• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts ilgtspējīgas attīstības stratēģijas projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2009., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201318

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vardarbības izskaušanu pret sievieti ģimenē

Vēl šajā numurā

01.12.2009., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts ilgtspējīgas attīstības stratēģijas projektu

 

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija 25.novembrī apsprieda Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas projektu, kurā apkopoti galvenie valsts un sabiedrības ilgtermiņa uzdevumi ceļā uz vienotu mērķi – līdzsvarotu un ilgtspējīgu attīstību, kā arī piedāvāti risinājumi, kā vislabāk izmantot Latvijas nacionālās bagātības – cilvēka, kultūras, ekonomisko, sociālo, dabas un vietas kapitālu.

Diskusijā deputāti pauda šaubas, vai stratēģijā izvirzītie mērķi ilgtermiņā ir sasniedzami un vai mūsu sabiedrība ir pietiekami motivēta uz tiem tiekties. Tāpat deputāti aicināja domāt, kā šo dokumentu iedzīvināt, lai tas nebūtu tikai formāls uzdevumu uzskaitījums.

 

“Ir padarīts labs darbs, un šis ilgtermiņa dokuments ir vīzija, uz ko mūsu valstij tiekties nākamo 20 gadu laikā. Iespējams, ka tajā nospraustos mērķus mums būs grūti sasniegt, kā dēļ var zust motivācija uz tiem tiekties. Varbūt mums savā attīstībā vajag daudz mazu uzvaru, nevis vienu lielu, ja nezinām, vai tik augstu uzstādītu latiņu sasniegsim?” vaicāja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš.

Apspriežot stratēģijas projektu, komisijas deputāti aicināja rūpīgi apsvērt, vai, piemēram, Latvijā vidējais mūža ilgums 2030.gadā vīriešiem būs 75, bet sievietēm – 82 gadi. “Vīzija jau laba, bet, raugoties ar šodienas acīm, jāprasa, kam ir jānotiek, lai Latvija pēc 20 gadiem kaut ko tādu tiešām sasniegtu,” sacīja komisijas sekretāre Sarmīte Ķikuste. Deputāte arī norādīja uz izsīkstošo sociālo budžetu un kritisko situāciju pašvaldībās.

Savukārt komisijas deputāts Valērijs Buhvalovs šaubījās, vai līdz 2030.gadam mūsu valstī 95 procentiem jauniešu 20–24 gadu vecumā būs vismaz vidējā izglītība, kā to paredz stratēģija.

Tāpat deputāti uzmanību pievērsa tam, cik motivēta šobrīd ir Latvijas sabiedrība, lai sasniegtu līdzsvarotu un ilgtspējīgu attīstību. “Salīdzinājumā ar citām valstīm mūsu sabiedrība, tostarp uzņēmēji, patlaban ir nemotivēti un tiem nav iniciatīvas. Visi pārsvarā gaida, kad kāds pateiks priekšā un pamācīs, kas jādara,” pauda deputāts Jānis Lagzdiņš. Atzinīgi novērtējot stratēģijas projektu, deputāts atzina, ka visgrūtāk tās ieviešanā būs mainīt cilvēka domāšanu, kļūt atvērtam pārmaiņām, kā arī būt aktīvam un piedalīties nosprausto mērķu īstenošanā.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija 25.novembrī uzklausīja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Edgaru Zalānu, kurš prezentēja Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam projekta gala redakciju. Dokuments tapis divu gadu laikā, un tā veidošanā piedalījušies vairāk nekā 45 tūkstoši cilvēku – gan eksperti un valsts iestāžu speciālisti, gan arī sociālie partneri, pašvaldību pārstāvji un iedzīvotāji reģionos.

Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030.gadam pēc tās apstiprināšanas Saeimā kļūs par valsts galveno plānošanas dokumentu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!