) Meksikā, ASV, Kanādā un citās valstīs, tika sasaukta Valsts operatīvā medicīniskā komisija (27.04.2009.), lai informētu Veselības ministrijas vadību par jaunās gripas izplatību un pieņemtu lēmumu tālākai rīcībai.

Sēdē tika nolemts:

1.Valsts aģentūrai “Sabiedrības veselības aģentūra”:

1.1. informēt iedzīvotājus, kuri bijuši Meksikā, par nepieciešamajiem pasākumiem;

1.2. aicināt ārstniecības personas ziņot par katru pacientu ar gripas simptomiem, kurš ir apmeklējis gripas skarto teritoriju, paraugus nosūtīt laboratoriskai izmeklēšanai uz valsts aģentūru “Latvijas Infektoloģijas centrs”;

1.3. turpināt gripas monitoringu;

1.4. sekot aktuālajai informācijai, ko sniedz PVO, EK, ECDC.

2. Valsts aģentūrai “Latvijas Infektoloģijas centrs” turpināt paraugu laboratorisko izmeklēšanu un nodrošināt pacientu atbilstošu ārstēšanu.

Atbilstoši sēdē nolemtajam valsts aģentūra “Sabiedrības veselības aģentūra” sagatavoja informatīvos materiālus:

– Vispārīgi ieteikumi iedzīvotājiem, kā rīkoties un kādus profilakses pasākumus veikt pandēmijas gadījumā;

– Pacienta aprūpe. Kontroljautājumi ārstniecības personālam;

– Informācija ārstniecības personām par jauno gripu;

– Uzņēmējdarbības nepārtrauktības plānošana, gatavojoties gripas pandēmijai;

– Ieteikumi ceļotājiem, kuri ierodas/izceļo no/uz jaunās gripas skartajām teritorijām;

– Ieteikumi jaunās gripas A(H1N1) profilaksei viesnīcās.

Ieteikumi tika ievietoti valsts aģentūras “Sabiedrības veselības aģentūra” mājaslapā (šobrīd informācija ir pieejama Veselības ministrijas mājaslapā), kā arī nosūtīti profesionālajām ārstu asociācijām, ģimenes ārstiem, lidostai, tūrisma firmām.

Šobrīd ir aktualizēti “Ieteikumi ārstniecības iestādēm un ārstniecības personām rīcībai, kad ir klīniski un epidemioloģiski pamatotas aizdomas par pacienta saslimšanu ar pandēmisko gripu A(H1N1)”, kas izplatīti ģimenes ārstiem un ārstniecības iestādēm. Papildus informācija ir pieejama valsts aģentūras “Latvijas Infektoloģijas centrs” mājaslapā.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju pasaulē saistībā ar gripas A (H1N1) izplatību, kā arī to, ka PVO š.g. maijā noteica gripas A (H1N1) draudu līmeņa 5.fāzi, 2009.gada 2.jūnijā tika veikti grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 21.novembra noteikumos Nr.948 “Noteikumi par gripas pretepidēmijas pasākumiem” (turpmāk – noteikumi), nosakot, ka gripas monitorings turpinās arī PVO izsludinātās pandēmijas laikā (sestā fāze) vai pandēmijas draudu gadījumā (ceturtā un piektā fāze). Līdz ar to tiek nodrošināta gripas A (H1N1) epidemioloģiskā uzraudzība valstī.

Vienlaicīgi informējam, ka iepriekšminēto noteikumu 5.punkts nosaka arī, ka katra ārstniecības iestāde izstrādā rīcības plānu gripas epidēmijas laikā un gripas epidēmijas draudu gadījumā to īsteno. Plānā ietver šādus jautājumus:

– ārstniecības iestādes darbinieku individuālā gripas profilakse (personāla vakcinācija, specifisko pretgripas preparātu lietošana un aizsarglīdzekļu izmantošana);

– ārstniecības iestādes darba režīms, tai skaitā gripu ierobežojošie pasākumi;

– gripas slimnieku ārstēšanas un aprūpes taktika;

– rezerves ārstniecības personāla nodrošinājums un papildu resursu iesaistīšana;

– ārstniecības iestādes gultasvietu pārprofilēšana gripas epidēmijas laikā;

– ārstniecības iestādes personāla apmācība, kā rīkoties gripas epidēmijas laikā;

– pacientu un viņu ģimenes locekļu izglītošana gripas profilakses jautājumos.

Tā kā gripas A(H1N1) klīniskās izpausmes un inficēšanās veids neatšķiras no parastās ikgadējās sezonālās gripas, ārstniecības personai ir jārīkojas saskaņā ar savā iestādē izstrādāto gripas pretepidēmijas plānu.

II. Par vakcīnu iepirkumu.

Informējam, ka Latvijas viedoklis par vakcīnas pret pandēmiskās gripas vīrusu iepirkumiem tika pieņemts Ministru kabineta 2009. gada 30. aprīļa sēdē. Šajā sēdē tika apstiprināta Latvijas pozīcija “Par gripas vīrusu A (H1N1)” (uz 08. – 09.06.2009. ES Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes sanāksmi).

Pēc tam minētā pozīcija tika iesniegta Saeimas Eiropas lietu komisijā.

Latvijas pozīcija bija šāda:

Latvija noteikti atbalsta darba turpināšanu par koordināciju par pretvīrusu līdzekļu pieejamību.

Jautājumā par vakcīnām Latvija joprojām uzskata, ka, ņemot vērā situāciju pasaulē, kā arī vīrusa izplatību salīdzinājumā ar sezonālās gripas izplatību ik gadu, šobrīd būtu pārsteidzīgi pieņemt tālejošus lēmumus par vakcīnām. Visiem šādiem lēmumiem jābūt izsvērtiem un pamatotiem.

III. Rudens ir laiks, kad parasti izplatās gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju izraisītāji. Arī jaunās gripas vīruss, līdzīgi kā citi vīrusi, izplatās gaisa pilienu un kontakta ceļā. Līdz ar to profilakses pasākumi pret pandēmisko gripu izglītības iestādēs ne ar ko neatšķiras no profilakses pasākumiem pret sezonālo gripu un citām akūtu augšējo elpceļu infekcijām. Galvenokārt tie ir ikdienas vispārīgie higiēnas pasākumi – roku mazgāšana, telpu vēdināšana un mitrā uzkopšana u.tml. Ieteikumi profilakses pasākumu veikšanai no gada uz gadu tiek izplatīti ar plašsaziņas līdzekļu, interneta, kā arī pašvaldību, t.sk. ar Rīgas Domes struktūrvienību starpniecību.

Latvijā tiek nodrošināts ikgadējais gripas monitorings. Sākoties gripas epidēmiskās aktivitātes pacēlumam, izglītības iestādes tiek brīdinātas par situāciju reģionos un ieteikumi gripas profilaksei tiek aktualizēti, uzsverot kolektīvo pasākumu rīkošanas ierobežošanu. Aktualizētie ieteikumi izglītības iestādēm valsts aģentūra “Latvijas Infektoloģijas centrs” nosūtīja 2009.gada 9.novembrī elektroniski, ņemot vērā pieaugošo gripas vīrusu cirkulāciju. Pēc monitoringa datiem, kas saņemti 16.novembrī, gripas epidēmiskā procesa aktivizācija novērota 46.nedēļā (9.– 15.novembris). Līdz ar to gripas profilakses pasākumi izglītības iestādēm aktualizēti savlaicīgi, atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai, lai sasniegtu maksimālo efektu.

IV. Par Veselības ministrijas atbildīgajiem ierēdņiem.

Pamatojoties uz augstākminēto (II punkts), lēmumu par vakcīnas pret pandēmisko gripu iepirkumu pieņem Ministru kabinets.

Veselības ministrijas ierēdņu amatu aprakstos nav noteikts, ka ierēdņa funkcijās ietilpst lēmumu pieņemšana par vakcīnu iepirkumu.

Ja Ministru kabinets pieņems lēmumu par īpašiem pasākumiem pret pandēmisko gripu vai par vakcīnu iepirkumu, Veselības ministrijas ierēdņi nodrošinās šo pasākumu realizāciju atbilstoši noteiktajiem termiņiem.

Šobrīd saslimšana ar pandēmisko gripu A(H1N1) norit viegli vai vidēji smagā formā, nepārsniedzot ikgadējās sezonālās gripas saslimstības un mirstības rādītājus.

Uzskatām, ka pašreiz Veselības ministrijas galvenais uzdevums ir nodrošināt ārstniecības pakalpojumu un resursu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem, lai katrs saņemtu atbilstošu ārstēšanu gadījumā, ja tas ir nepieciešams.

Veselības ministre B.Rozentāle

Rīgā 2009.gada 19.novembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!